Paus

Vi är trötta idag. Igår party i Temple. Idag jättekalas för att ta hand om insamlade pengar till ny tempelbyggnad(bilder snart).

Nu blir det bara en ny språkövning:

Vi kunde inte förstå varför det luktade illa på terassen när Ta hade satt in nya växter. När hon förstod frågan var svaret enkelt:" Lambs toilet". Det var naturligtvis fårgödsel i krukan! Detta blir dagens citat.

Dagens namn. Tage Severin 

Wedding? Forts VI

Denna dagen har varit uppochnervänd pga att en granne hade en krock på motorvägen på morgonen. Tid har tillbringats på emergecyroom och sjukhus. Nu ok.
Dessutom ikväll party vid templet. Det skall bli kul. Dessa partys håller inte på länge men de är intensiva...

Föesöker vara mer utförlig imorgon.

Dagens enda bild visar hur jag försöker forcera en tull in till blivande bruden.

Dagens namn: Uri Geller

Dagens citat: " Jag bad om is, men detta är ju löjligt". Avlyssnat i baren på TitanicWedding? forts V

De tre faserna gicks igenom och även om jag svettades i värmen och nervositeten älskade jag varje stund av det hela.
Efter ceremonierna blev det tid för vila och vätska. Tack!

Nästa blogg: Party, bilder av professionell fotograf

Nedan några tillskottsbilder med kommentarer.

Dagens namn: Manolito

Dagens citat: "Varde ljus!" Känd skapare

Här gratulerar en av de nya familjemedlemmarna


Övermunken välsignar. han målar obegripliga tecken på huset. Många thailändare har även tecken målade inuti sina bilar. Förmodligen behövligt med hänsyn till hur en del kör...

Så här kan man känna sig efter en lång förmiddag. Trött men glad (syns inte på bilden)

Ta vilar efter all uppståndelse


Wedding?, fortsIV


   
Detta är del 3. Nu skall vänner och familj lyckönska genom att hälla det välsignade vattnet på våra händer. Rörande.

Detta är mother och mothers sister på väg att ge oss ett gemensamhetstecken innan vänner och familj slår till.
Här pågår det hela för fullt. Obs, huvudkontaktenJämför med en av GP:s sämsta bilder av PO och mig. Jag gillar denna bättre + utan kommande problemDagens namn: Dean Martin

Dagens citat: " At the age of 37 she realized that she´d never ride through Paris with the wild wind in her hair." The ballad of Lucy Jordan

Wedding?, forts III

Del 2: Nu är Buddha här! Nio munkar kommer till det specialpreparerade rummet. Nu har jag varit med om ett antal olika ceremonier med munkar inblandade så jag var beredd på en lång bönestund (munkarna ber). Faktiskt är det meditativt att lyssna på. Deras uppdrag var att välsigna oss och vårt hus. Jag tog inte tiden, men 40 - 50 min tog det nog. Jag svettades och fick kramptendenser (man sitter obekvämt på golvet). Tack och lov är det inte högtidligare än att övermunken mitt i tyckte att vi skulle slå på AC:n för min skull. Tack!
Munkarna bespisades efter ceremonin, då skulle de vara för sig själva. Vi fick en liten paus före del 3, familjens och vännernas välgångsönskningar (nästa gång).

Dagens namn: Ian Dury and the Blockheads

Dagens citat: "Que sera, sera"

Buddha har anlänt!


Delar av munkarnas måltid

Här har frukten gjorts i ordning


Wedding?, forts II

Del 1 var en lyckönskningshistoria där släkt och vänner bidrog till parets håvor och välsignade högen med pengar och guld genom att strö blommor och några frön över. Detta tog sina modiga 45 minuter. När allt var klart, tog en nära släkting hand om högen, slog in den i rosa tyg och bar paketet till ett säkert ställe.
Del 2: munkarna (= Buddha) kommer.

I övrigt har vi levt mer eller mindre isolerade pga säkerhetspådraget kring ASEAN-mötet. Slutade igår. Nyss såg vi tre långtradare med polismotorcyklar på flaken. Man har inte sparat på resurserna. Militären drar sig också tillbaka... Nu normalt

Dagens namn: Dag Hammarskjöld

Dagens citat: "I´m a hootchie, cootchie man". Göran Persson

PS. Någon har frågat om dagens namn. Jag tänker mig det som en tankestimulator, namn som vi har glömt eller inte ofta tänker på. Det är namn som rinner upp i mitt huvud under den tropiska dagen.

Här har jag lyckats komma in till kvinnan. Vi är på väg ut mot del 1. Jag svettades hela tiden.Här monterar jag en del av guldet. Det var inget bra på TV

Omgivningen välsignas av lekman inför Buddhas ankomst


Wedding?, forts

Innan jag överhuvudtaget kom i närheten av Ta måste jag passera ett antal hinder bestående av två personer med ett band mellan sig. Enkelt nog kunde jag betala tull och komma igenom. Dyrast var sista gränsen, men även där var jag beredd att hosta upp det som behövdes. Ceremonin var uppdelad i tre delar (minst).
 Del 1. Vi och den närmaste släkten samlades på egen hand för att beskåda de håvor som jag hade medfört. Det handlade om guld och kontanter (som jag hoppas att vi skall använda gemensamt)
Under denna del av akten stta övriga gäster och åt + drack öl eller Fanta.
Forts följer

Dagens namn: Heini Hemmi

Dagens citat. "The customer´s always right". Hycklande uttryck från detaljhandeln
 

En glad palmbärare


Några förväntansfulla familjemedlemmar.
Musikkåren (nederst)

Wedding?

Nu har vi haft vår stora dag. Huset är välsignat och vi likaså. Större arrangemang än jag hade trott. Tidigt upp. Ta hade beställt hår- och makeupartisten redan kl 0500. Han kom dock litet senare. Jag fick vara kvar i sängen till 0615. Då skickades jag till Tas hemby utan att veta uppdraget. Mycket rörande, familj och släkt tog hand om mig och i sinom tid tog de mig i procession tillbaka till Chokamol. Trummor och larm. Jag bevakades av två goda herrar med palmer. Efter en stund släpptes jag in och ceremonierna började.
Forts följer

Dagens namn: Staffan Tapper

Dagens citat "En förening som tar in en sådan som mig vill jag inte vara med i". Gruocho Marx

Bilder från förberedelserna dagen före + morgonen.


Här ordnar kusinen håvorna till brudenBlomsterdekorationer görs i ordning på natten
Här kommer jag!


Dan före dan

I morgon blir det intressant. I natt pågår aktivitet för fullt. Dekoration av hus, gård och terasser. Bilder nästa gång.
Pinsamhet: jag predikar för alla, skaka skon innan du tar på dig den. Man vet inte vad som har krupit in sen sist. Inför träning tog jag med mig ett par golfskor och satte mig för att ta på dem. Den första kändes konstig, det tog emot när jag stack ner foten. Ormrädd drog jag ut foten fort, ut kom en förtryckt groda...

Dagens (orts-) namn: Åtvidaberg (alt Towa Carson)

Dagens citat: "When in charge, take command. When in command, do what´s right!" Norman Schwartzkopf (med reservation för namnets stavning.

Två ödmjuka ursäkter. Det är inte lätt att sätta sig på höga hästar
1. Paul Anka har skrivit den engelska texten till den franska melodin
2. Jan Guillou (hur stavar han nu sitt namn?) hade helt rätt om syndafloden
Förlåt

Inget särskilt, denna gången heller

Lugn dag. Golf (jag vann). Lunch, handla på marknaden, vila, middag. Nu avsluta dagen. Tack!

Dagens namn: Pat Boone

Dagens citat: " Jag är en djefla karl som kan många konster" August Strindberg.

Dagens bild: köttstånd på marknaden. Köttet är mört här!


Under belägring

Nästa vecka startar det 15:e ASEAN-mötet här i Cha Am och Hua Hin. Här är säkerheten rigorös. På vår väg, som går utmed flygplatsens östra sida, posterar militär med skarpladdade vapen var 100:ade meter. Vänliga så här långt. Vi har fått speciella stickers som intygar att vi hör hemma här. 267 milj Baht sägs ha satsats på säkerheten. Då är nog militären betraktad som gratis.

Dagens namn: Esther Williams

Dagens citat: "A dead bird never leaves its nest". Winston Churchill när någon påpekade att hans gylf var öppen.

Djurruta mm

Hittills har jag berättat om våra djur: hundar, katter, varaner, ekorrar, fåglar, ormar och fiskar. Nyss fick jag en animalisk överraskning. Jag skulle besöka gästbadrummet (som det heter, jag skulle gå på toaletten). Innan jag tände ljuset kände jag på mig att jag inte var ensam (jag glömde förstås tidigare att nämna moskiter och geckoödlor, men det var inte något av dessa slag). På golvet kravlade en medelstor svart krabba! Ta tillkallades för expertbedömning, vari h-e hade den kloförsedde tagit sig in? Ta tittade på duschavloppet, små hål. Därefter på toaletten, knappast klättring i negativ, hal, lutning. Vi tog hand om vår gäst och kastade den i klongen (hoppas nu att den inte utvecklar sig som kamtjatkakrabban). Senaste budet är att den trots allt har tagit sig från klongen via terassdörren in i huset och sökt sig till ett fuktigt ställe. Får jag mer information skall ni vara de första att få veta.

Dagens namn: Doris Day

Dagens citat: "If you don´t know where you are going, any road will take you there"

Dagens fråga: Är inte Jan Guillou fransman till hälften. Jag läste en krönika som han avslutade med "après nous le dèluge". Ett av världshistoriens mest välkända uttalande (av de dödsdömda aristokraterna vid franska revolutionen). Är inte det sista ordet femininum? "La dèluge"? Kan någon, t ex Babsan O eller Karin G leda mig här?

Ni ser att jag som vanligt hänger upp mig på småsaker. Men om den pompöse mannen, med fransk bakgrund, inte ens kan skriva rätt när det gäller ett mycket vanligt citat faller han ytterligare... Jag är dock beredd att ta tillbaka om jag har fel.

I övrigt, happy, happy.


Mer än vanligt

Nästa vecka har vi högtidligheter i vårt hus. Munkarna kommer och välsignar ombyggnaden. Samtidigt tar de hand om oss med välsignelse (kallas här "wedding"). Civilstånd fortfarande, ogift. Fast detta känns som att få en tillhörighet i ett större sammanhang -den thailändska familjen. Den svenska familjen är naturligtvis nummer ett och utan konkurrens, men det har stor betydelse här att vara del i något större än sin turiststatus.

Ett nedslag. Vi åt lunch häromdagen. Plötsligt skruvades musiken upp till närmast olidlig volym och sånger framfördes av en rimligt musikalisk kvinna utan större sångröst. När jag tittade upp var det servitrisen som hade tagit paus hos en gäst och utövade karaoke (mycket populärt här).

Dagens namn: Gustaf Lövås

Dagens citat: "det började som en skakning på nedre däck"


Regn, regn, regn

Nu regnar det ordentligt. Flera nätter har gett oss åska av kraftfullt slag + ösregn. Nu säger kloka människor att detta  vid sitt slut kommer att övergå i cool season.
För egen del har jag legat i sängen några dagar. Kombinationen regn, varmt +kallt (AC) passar inte mig. Med dundermedicin är jag på benen igen.
Till Petra: hundvalpar kan vi inte leverera, även om de hade fått det mycket bättre i Sverige. Här står inte hundar högt i kurs.

Dagens citat: "Get out to that kitchen an rattle those pots and pans, and make me some breakfast ´cause I´m a hungry man" (Shake rattle and roll). Fortfarande något gångbart här, troligen inte i Sverige

Dagens namn: James Dean "too fast to live, too young to die"

Vi har fått  nya grannar Chris sr och Chris jr, ikväll på middag hos oss (bild)

 

Nya grannar

Vi har fått en ny granne, Chris från Alaska. Han har hyrt ett hus i vår by. Än så länge behöver han praktisk hjälp t ex med att låna internet. Han verkar vara en hyvens person och är en tillgång här.
Hans son kom hit i natt. Vi tog dem till Hua Hin och nattmarknaderna där. De blev trötta i fötterna.

Dagens fråga: i vilken låt förekommer det häftiga ortsnamnet "Broken Teller, Idaho"

Tack idag till Björn Peterson (skapade min blogg) samt alla givare av kameran (dock inga bilder från idag, arkivbild. Kommer ni ihåg denna stunden. Vad jag förstår är vädret ungefär likadant hos er nu.)

Jag glömde en sak

Alla ritualer höll på under ca en timme. Efter det högtidliga lade folk mattor på golvet i Templet. Nu började kortspel om pengar.
Först tänkte jag att detta var väldigt ovanligt, men sedan erinrade jag mig att de flesta begravningar på landet (i alla fall enligt Albert Engström) slutade med kortspel mm.
Golf, bättre idag

Mycket begravning

Begravningen pågår. Nu dag fem. Det är glam och stoj, även under munkarnas framträdande. Barnen har stor frihet och leker med begravningsdekorationerna. Dessa (dekorationerna, alltså) är inte som våra svenska  blomsterkransar. Här är det kräppapper och konsgjorda blommor + diverse småprylar bifogade. Det fina med det är att när dekorationen monteras ned, skänks prylarna till t ex templet ( på bilden kan ni se skedar tillsammans med div blommor).
I övrig regnar det en hel del. Fördelen med det är att temperaturen håller sig något lägre än vanligt.

Kistan med blomsterprydnader, några munkars bakhuvuden. TV:n i bakgrunden används för att visa den slutliga uppbränningen av kistan (tror jag)


En hedersbetygelse. Obs skedarna

Begravningshögtid, dag fyra

Vi var i Temple i kväll igen. Högtidligheterna pågår i fem dagar. En av huvudfigurerna, som bl a tände ljusen för Buddha hade en skjorta med texten: "Lazy motha fucka". Jag tror inte att detta hade varit ok i vårt land, även om skjortan i övrigt var svart.
Jag fick en plåt i ansiktet (näsan tog det mesta, man ser varför) när jag hjälpte Tas kusin att stänga den lilla affären i Baan Kwai (dagens bild). Obs! orutinerad porträttfotograf.


Tågolycka

Denna dagen dominerades av den otäcka tågolyckan söder om Hua Hin. Regnet hade underminerat  banvallen så mycket att den inte bar tåget. Sex vagnar spårade ur och hittills sju personer omkom, ca 40 svårt skadade.

I detta ljuset blir ju allt annat smått:
Jag har hjälpt en god vän att flytta möbler. Vi har varit hos frissan (även mitt glesa hår behöver klippas ibland).

De senaste dagarna har jag övat på Tas motorcykel (enbart "inomskärs"). Himla kul, men detta kräver mer övning. Visst är det härligt att dra på och känna att även denna 125-kubikare kan accelerera.

Motorcykeln

Djurrutan

Bestyr i Cha Am under dagen. Hos Tas sömmerska fick vi titta på nästan nyfödda Golden-retrievervalpar (11 st).
Innan vi åkte till Cha Am tog jag några bilder på fiskarna efter deras frukost. De är ytterst välmående, och många.
Ösregn hela eftermiddagen.
Dagen avslutades med besök i Templet för att hedra en avliden granne. Alla cancersjukdomar kallas här "malegn". Den gode mannen, 52, dog av just malegn.
Ps. jag missade öppet mål när jag berättade att vi hade ätit anknäbb. Något lustigt infall om Anna Anka hade förstås varit på sin plats. Nu lämnar jag ankan och ser fram mot Mårten gås i november ( hej i Lund!) DS

ValparnaFiskarna

Språksvårigheter

Efter middagen idag (dagen har för övrigt har varit sval, under 30 grader). Detta är ingen värdering av någons språkliga förmåga eller försök att sitta på höga hästar, bara exempel på att engelska som världsspråk kan vara besvärligt:
Ta. Can you get Lady O?
Jag: I don´t know Lady O
Ta (irriterad): You know Lady O, every evening listen
Jag:???
Ta: Deng, please get Lady O in car
Ta hade glömt sin radio i baksätet. För den nytillkomne kan nämnas att r och l ofta förväxlas av detta landets invånare.

Likadant när positionsangivelse skall lämnas:
Very near Weelanda. Har man nu läst första stycket och dessutom vet att enkelt "v" nästan alltid uttalas som the Hounds gjorde i "the lions sleep tonight". Kommer ni ihåg pinsamheten: "near the willage, the peaceful willage, the lions sleep tonight".
Med dessa ledtrådar och vetande att ett "e" gärna blir litet långt, förstår vi att det är lyxhotellet the Veranda som åsyftas.

Jag vet inte om detta är cyniskt eller bra reklam, jag gråter varje gång den visas: vi ser en barnkör, jättesöt - sjunga "que sera, sera". Underbara barnröster, sedan bilder, då förstår man att scenen är ett stort barnsjukhus och man ser allt, rullstolar, felande armar och ben, förståndshandikapp, men en väldig energi i sången. Vad kan detta vara reklam för? Jo, ett försäkringsbolag...
Bild idag. nattlig terass med nya möbler
'

Dagsregn och anknäbb

Tyfonen som har ställt till det i Fillipinerna, Vietnam och Kambodja har kommit till Thailand. I norra delen blev det besvärligt med regn och översvämningar. Här fick vi känna på svansen i form av regn hela dagen. Trots det hyfsad golf, regnet är ljummet..

Middagen bestod idag bl a av anknäbb, inte så dumt, det hårdaste äter man ju inte. Dock ett tips inför Mårten.

RSS 2.0