Nu är det blogg igen!

Först, jag glömde att ge svaret på frågequizen. Det är förstås i USA man cyniskt tillverkar skottsäkra skolväskor.
 
Jag har varit litet krasslig några dagar och saknat energi. Därav ingen golf, ingen blogg mm.
 
Annars är allt väl, vädret något svalare. Jag är helt acklimatiserad, nu också temporärt "hundägare". Hunden Lilly, vit. Just nu med ett vedervärdigt luktande ben som hon har hittat någonstans, förmodligen nedgrävt...
 
Har sett filmen om Carolina Klüft. Rörande men också ett dokument över en idrottare i "Stenmarksklass" som någon ledare uttryckte det.
 
Spårvagnarna i Göteborg rostar, någon överraskad?
 
Nu ålen och dess mysterier. Ålen, liksom torsken riskerar att utdö. Utanför Österlens kust förekommer den mycket sparsamt numera. Tragiskt för denna delikatess! En mycket märklig livscykel har den. Om man börjar i en svensk sjö lever ålen där i den form som vi har varit vana att se den i. Här kan den leva länge (en ål släpptes ner i en brunn på Österlen i slutet på 1800-talet och den lever där än). Så urgamla blir inte ålarna normalt. Vid en viss ålder pockar reproduktionslusten på. Då börjar ålen vandra, ledd av mystiska instinkter där också golfströmmen + okända parametrar spelar in. Målet är Sargassohavet. Under vandringen slutar ålen att äta, munnen snörps igen och även ögonen sluts. Nu är det navigation på hög nivå! Under Sargassohavets tång förökar ålen sig, ingen vet riktigt hur. I alla fall dyker det efter ett tag upp små ålyngel som beslutsamt simmar mot våra kuster. På vägen växer dessa till och utvecklas till glasål, som betraktas som en delikatess i Portugal vars fiskeflotta man oturligtvis måste passera. De ålar som tar sig igenom alla faror hamnar till slut i samma vattendrag där (någon av) föräldrarna levde.

Jag läste att Miljödomstolen har gett klartecken till en vindkraftspark i Hanöbukten. Länsstyrelsen i Skåne argumenterade emot, bl a för att parken störde ålens vandring. Visst är det lovvärt, men som läget är nu verkar det bara handla om enstaka ålar...
 
I morgon skall det kinesiska nyåret firas med mat och pang pang. Därefter är det verkligen nytt år
 
Dagens citat: "En svensk kan ha roligt utan att supa: Jag är från Finland, jag kan supa utan att ha roligt:" A Wickström (ursäkta Finland)
 
Dagens namn: Mikael Stubb
 
Bild1, Lilly tittar på det otäcka benet (som hon har släpat in på äkta mattan)
 
 
Bild2 Frukostförberedelse, blir frågequiz: vad skall dessa ägg + lika många till, användas till?

Kommentarer
Postat av: gunnar sandell

Frågequiz bild 2. Ägg innehäller ju proteiner, så det är kanske till Mr Muscle bredvid

2013-12-10 @ 14:20:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0