Söndag 28 mars

Slutspelet och kvalet till elitserien är två spännande arrangemang. Tyvärr ser Växjö ut att hamna utanför topp två. Laget har ändå gjort en fantastisk säsong.

Fotbollsallsvenskan verkar hittills vara en besvikelse för Åtvidaberg. Det finns förstås moral i laget - SM-guld?

Här i Asien har det varit tempelbesök igen. Igår ett egendomligt sammanträffande: på tempelplatsen en jättestor middagsbjudning med musik- och dansuppträdande. Inne i templet - begravning. För en västerlänning en svår kombination, men här helt ok.

Några ord (inte överlägsna) om sång- och dansnumren. Sången utföres enligt karaokemetoden av för det mesta skickliga sångare. Sången beledsagas av dansare, i regel väldigt okoordinerade och dåligt samtränade. Ofta verkar någon standin ha bådats upp för de påkostade scenkläderna passar inte alltid. Ibland skaver skorna och sparkas av. Allt detta charmigt men med en öronbedövande ljudnivå.

Beträffande demonstrationerna i Bangkok läste jag en rubrik i AB: "Upplopp på Bangkoks gator". Ingenting i artikeln tydde på detta. För övrigt inte heller i andra medier jag har tillgång till. Visserligen är det många demonstranter i Bangkok, men det går lugnt till.

Dagens namn: Gilbert O´Sullivan

Dagens citat: "Thailand has two seasons, hot and hotter". Med detta tar jag tillbaka det jag har sagt om cool season.

270

Detta är inlägg 270 sedan starten. Också ett mått på tidens flykt.

Bygget pågår. Nu börjar the icing of the cake, dvs det som inte är hus. Lampor, toalett, dusch mm skall inhandlas. Allt ser ut att lösa sig.

Några rubriker som jag har svårt för (tar journalister och reklammakare sina barn från dagis för att hjälpa till?)

- Kan Du Hitta Var Bollen Är (no comments)

- Därför måste McFie dö (oavvisligt intresse?)

- Dog efter begäran om dödshjälp (osviklig metod?)

En udda händelse: Jag och en kompis var i Hua Hin förra veckan. Huvudanledningen var att vi skulle ta ut pengar. På ett ställe finns det två ATM-machines bredvid varandra. Perfekt, vi tog ut pengar, fick kvitto och jämförde orättvisorna. Han betalar ingen avgift, medan jag betalar 150 baht. När vi har kommit hem kommer min kompis till mig och undrar om jag kan köra honom tillbaka till Hua Hin, han har glömt kvar sitt kort i maskinen. Jag tänker litet skadeglatt "hur slarvig kan man bli, sånt får ju bara inte hända". Tillbaka till banken, nej man kan inte hjälpa honom, kom tillbaka i morgon. På kvällen upptäcker jag att mitt kort inte finns i plånboken...
Tillbaka till banken dagen därpå, nej ingen hade varit och gjort service på maskinerna -inga kort. Dag tre, till banken. Nej, ingen servicegubbe. Medan vi står i banken kommer securitybilen. Maskinerna öppnas och säkerhetsvakten kommer in med två kort: Det andra var inte mitt...
Jag fick mitt senare, det låg också i maskinen.

Jag har fått ett påpekande avseende förnamnet på gårdagens namn. Nu var även efternamnet på denne mångsidige grafiker (bl a omslaget på Revolver) och basist i The Plastic Ono Band och Manfred Mann felstavat.

Dagens namn: Klaus Voormann
Dagens citat: "The way things are going, they´re gonna crucify me"

Bild. Fiskarna växer


Iakttagelser

Pang, pang vid templet. Jag har aldrig sett så mycket folk där tidigare. Måste ha varit en välkänd och omtyckt man vars minne hedrades nu!

Några elaka nedslag:
- Kungens hovstall anmält. (Finns det andra hovstall?)
- Jordbävningen varade i två timmar, men Richard hann fånga allt med kameran. (Tillfället kommer som en snigel och försvinner som en blixt, gammalt djungelordspråk)
- Affärsmannen Glenn tappade bort bilen (Lamborghini) under barrunda. (Jag vill inte göra affärer eller åka med honom)

Stort grattis till Hammarby. Bandy är en liten sport i världen, men i Norden är det stort att vinna finalen!

Varmt och blåsigt, trots det har vi det bra. I Bangkok fortsätter demonstrationerna. De verkar nu ganska matta. Ej våld.

Dagens namn: Claus Vormann

Dagens citat: "I år är kålen små, å hård, å dålig, men vi belåtna får väl va´ändå". Visa från, och om, Småland.


Fyrverkeri kvällen innan. Kvinnan med hättan lagade vår omelett

 


Bygge mm

Huset till mother and father växer fram. Tre man jobbar intensivt och skickligt. Ta är arkitekt, det ser riktigt bra ut! Se bild...

Födelsedagen förflöt lugnt. Middag i Hua Hin, gott och mysigt. Hej alla samtidiga, Boel, Ingemar, Margitta m fl.

Vi har just kommit hem från "party". Denna gång en minneshögtid för en vän till Ta. Han dog för ett år sedan och nu manifesterar familjen med att hyra templet och tempelområdet. Ikväll var det (en och en halv timme försenad) ceremoni i templet. Därefter tivoli, fyrverkeri och teater. I templet underhöll en damorkester (se bild). Stämningsfullt.

Politiken går väl inte att analysera. Konstateras kan dock att de rödskjortade har demonstrerat i Bangkok hela veckan. De planerar att hålla på några dagar till. Om jag har förstått tidningen rätt har premiärministern inbjudit till "fredssamtal". Vi får se hur det går. Visserligen hävdas "non violence", men när man ser TV-bilder förstår man att läget är polariserat. Faktiskt litet obehagligt...

Dagens namn: Jan Lindblad

Dagens citat:"Budweiser: like making love in a canoe - fucking close to water!" (John Cleese)


Här är bygget. Ser ni att riset är skördat? Vänstra hörnet


Interiör från templet


Damorkestern. Mest olika cymbaler att spela på

Thailand, nu, 20100315

Den stora saken just nu är förstås demonstrationerna i Bangkok. Spekulationer om undantagstillstånd och t o m inbördeskrig förekommer. Hittills lugnt, men något uttalande från en av de röda skjortornas ledare är litet oroande: vi tar det lugnt, men om vi möts med våld blir det de fattiga mot eliten. Därefter har röda skjortornas ledning manat till försiktighet med alla uttalanden.

Visst är det konstigt: de fattiga demonstrerar för att en av världens rikaste män har fått delar av sin förmögenhet konfiskerad pga korruption i ämbetet (per definition stöld från det allmänna). Jag går inte längre i min politiska fundering.

Thailand i övrigt får efterhand sin bild djupare färglagd. Enligt uppgift finns det 16 skjutvapen/ 100 pers i detta landet (Colombia har 7,6), häpnads- och oroväckande. Ta berättade för mig att de senaste åren (sammanfaller med Thaksin) har bruket av YaBaa (snabbverkande narkotisk drog) ökat enormt. Allt är inte bra...

Roligare var det på thailändska Kite-festivalen i Hua Hin (se bilder). Tusentals drakar av olika slag förmörkade solen (liten överdrift, litet utanför Hua Hin). Fantastiskt mycket folk i alla åldrar.

Min finmotorik måste överglänsa de flestas. Häromdagen gick jag mot ett spröt i en av Tas parasoller på stranden. Fick  en reva i huvudet. Igår gick jag in i samma spröt och prickade exakt den gamla revan! Aj...

Nu undrar jag. Har någon läst boken "Jämlikhetsanden"? Där framförs den intressanta huvudtesen att ökad tillväxt i de redan starkt utvecklade länderna inte leder till ökad lycka. Problemet (som jag har förstått det) är att större lycka för flertalet bygger på bättre ekonomisk jämställdhet. Sug på den... Faktiskt kan "de rika" tjäna på detta. De blir inte ekonomiskt rikare men möjligheten finns att deras barn får en något bättre utbildning, de själva blir mindre feta, samhället blir lättaren att leva i... Allt detta, har enligt en anmälare av boken, fått Svenskt Näringsliv och någon ledarskribent på svenskan att reagera med ryggmärgen. Förkastelse. Synd, för detta är ju oerhört intressanta tankar som tydligen är någorlunda vetenskapligt underbyggda. Borde kunna användas konstruktivt i valrörelsen, men det är väl för sent. Strategierna har väl redan ristats i sten. Dessutom är väl de båda stora partiernas uppfattning om tillväxt ganska lika... 
Jag har alltså inte läst boken. men vill höra synpunkter, helst från de som har läst den. En amerikansk vän tyckte att tankarna, som jag framförde dem, var helt vansinniga. Det är väl helt klart att är man rik är man lycklig.  I övrigt "every man for himself".

Dagens namn: Gandhi

Dagens citat: "Statistik är som ett socialt mikroskop, man ser saker som inte syns annars". Prof em Richardson (förf till boken "Jämlikhetsanden"). Den tanken har aldrig slagit mig (hej, Lennart Nilsson).

Koss, va det vimlar av drakar idag!


 


Aftonbladet ger bilden...

Min sverigebild blir färgad av AB:s inslag. Jag häpnar (även om jag borde veta bättre).

Tidningen har stora bekymmer att hålla ihop. Vilket ben står vi på? Gamla "Pravda" som mina vänstervänner hyllade på 60- och 70- talen har en annan image nu. Låt mig exemplifiera:

-Nu kommer en tiosidig bilaga "Royal" som skall handla om kronprinsessans bröllop. Oavvisligt intresse?

-Fattiga tvingas tigga. Detta måste vara en ren lögn, jag inbillade mig att min skatt bl a gick till "försörjningsstöd". Att någon vid sina sinnens fulla bruk skulle tvingas till bettleri i Sverige är inte möjligt. Kanske några stackare som har lurats till välfärdslandet uppträder som tiggare.

-Svensk fyrabarnsmor mördad i Kabul. Ja, en afganistansk kvinna som har fått svenskt medborgarskap  har mördats i Kabul. Efterlämnar bl a fyra avkomlingar, 18 - 26 år. Hon har trotsat UD:s tydliga avrådan från att åka till Afganistan. UD har också tydligt uttalat att man pga förhållandena inte kan lämna service till svenskar i vanlig utsträckning här. Tidningen tillåter sig ändå att låta ett "barn" (24) klaga över dålig service från ambassaden.

Vi lämnar AB och går till Göteborg. Tolvåring med pistol försökte råna man. Här lämnas fältet fritt för fördomar kring vart samhället och familjen har tagit vägen.

En sak som jag inte kunde genomskåda handlade om en man i Jönköping som hade brutit benet i vinkel i julas. Han hade ännu inte fått vård. 

Frölunda till slutspel, nu kan vad som helst hända. I förra numret skulle laget inte komma till slutspel. Nu räknas Frölunda som guldaspirant (jag tror dock inte av samma expert)

Dagens namn: Torgny Segerstedt

Dagens citat får väl bli den gamla journalistiska regeln: "Kontrollera aldrig en nyhet, då spricker den!"

Bild idag: Hedersvakt kring Queen Elisabeth (tack PO). Scotland, the brave!


Tillägg, tillrättalägganden mm

Först: Jag såg nu reklamen för Tele2. Jag hade fått det bakvänt, man tror att "får" på engelska stavas cheap. Värre än jag trodde.

Rubrik i AB: "Kvarlevorna av förre presidenten på Cypern har varit på vift i tre månader". Olyckligt val av metafor. Visserligen svindlande tanke med kvarlevor på vift... Lättsinnigt.

Läste att man har funnit 1000 nya arter av insekter (i Sverige?). Vägglusen tycks vara på frammarsch. Här har vi de sedvanliga: kackerlackor, myror, mosquitos och en och annan fluga (fåtaliga). Hålls i schack med kemi.

Ormbiten igen: Jag berättade om kingcobran som tappade "power" när den sprayades. Jag frågade Ta vad för slags dusch den fick. Vanligt insektsspray. Kan det vara så, att ormen totalt tappar sitt orienteringssinne när den inte kan utnyttja lukten? Jag vågar nog inte pröva.

Jag glömde berätta om söndagens partyavslutning. På vägen hem stannade vi vid kokapplöpning. Stor sak med vadslagning. Kor (stutar) sprang runt i 25 varv, vinnare utsågs. Jag kunde inte uppfatta hur. Finns sådant i Sverige? Kobingo är väl en lugnare tävling?

Vi har fått regn idag - ordentligt. Annars väntar torka och värme. Snart kanske jag vill byta.

Middag. Rökt fisk med lök, samt min favorit "oef brulèe". Kokta ägg steks kort i stekpannan, serveras med karamellsås, stekt vitlök och färsk persilja, mums.

Frölunda kanske utanför slutspelet. Vad har hänt?

Grumpy: Genitiv är svårt. "Laila och Niclas bröllop sponsrat." Var hon sponsrad? Och hans bröllop? Fast då skulle det förstås stå "sponsrade". Hur man än gör blir det fel. Om man inte gör rätt...

Några har undrat över en del jag säger i mina inlägg. Det är inte alltid lätt att förstå vad jag menar. Två anledningar:
1. Inläggen skrivs på kvällen under inflytande av den lokala drogen GT.
2. En del bygger på olika interna skämt, begrepp och uttryck som inte kan förklaras.

Dagens namn: U Thant

Dagens citat:" I´ll give you an offer you can´t refuse".

När är bandyfinalen?
Party, party, party!

Veckan som gick var i stort sett händelselös. Allt väl men inga stora händelser förrän fredagen kom. Då var jag för en gångs skull förberedd. Ta hade dagen innan sagt att vi skulle gå på party vid templet i Baan Kwai.

Många gånger har jag beskrivit dessa begivenheter. Denna var ungefär som de tidigare. En andlig sida och en partysida.  

Fredagen började i själva templet med rökelse och guld mm. Därefter till stora dansbanan. Jag har hittills känt mig mycket obekväm med den thailändska dansen men denna gången lossnade det! Jag upptäckte att de flesta hade sin egen stil (utom i de mer rituella danserna, där man fick hänga med och försöka röra sig någotsånär i enlighet med övriga). Den huvudsakliga dansen sker till välkända thailändska dängor, starkt rytmiska. För säkerhets skull har man fördanserskor som ger en hint om dansandet. När musiken börjar väller folk upp på dansgolvet, från början ofta två och två men en upplösning sker. Efter ett tag dansar man med de närmaste, män som kvinnor. Alla dansstilar är representerade. Ta dansar som en älva, jag försöker beprövade stilar som "the twist", "the boogaloo" och "the shake" alla i min elefantversion. Stilar som återstår: "lambada", "the swim", "the mashpotatoes". "Limbo" går inte (knäna håller inte).

Vi hade gäster på lördagen, middag på Isan-restaurang, därefter Templets party. Sena kvällar, inte hemma förrän 24-tiden...

Söndagen same, same. Det har varit kul, med viss imbilskhet tror jag att jag kan säga att jag har gjort för danskonsten här vad Gudrun Schyman har gjort i Let´s Dance.

Nu till grumpyavdelningen: Grumpy 1: Jag läste en bok av förf Anna Jansson Habilt hopkommen deckare. Varför använda ord man inte begriper? Huvudpersoner kör bil och uppnår "90-sträcket". Hade det varit en fågelbok, OK. Min käpphäst: "glaset var fyllt till bredden" har fått påspädning. Glaset kan möjligen fyllas på höjden.

Grumpy 2: Jag försökte vara sarkastisk mot TELIA tidigare. Nog är det värre med ett telekomföretag (Tele2) som tror att billig på engelska stavas "sheep". På något annat sätt kan man väl inte tolka deras reklam med får. Finns det någon som vill ansluta sig till en sådan leverantör? Är det kanske kunderna som avses i reklamen?

Ormbiten: Ta berättade att hon hade träffat en dam som hittade en kingcobra hoprullad i sin lilla restaurang (damens alltså). Hon hade en spray som hon duschade ormen med, och den tappade "power". Därefter kunde man ta sig an resten...

Dagens namn: Ronald "Sura-Pelle" Pettersson. Han var idol redan på radions tid. Lennart Hyland kallade honom "Surra-Pelle", det var tider...

Dagens citat: "Mitt huvud surrar av toner, säg vad kan ha hänt?" Svensk variant av "The preacher", kan det ha varit 1959. Femtio år sedan. Kommer ni ihåg Siw Malmqvists r-ljud?

Bilder. Idag blir det familjealbum:

Tas bröder, Jai och Boon mitt i Bangkok
Här, Boon med föräldrar, mitt i landet. Risfält i bakgrunden. Uniformen inte identifierad, återkommer


Samma som ovan, fast med blommor och akademisk kappa. Som ni ser ger man inte tydliga uttryck för stolthet och jublande glädje som vi skulle ha gjort. Kanske stundens allvar präglar stämningen. 

Nedslag i det svenska

Denna veckan ser stillsammare ut än förra. Jag har legat på stranden hos Ta några timmar varje dag. Hennes affärer verkar gå bra nu, roligt.

Mina blickar vänds vid sysslolöshet mot Sverige (genom AB-kikaren). Visst finns det några allvarliga nyheter, men det mesta är inte värt att ta på allvar:

"Baren" fyller tio år. Jag tittade aldrig på den. Kunde dock inte undgå spinoff. "Molle" och "barenMeral" blev obegripliga uttryck för mig.

Mera begriplig var Sverker Olofsson. Ibland rabiat, ibland genial. Nu slutar han, hoppas att han har rätten till sitt "format".

Gudomlig rättvisa verkar skipas i Göteborg "Telia-huset måste utrymmas". Inte en dag för tidigt. Jaså, det rörde sig om en spricka i byggnaden...

Nu kan du bli kvitt din OS-abstinens. Var spelen så beroendeframkallande? 

Dagens namn: "Xynthia". Har ni inte fått nog?

Dagens citat: "Efter regn kommer solsken". Rolandz 2009

RSS 2.0