Vetenskapens värld

Ibland går mina tankar till den kalla norden. Denna gång extremt nordligt.
Visste ni att Fridtjof Nansen lyckades finansiera ett fantasifullt projekt 1893. Det byggde på tanken att en båt som frös fast i isen vid Nysibiriska öarna av isens krafter skulle transporteras till nordpolen. Den utomordentligt uthålliga båten "Fram" användes för ändamålet. Den frös fast enligt planerna. I ett och ett halvt år rörde båten sig österut, inte så mycket norrrut. Nansen lämnade då båten för att till fots ta sig till målet. Promenaden på isvidderna gick inte i rätt riktning den heller. Efter ett år och några månader gav man upp tanken på att nå nordpolen. Efter tre år kom Fram loss ur isen. Ungefär samtidigt kom Nansen och hans råstarke ispartner Hjalmar Johansen tillbaka till Vardö, varifrån man hade utgått.

Fram användes till ytterligare en polarexpedition, Amundsen till sydpolen 1910. Bra båt, byggd för extrema isförhållanden, värdelös på sjön.

Kommer ni ihåg den gamla historien om skillnaden mellan kaptenen på Fram och en bagare?
Facit i nästa inlägg.

Julafton förra året skulle "Nacka" Skoglund fyllt 80 år. Se också dagens citat.

Trött på golf efter tre speldagar i följd. Nu vila.

Dagens namn. Georg Rydeberg

Dagens citat:"Det Maradona och Zlatan kan göra med en boll kunde Nacka göra med en apelsin". Tillskrivet Tom Aland (bror till Lizzie?). Tack Bengt S!

Bilden: I kontrast mot huvudämnet. Grönska vid River Kwai


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0