Döden, döden

 
I måndags dog en av Tas mostrar. Jag fick följa ritualerna från början: På sjukhuset byts kroppsvätskorna ut mot balameringsmedier. Därefter transport till det lokala Templet. Där får familj, släkt och vänner tillfälle att ta farväl av den döda under några timmar. Rituell vattenbegjutning mm. Därefter läggs kroppen i en liten kista, denna bärs i tre varv runt den stora "kistbehållaren" innan den läggs i behållaren (med kylskåpsfunktion). Nu vidtar fem dagar/nätter innan själva resan till Paradise inträffar. Varje kväll kl 2000 hålls andakt med munkar. Varje natt håller man den döda sällskap - också håller borta onda andar med mat, dryck och kortspel. På sjätte dagen -pang, pang. Då kremeras den döda och onda andar hålls på avstånd med kraftiga explosioner.
 
Jag har varit krasslig med täta luftrör och snuva. Golf blir kanske aktuellt denna veckan. Fortfarande monsunregn och åska. Innesittarväder...
 
För övrigt undviker jag nu trafiken på lördag-söndag. Ett skäl är att trafiken från Bangkok har ökat, ett annat är att ett stort köpcenter som har öppnat alldeles i närheten drar till sig ytterligare trafik. Onödigt då att krångla till det i ett vägnät som saknar rondeller.
 
Den stora kistan med blomsterdekorationer
 
 

Ni som känner mig vet att jag inte hade beställt denna dimensionen
 
 
 

"Hemma"

 
 
 
 
 
Åter i Thailand. Tack alla goda människor, familj och vänner, som gjorde denna sverigevistelse riktigt härlig. Jag hade velat träffa fler av er, men tiden räcker inte till...
 
Hemresan, där Norwegian utlovade "Dreamliner experience" blev nog inte den upplevelsen som jag hade hoppats på. Två finsktalande herrar (mycket högt och hela tiden) förstörde effekten av den insomningstablett jag hade räknat med skulle halvera restiden. OK, jag kom fram, allt bagage var med oskadat. Min chaufför väntade på flygplatsen och han körde mig säkert hem. Hemma vid lunchtid, huset fungerade, uppackning. Några timmars sömn, sedan födelsedagskalas för Sofia, 4. Trots jetlag njöt jag av seafood (särskilt pilgrimsmusslor) tills tröttheten tog överhand. Med ett litet avbrott vid tretiden sov jag till kl 12 på torsdagen. Segar mig upp till normal standard.
I fredags körde jag Ta till det stora sjukhuset i Petchburi (där finns tre) för att besöka en gammal släkting (88). Tanten dålig men vården bra. Här tar man hand om "old people". Vården i princip gratis.
Igår Balut, jag vann! Kul att träffa de goda vännerna igen. Lång afton som förlänger min jetlag. Idag sen uppstigning.
 
Regntiden pågår. Vi har haft dagsregn några dagar, ikväll ösregn.
 
Kommer ni ihåg nypardrottningen? Hela trädet massakrerat för en månad sedan. Nu ser det ut så här
 

Jubilaren får plocka bäret ur kakan
 
 

RSS 2.0