Farliga saker

En god vän har öppnat en affär i Bangkok "Scandinavian Deli". Nu kan jag få leverpastej, janssons frestelse, svensk ost mm. T o m Ahlgrens bilar. Nu får man se upp med vikten...

En tråkighet, min nya fina bil fick tillbringa några dagar på verkstad för justering av kopplingen. Mycket seriös hantering (och självklart utan kostnad).

Annars följer jag Sverige via tidningar på nätet och känner inte någon längtan till fördjupning av det jag läser. Är det verkligen så att det mesta nu kretsar kring våldsdåd och underhållningsprogram? Ursäkta, men ibland känns det gott att inte vara delaktig.

Här är fint, högsäsong fortfarande för Ta, trängsel på golfbanan.

Dagens namn: Man Ray

Dagens citat (apropå emigration): "Nu när vi har fått veta hurdana di va, utvandrarna, får vi va glaa att di utvandrade". Gymnasist i Växjö på 60-talet efter att ha läst "Utvandrarna"

Som vanligt

Här är lugnt. Ta har mycket att göra. Jag har varit hos tandläkaren och frisören, det kör ihop sig...

Vad pågår i Sverige? "39-åringen: jag hörde knarrande från grannlägenheten så jag tog en stor kniv med mig för att få stopp på det. Så dödade jag 19-åringen. Jag kände honom inte". Speglar dessa korta meningar hur det står till med känslan av samhörighet i Sverige. Man känner inte ens sin närmaste granne? Dödar hom om det knarrar i hans lägenhet. (reservation för att denna betraktelse bygger på tidningsuppgifter).

Vad pågår i Kina? Denna supermakt (mest super i världen) har ett stort bekymmer, sopor. Enligt BBC kan Peking, som jag förstår är en oändligt stor stad, bara ta hand om 60% av sina sopor, resten sprids illegalt runtom (och i staden). Kanske är det detta som kan hindra ytterligare framskridande.

Dagens namn: Ozymandias

Dagens citat. "Han hade bläck i pennan länge". Filip och Fredrik apropå att Arne Weise blev pappa sent i livet.

Detta är munkarnas mat

Mycket att göra

Jag har slarvat med bloggen. Detta beror på att det har varit en arbetsam tid. Utöver den slitsamma golfen har vi haft ett dödsfall (det kanske jag redan har berättat om?). Tas gamla moster, 95, dog förra tisdagen. Enligt seden här har det varit kvällsandakt med munkar kl 2000 varje kväll sedan dess. Idag var "Pang,Pang" avslutningen och eldbegängelsen. Jag har nog berättat tidigare om thailändarnas, till synes, sorglösa förhållande till döden. Det pratas och skrattas vid ceremonierna, inte som en svensk begravning precis. Jag har frågat Ta om detta och hon har förklarat att man sörjer i enskildhet, men utåt visar man inte så mycket.
I fredags var vi i Bangkok på bröllop. Uppstigning 0400, minibussarna avgick 0500, ceremonierna började 0900.
Slitsam dag, lätt att somna på natten...
I söndags ytterligare ett bröllopskalas. Ca 1000 gäster, god mat och svaga drinkar ( i vanlig ordning).
Beträffande finansiering av begravningsbestyren har man en praktisk ordning. Första kvällen betalade vi "insurance" 150 baht. När ett dödsfall inträffar ställer hela byn upp och betalar solidariskt de ganska stora kostnaderna. Det handlar om en rejäl kista med frysfunktion, mat till gästerna, blomsteruppsättning, presenter till Templet varje kväll osv. Var och en, oavsett inkomst och förmögenhet, får på det sättet en korrekt hädanfärd.

Veckans mest gåtfulla rubrik: Blondinbella förklarar "ligg-drömet". Jag förstår inte detta. "Drömet", hjälp mig med detta ord...

Dagens namn: Fader Gunnar

Dagens citat: " Världen belönar oftare de yttre tecknen på förtjänster än förtjänsterna själva". Sug på den...

Såhär pyntad var kistan


Nupturient på Bangkoks gator på väg till blivande hustrun




Det ena och det andra

Sedan sist har det varit stort bröllop i byn. En dotter till en av Tas vänner gifte sig. Enligt ordningen: först den formella sidan med munkar på morgonen. På kvällen jättekalas. Menyn är ungefär densamma, men denna gången fanns allt: små köttbullar med sås, soppa, stekt ris med diverse kött och grönsaker, kyckling samt den möra fläsksteken. Söt efterrätt.

Natten till tisdagen dog Tas moster, 95. Genast ställs iordning för begravningsceremonierna. På kvällen var den närmaste familjen samlad, munkarna kom och välsignade rituellt. Detta skall nu pågå varje kväll i en vecka.

Eventuellt skall vi åka till Bangkok på stort bröllop på fredag. Betyder uppstigning vid 4-tiden, hu! Därefter aktiviteter hela dagen.

Morgonens parad av gratulanter


Kalaset på kvällen var stort


Här festar vi med en av Tas medarbetare, "fat lady". Obs drinken, svag!


Slut på helgerna

Jaha, så var det slut på helgerna. Här har firats: Jul, nyår och igår houseblessing i Tas föräldrars nya hus.
Julen har jag redan beskrivit. Nyår firas ungefär på samma sätt som jag är van vid. Mat dryck, fyrverkerier och väntan på tolvslaget. På nyårsafton frågade en av Tas medarbetare (litet lomhörd) om vi skulle "make kaodao" på kvällen. Jag förstod inte vad hon menade, då upprepade hon frågan, med högre röst denna gång. Jag förstod fortfarande inte. När hon slutligen röt"KAODAO" fick jag hjälp. Här tillämpar man seden med nedräkning inför tolvslaget Vad den goda Tum ville veta var om jag skulle var med vid "countdown" -kaodao. Det skulle jag. Vi firade i anslutning till en av Tas shops, riktigt mysigt fast fyverkerierna gick litet snett. Ta skötte smällandet mitt på gatan. En av pjäserna välte och överöste oss sittande åskådare med kraftig eld. Ett litet staket räddade oss.

Något helt annat. En av bilderna idag visar hur vi får vår honung. Någon går ut i djungeln och letar efter vildbin. Dessa fäster sitt bo på t ex en trädgren. När boet är tillräckligt stort, sågar man bara av grenen och tar hem och säljer vaxkaka med innehållande honung. Enda nackdelen är, att det kan kläckas ett och annat bi, så man får se upp när man skall äta. Jfr Jon Esping som petade bort alla korinterna ur såsen och beklagade att det var ett sådan förfärligt flugår. Honungen smakar himmelskt!

Dagens namn: Assar Rönnlund

Dagens citat: " Kriminalvårdsanstalten Österåker är Sveriges i särklass bästa fängelse. Och det tuffaste. De interner som brukar våld eller använder narkotika åker ut omedelbart."

Här är delar av sällskapet i avvaktan på kaodao


Håning (enl Nalle Puh)

RSS 2.0