Begravning och födelsedagskalas

Igår var det golf med gamle vännen och proffset Bob. Jag slog honom (å andra sidan hade han inte spelat på de senaste tre månaderna). Vi hade kul ialla fall.

Kvällen började med begravning, sista dagen på gamla damens väntan på Paradise. Tolv munkar, Templet fullsatt, hon får säkert en fin nästa tillvaro.

Direkt efter Templet, karaeokerestaurang. En av Tas vänner fyllde år. Vi åt, drack och damerna  sjöng. Dans. Det verkar som om man inte behöver texterna på maskinen, alla kan låtarna. Även de tysta sjunger med, utan mikrofon. Isaanfood, betyder litet mer hårdstekt och att man tar vara på det mesta. Jag har ju tidigare beskrivit
"ducksmouth", dvs anknäbb med minimal köttillgång, ändå gott med stark sås (särskilt om Ta rensar först).

Ikväll hemmakväll med kycklingsoppa med lime och grönsaker + laap het (grönsksröra med lök mm). Gott. Därefter tidig kväll.

Dagens namn. Assar Rönnlund

Dagens citat (2 st): "Jag vill skälla ut hela svenska folket" (G Greider). "Paul Allen stämmer alla". Alltså i kväll avd megalomani.

De här fiskarna var verkligen stora. Kan de vara släkt med Emåns mal?



Krokodiler

En lugn dag med orkidéinköp på morgonen kulminerade i krokodilshow på kvällen. Jag får vänta med bilder på jättefiskarna i Templet.
De flesta har väl hört historien om krokodiltämjaren som utmanade publiken... Det är sant så långt att man tydligen får krokodilen att lyda genom att slå den på huvudet (där väl den rudimentära hjärnan sitter). Dock stack denna tämjaren bara sitt huvud i vilddjurets gap. Ingen tant ställde upp på det...

Dagens namn. Jane Birkin
Dagens citat (från Blandaren): "Man skall vara artig och trevlig. När man ringer till fröken Ur, och hon säger 18.05.30 och pip. Då säger man innan man lägger på: Tack för den här tiden." 



Här gosar vi med reptilen



Bättre nu

Denna dagen blev riktigt bra, Så här långt har jag mest känt mig kraftlös, negativ och halvsjuk. Dessutom ont i ryggen i tio dagar. Ingen golf (har faktiskt varit skönt) men imorgon tävling, får se hur det går...

På förmiddagen var vi i ett Tempel nära Hua Hin, där fö Ta har varit som "nunna". Attraktionen här, utöver Buddha, är de stora fiskarna, samt fiskodlingarna. Bilder senare. Idag bara bild på själva Templet, i sig imponerande


!

Efter en iövrigt stillsam dag, begravning i Templet i Ban Kwai på kvällen. Dock mitt på dagen, när jag hade lämnat av Ta och var på väg hem blev jag omkörd av en ambulans i full fart. Jag kom inte långt efter. Den hade stannat vid en olycksplats där man hade börjat dra ut folk från vraken. Det blir väldiga effekter med de farter som en del håller på motorvägen. Man tar det extra lugnt efter en sådan syn...

Från begravningen

Jag har slarvat med citat och namn, nu bättrar jag mig:

Dagens citat: "BNP mäter allting förutom de saker som gör livet värt att leva" (trol Ted Kennedy)
Dagens namn: Magnus Eriksson
 

 


Grumpy en vanlig dag

Innan jag knyter tillbaka till gårdagens betraktelse, dagen:
Business på stan i Hua Hin, banken, skräddaren, fiskmat +fläktar och en väggklocka till Tas nya shop. Kul
Kvällen, goda vänner på middag. Ta är verkligen excellent i köket: Thom ka Gai (kycklingsoppa), tempura (friterade godbitar med sötstark sås) samt räkor och grönsaker i sötsur sås. Läckert, alla nöjda. Avslutade med färsk mango, söt. Hela tiden öste (och då menar jag öste) det tropiska regnet ner. Ta använde ett parasoll när hon följde gästerna till bilarna, de kom fram torra.

Nu till gårdagens inlägg:romanen jag tog upp och varnade för saknar personteckning. Ingen möda har lagts på individualiseringen. Sedan en av mina käpphästar: Så här påstås Wall Street Journal bl a ha uttryckt sig "Mankells Sverige- kallt, isolerat och fyllt till bredden med besvikelse". Att någon fortfarande utan reflektion kan påstå att något är fyllt till bredden får min tanke att svindla. Det kanske går att rationalisera till att man fyller från ena änden till den andra. Brädden är väl inte ett så svårt ord, översta delen av ett vattendrag eller ett glas. Jag brukar rekommendera att man bara använder uttryck man förstår. Översättaren får väl be sagda Journal om ursäkt, som kanske har använt "up to the rim" om man kan säga så idiomatiskt (rim betyde i sin vanligaste betydelse "kant"). Använd då för h-e det ordet. Hjälp vad detta blev mångordigt...

Sedan denna Wolfgang Hansson: Hans färdigtuggade grötmyndighet omfattar också Thailand, som han lämnade 1982. Om folk läser hans pekoral okritiskt är det allvarligt. Senast skriver han om utvisning av romer från Frankrike. På ett sedvanligt försåtligt och halvsant sätt försöker han skapa en stämning mot denna åtgärd. han påstår bl a att alla EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader. Javisst, men han glömmer att tala om att man måste kunna försörja sig under den tiden (och då ingår inte brott och tiggeri). Mannens försök i AB blir för det mesta kontraproduktiva. Tråkigt att en sådan lallare får uttala sig i viktiga frågor där helgjutna fakta är väsentliga för en balanserad diskussion.

Usch, vad man kan bli negativ efter en god middag. Kan det bero på att jag har lagt ner golfen pga ryggont? Annars har jag det härligt!
Nu sängen

Missnöjd

Idag låter jag missnöjet komma fram. Jag har under dessa veckorna i allafall två företeelser som jag vill varna för:

1. Den orolige mannen, roman. Förf H Mankell.

Här drar författaren ut den stackars kriminalkommissarien K Wallander på ett helt meningslöst uppdrag. Historien är  ofattbart tunn och den bärande? tanken är uttjatad och ointressant. Den tunna soppan räcker länge pga att förf helt opåkallat återanvänder händelser och personer som inte för berättelsen? framåt. Språket är styltigt och utan spänst. Boken igenom förstår man att plånboken har varit i förgrunden.

2. Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Tanken leds till Morgan Pålsson, eller varför inte till Hasse-Klas om någon minns den driften med media.
Här har vi universalsnillet som utan tvekan ger grötmyndiga kommentarer till allt som händer i världen. Jag kan inte få förtroende för någon som lika självklart uttalar sig om: Barack Obama, katastrofen i Haiti, Afganistansituationen, berlinmurens fall, Kina mm, mm. En av hans senaste bravader är en kommentar kring vänsterhänthet.
Denne man har färdigtuggade synpunkter på allt. Ett tag trodde jag att han var en redaktionell uppfinning i spartider, men så verkar det inte vara. Usch

Sjukskriven?

Något hände med mitt inlägg, jag vet inte om det kom ut, jag rättar till.
 
I Sverige är man inte sjuk, Man är "sjukskriven". I så fall har jag varit sjukskriven några dagar. Självförvållat.

Såhär var det: Ta hade bestämt att vi skulle titta på big fish i en akvarieanläggning som enligt henne skulle ligga i Pranburi. En liten resa på ca 30 km. Vi startade på lördagsmorgonen med vännerna Pang och O. Väl framme i Pranburi visde det sig att Ta inte hade en aning om vart vi skulle. Efter fråga på bensinmack åkte vi vidare till Pratchuap Khiri Khan (ytterligare 80 km). Här visste Ta ännu mindre vart vi skulle. Nu blev vi hänvisade till Danh Sing Khon. OK, 30 km till. Jag som inte visste något på denna wild goose chase hade hunnit bli litet irriterad. Särskilt när det inte fanns något akvarium i Danh Sing heller. Detta var en checkpoint till Burma. med en enorm marknad. När vi äntligen kom därifrån hittade vi akvariet. Välordnat med många fiskar och vattendjur. Hemresan, genom ösregn gick väl inte helt i uppsluppenhetens tecken. Vid tretiden stannade vi och åt lunch. Då kom jag på att jag inte hade druckit något på hela resan. Detta blev självmarkerande. Hemma igen började frossan och mattheten komma. Dehydrering tar tid att häva, så söndagen blev en förlorad dag. Tyvärr blev natten till idag eländig också. Ont i ryggen gjorde att jag inte hittade någon ställning att sova i. Piller, massage och liniment, inget hjälpte. Nu känns det som det värsta är över.

Trots allt har jag det bra!

Dagens namn: Za Za Gabor

Dagens citat (från GP): Polisbil körde på uggla i Tuve (nyhetstorka?). Ugglan klarade sig.

Jag bemästrade min butterhet och tog några bilder  (när jag listat ut hur man stänger av blixten)

Rocka


Stor mollusk

Blöt födelsedag

Det som skulle bli en festdag -drottningens födelsedag- regnade inne hos oss. Direkt efter golfen bröt regnet och åskan ut. Detta pågick till ca 21. Emellertid är drottningens födelsedag också inofficiell morsdag. Alltså trotsade vi elementen på kvällen och begav oss till mother ute på landet. Här överlämnades rituellt blomma och penninggåva.
Mother verkade glad för uppmärksamheten.
Jetlag inte helt över. Eftermiddagen ägnades åt sabay, dvs vila.

Dagens namn: Marie Curie

Dagens citat: "En gurka innehåller mer vatten än havet" (avd proportioner)

Interiör från nya shopen

Lång god dag

Lång dag idag igen. Golf (2:a i 1:st division). Därefter jättestora nightmarket i Cha Am, middagsmat och ny köksklocka. Ta köpte uniformer till sin "staff".

Imorgon drottningens födelsedag. Troligen mycket party. Återkommer...


Här stöper munken stearin över vattnet som sedan skall stänkas för good luck över objekten

Etablerad

Nu har jet-lagen lagt sig. Varmt, men svalare än i april och maj. Litet regn på em svalkar av...

Resan var ett kapitel för sig. På Arlanda såg jag en boktitel "Världens lättkränktaste folk". Beviset fick jag genast. På vår nattflygning några rader bakom mig satt tre berusade män som förde ett högljutt tal även sedan alla andra hade tystnat och försökte sova. Jag gick fram till dem och bad dem att tala litet tystare. Detta skulle jag förstås inte gjort för vi tillhör väl också "Världens flataste folk". Nå, den mest berusade kom senare fram till mig och förklarade mig för "idiot". Ännu senare hördes från honom idéer om vad man skulle göra med sådana som mig. I det läget övergår man till flathet av en enda anledning: jag vill inte nödlanda i Afganistan efter tråkigheter ombord. Thai air är ett mjukt och vänligt bolag, men man borde ha en fastare hållning till avarter ombord. Jag läste någonstans att något bolag tänkte införa småbarnsfria flighter - för all del, det fanns babyskrik också. Fyllofria flighter borde vara prio ett (som det heter nu).

Igår hade vi heldag. Ta är nu innehavare av tre "shops" för massage. En på stranden och två inne i byn. De nya är nu färdiga att sättas igång, personal och inredning ordnad. Detta är Thailand och då skall det välsignas. Kl sju kom "Buddha" representerad av en (väldigt trevlig) munk. Han uttalade alla de rätta bönerna och satte upp välsignelsetecken över dörrarna. Nu gäller bara "good luck". Efter detta (vi hade stigit upp kl sex) någon timmes vila. Sedan Immigration för att ordna mitt uppehållstillstånd. Nu kom det jag inte hade förstått: Ta hade talat om "pool with hot water without electricity". Det visde sig att detta var en förlängning på välsignelsen. Ta och jag + vännerna O och Pang gav oss ut på en oändlig resa. Jag som chaufför blev mer och mer frustrerad allteftersom jag förstod att damerna var osäkra på vägen. Till slut (efter ca två timmar) fick jag klart för mig att vi var på väg till en varm källa. Här fanns uppenbarligen också starka andliga krafter så här bads det böner, tändes ljus och rökelse. Därefter doppa fötterna i det 40-gradiga vattnet. Sedan fylla ett badkar med det varma vattnet, riktigt skönt. Den långa hemresan avbröts av en middagspaus. Efter den kändes livet betydligt bättre, vi hade ju inte ätit så mycket tidigare. Halv nio till ögondoktorn med Ta -nya glasögon om tio dagar.
Lätt utmattad kunde jag inte somna, dygnsrytmen inte riktigt i fas.

PS Jag vet nu vem Harvets är, en loser med oändlig självöverskattning. Ignoreras. DS

Dagens namn: Douglas Håge

Dagens citat: "80% av luftföroreningarna kommer från växter och träd". Ronald Reagan

Här gör munken de yttre tecknen på välsignelsen
 

Här värmer damerna fötterna i källvattnet



Själva källan

RSS 2.0