Long time, no see

Det var ett tag sedan jag bloggade. Jag tror att jag berättade om hälsotillståndet som tog ner energin. Säkert bra för lampor och elektriska apparater, men låg energi hos en människa är inte att rekommendera. Nu är energin på väg att på uppvägen passera pari, tack.

Här har vi just haft en regndag, där regnet började i går natt och sedan i våldsamma skurar har pågått under dagen (jag återkommer om vad thailandarna tycker). Annars skönt och svalt, kring + 32.

Tidigare berättade jag om undersökningen i Bangkok Post om förväntningar kring korruptionen. Nu har ett fristående företag gjort en grundligare opinionsundersökning, lyssna här:

1. 94% av de tillfrågade oroade sig för "anti monarchist movements". Man är orolig för att den yttersta av institutionerna kan hotas
2. 81% oroade sig för "conflicts and divisions". Alltså att man inte kan hålla sams i landet.
3. 70% kände att Thailand har orättvist utsatts för naturkatastrofer som inte har berört grannländerna (se ovan)
4. Här kommer frågan om korruption, nepotism och maktmissbruk

Inte så kul att läsa om sitt paradis, men ju längre jag lever här ser jag de olika sidorna.

Nu till övriga världen: Visste ni att det finns "onda" företag. Ondast enligt Greenpeace är gruvföretaget Vale (110 000 anställda, överallt), näst ondast är Barclays som äger varumärket "Premier League". Läs själva om detta.

Fortfarande ser vi effekter av översvämningarna. Golfbanorna runt Bangkok skonades förstås inte. Nu är alla banor i vår region fullbelagda, till nackdel för oss bofasta (ett I-landsproblem).

Dagens namn: Port Ellen. Drottningen av Islay, adjö

Dagens citat:"Boredom comes to those who wait" (har jag haft den förut?)

Häromdagen åkte vi till ett tempel i närheten för Pi Tong. I samband med månens nyår gör man ansatser för good luck igen, varför inte? En lång vandring mellan olika stationer, företrädesvis för att klistra guld på diverse figurer. Också donationer till templet. Speciellt är att vi också skickar en hälsning till de döda, se bild.En annan specialitet är att släppa ut fåglar, som en särskilt god gärning, vi gjorde det, fåglarna var snabbare än kameranSmå förtretligheter och värre saker

Min fina häck vissnar på sina ställen. Jag vattnar den varje dag, men den tar sig bara delvis.

Några dagar har jag på morgonen sopat bort en liten hög "sågspån" från altanen. Trodde något djur gnagde i taket. När jag åt frukost idag, efter att ha sopat bort sågspånet igen, upptäckte jag att det var små myror som åt sig in under huset (i liten skala) och redan hade åstadkommit en liten hög igen. Fram med giftet, död åt alla som vill underminera mitt hem!

Tillfälliga grannar har haft en hund med sig. Denna fick vara utomhus i natt, vilket den ogillade. Hundar har ju inte så många uttrycksmedel, denna hade ett gällt ihållande skall. Dålig nattsömn. Nu har jag talat med ägarna till hunden, de åker till Bangkok i kväll, tack!

Värre är att Bangkok Post har gjort en undersökning angående korruptionens framtid. Svaren blev hemska: 54% av de tillfrågade trodde att korruptionen skulle öka, 23% trodde att den skulle hålla sig på samma nivå som 2011. Vi skall veta att korruptionen redan befinnner sig på en otäckt hög nivå. Nästan alla tillfrågade hade någon gång på något sätt mutat sig till en förmån.

Det nedslående resultatet förklaras med dels ekonomins nedgång efter naturkatastroferna, dels att lagstiftningen är ihålig.

Vi har i alla fall tur med vädret. Det blåser inte så mycket nu. Igår och idag firas barnens dag med olika lokala festligheter. Det i tiden litet obestämda "Lunar New Year", dvs kinesiska nyåret har börjat firas. Jag var på Immigration Office i fredags, då klagade den kvinnliga polisen som hanterade mitt ärende över trötthet och huvudvärk. Party, party.

Vacker blomma i min "trädgård"Nytt år, ny almanacka


Elände i stort och smått

"The seven dangerous days" är dagarna kring nyårslånghelgen som är slut idag.
Otroligt, 316 dödade i trafiken de första sex dagarna av helgen (ca 3 100 skadade). I Sverige har jag läst att ungefär 300 dör i trafiken varje år! Det finns tre huvudorsaker till hemskheten: Folk är dumma, är fulla och kör motorcykel. Dessutom tänder man ogärna belysningen i skymningen eller på kvällen. Även om man har lyset tänt på motorcykeln lägger man saker i korgen framför lyktan, som avskärmas effektivt. Tack!

Nyårsafton blev en ensam tillställning. Jag har haft ett efterhängset bröstlidande med hosta och ibland feber. Stor energi- och aptitnedsättning. Som den tappre man jag är har jag hoppats att "förkylningen" skulle gå över. Årets sista dag var förstås vikt för någon slags "kaodao" dvs countdown. För min del blev det hemmet med litet mat och dryck. Jag höll mig uppe tills raketerna började lysa och smälla...

Efter fem veckors förkylning åkte jag till Hua Hin Hospital för hjälp. Här tror jag att svensk primärvård har något att studera, hör här. Jag kom till sjukhuset 0820, efetrsom jag var ny patient fick jag registrera mig + vägning, mätning och blodtryck. Efetr en stunds väntan kom jag in till doktorn som förhörde och undersökte mig. Uppenbarligen ingen svår diagnos. Ut i väntrummet utanför kassan och apoteket. När jag hade betalat hämtade jag min medicin (penicillin+ vidgande och lösande samt paracetamol). Hemma 0950. Snabbt och effektivt. Dessutom kan jag säga att medicininsatsen redan verkar. Priset? 472 Baht.

Dagens citat:"Du har just missat ett tillfälle att vara tyst" Avsnoppning från Sarkozy riktad till Cameron

Dagens namn: FermatRSS 2.0