Fortsättning

Igår försökte jag ge några generella utgångspunkter för kalaset. Idag blir det mer från förberedelserna.
Jag skrev att "alla äter". Ja, alla äter hela tiden. Det betyder att matlagningen sätter igång samtidigt med övriga förberedelser. Det finns alltid en stor kastrull med ris, några soppor och en stuvning för alla som vill ha. Männen, som sitter i bakgrunden, gör ibland utfall mot matdisken (inte bara drinkar). Observera att vi nu talar om mitt på dagen. Några ansvarar alltså för att  "peronalen" har det bra under processens gång. Samtidigt pågår förberedelserna för själva festen. Maten, inramningen och ceremonierna.
Nästa gång: ceremoniell hårklippning, ev tempeltjänst...

Dagens namn: Ricky
Dagens citat: " America is the only nation in history which miracously has gone from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization". Clemenceau

1. Midsommar? Här har vi riktiga grejer!2. Problem med julgransbelysningen? Snacka inte... Obs pappa vakar över det hela.3. Viktigt! Här kommer isen4. Alla hjälps åt. Detta blir desserten.Den stora festen, inledningen

Att redovisa festens olika inslag blir inte lätt. Enklast är att visa bilder. Min fina Casio upphörde att fungera på lördagseftermiddagen, så jag har bara bilder från den dagen, hoppas att få fler från andra flitiga fotografer.

Ta hade alltså lagt ner ett enormt arbete på att organisera detta kalas. De viktigaste inslagen är: bistånd från familjen, goda vänner och inlånade bekanta samt att det finns en stor rutin på att ordna denna typ av fester. Allt är beroende av att logistiken fungerar. Logistikgeneralen Ta var bara orolig en gång, när den specialbeställda kycklingen inte verkade komma i tid. I övrigt verkade allt flyta enligt en god plan.

Jag återkommer med eftermiddagen mm

1. Man ordnar en plats att vara på (vi var oroliga för regn, men det kom inget)
Dukningen börjar, havsnära läge!


2. Goda vänner och inhyrda medhjälpare är ett måste, vi skall utspisa 400 pers ikväll3. Råvarorna (några) har kommit4. Disken måste fungera, alla äter hela tiden


5. Rinnande vatten ordnar brandkåren6. Fotograf, förstås. Ta sa att han tog 4000 bilder under lördagen. Han kollapsade på natten (kanske inte bara fotograferande). Vikarie på söndagen.

Redogörelse för den stora festen

Ja, Herregud (eller Buddha som vi säger här). Ta hade förberett i flera veckor, handlat mat och dryck, organiserat medhjälpare, besttällt bord och stolar samt lånat  alla husgeråd från Templet. Scenen för bandet som skulle underhålla oss, förhandla med bandet och organisera två cortèger. Se till att det fanns dricka under hela tiden mm, mm. Här handlade det inte bara om att ordna en femrättersmiddag för 400 gäster. Det var en happening från fredag em till söndag kväll.
Vad höll hon på med? Stem, hennes yngste son skulle bli munk för en tid. Vad jag förstår är detta ett av de största tillfällena i en familjs liv. Det gäller att markera och slå på stort!

Fredagen var en förberedelsedag även för mig. Jag var chaufför för både det ena och det andra. Sen kväll. Upp tidigt på lördagen.
Återkommer i morgon...

Dagens namn: Samuel L Jackson
Dagens citat: " Nära tvingas borra hål i huvudet". Nyhet: avd hål i huvudet


Yours truly bakom korna
Ta har suttit upp i hedersvagnenTemplet som Stem skall bo i


Haveri

Min älskade casiokamera slutade att fungera mitt under kalasen lördag-söndag.

Skaffar ny. Vi har haft en osannolik weekend!
Återkommer

To bee or not to bee, nature strikes back

I förra bloggen försökte jag vara lustig kring vår honungsförpackning och de som hade tillverkat honungen.
Farligt! Idag slog bina tillbaka. På golfbanan blev jag, utan att ha provocerat, attackerad av ett ilsket bi som stack mig vid högra örat. Det gjorde djävulskt ont men jag spelade tappert vidare efter behandling med universalmedicinen "Tiger balm".
Jag läste en intressant uppgift (några år gammal). I USA firas någon gång i mitten av april "Equal Day" (jag vill minnas att den kallades så). Det är den dagen då kvinnorna har tjänat lika mycket som männen tjänade året innan. Hur är det i Sverige? Går det jämnt upp på nyårsafton, eller måste kvinnorna vänta in på nyåret?

Dagens namn (ledsamt): Eilert "Garvis" Määttää

Dagens citat (favorit i repris): "Större delen av 10 miljoner spenderade jag på spel, kvinnor och alkohol. Resten slösade jag bort.

Håning mm

Vad händer i Göteborg/Sverige?

Nya dödsskjutningar (låt vara att det sker inom särskilda grupper)

Friad "hedersmördare" Kanske överdrivet våldsbenägen? Utvisningen ändå befogad? Verkställs?

Håkan Juholt framstår som ett av de största politiska skämten sedan Bert Karlsson. Nu har han rensat ut de (s-) politiker som hade erfarenhet. Då kör vi tandvården en gång till! Tom sossar vrider sig inför denna historielöshet.

Stackars porrsvenskar som sitter i fillipinskt fängelse. Livstid där behöver inte betyda så många ytterligare levnadsår. Jag tror att förhållandena i fängelser i sydostasien liknar varandra. Jag undviker fängelse här...

Guldpriserna stiger. Otäckt inför Tas 50-årsdag...

Annars finns här goda och dåliga nyheter. Bensinpriserna går ner (till motsv 6,50 kr). Vid Royal Plough Festival (inledningen till såningsåret) spåddes utmärkta skördar i år.

Valet, som är utsatt till juli, är väl mera en tveksam historia. 1. blir det av? 2. kommer valresultatet att följas?. 3. blir det en ny kupp? 4. blir det något val alls?

SAAB-historien. En god vän som har jobbat med affärer med Kina berättade att framgång i Kina handlar om kunskap om kulturen. Han berättade om en storaffär mellan ett svenskt företag och Kina. Den var i hamn, avtalet klart, återstod bara banketten. Dagen efter revs avtalet: de svenska representanterna hade betett sig repektlöst. Höjt glasen högre än sina kinesiska värdar. Jag kom att tänka på detta när jag såg en bild på den svenske SAAB-representanten med glas i handen stå lutad över ordföranden i det kinesiska bolaget...

Just nu har vi monsun över oss. Hett, hett, men ibland som nu en ordentlig regnskur med åska, svalkar.

Dagens namn: Bunny Ahearne

Dagens citat ( från Michael Moores "Korkade vita män" apropå dåliga tider): "räknas isbitar till kategorin mat?"

Ta har köpt honung i originalförpackning

Tycker om Honung! Tar bort överblivna bin.
Festblogg

Mest fest verkar det som. Nu skall jag mer systematiskt försöka att beskriva de olika elementen i en fest hos oss:

Orsak: oftast bröllop eller ung man går in i Templet för en tid.

Upplägg: stort fält möbleras med hundratals bord försedda med en flaska "whisky", en flaska coca cola (stor), en eller två d:o flaskor Fanta, illgrön, sodavatten, vatten, is. Maten enligt mall bärs in av ganymeder städslade ur vänkretsen för detta tillfälle. Stor scen i fonden.

Matmall: en soppa med nudlar, ej stark, en soppa med kött, stark, en stekt fisk, lagom kryddad, stekt ris, en sallad med diverse goda inslag. Ris och nudlar. Mycket mat för de 4-6 gäster som sitter vid bordet.

Underhållning: ibland show som bygger på de populäraste låtarna. Dans på scenen. Idag ett okoordinerat band som dock tog sig efterhand. I början verkade det som att man helt hade missat soundcheck, basen för dominerande, sologitarristens g-sträng ostämd samt ständig rundgång. Tog sig som sagt. Jag är särskilt imponerad av de trummisar jag har hört (här skulle du vara, Gunnar Sandell!).

Gäster: massvis med släkt och vänner. Släkt- och familjebegreppet sträcker sig långt här...

Finansiering: listigast av allt. När man har stort kalas är det en påkänning för privatekonomin. Gästerna bidrar dock efter förmåga. Mycket bra. Varje familj har kanske ett par, tre stora kalas över en lång tid men går på tjogtals. Man sprider ut sin kostnad. Viktigt att ha koll på vad var och en betalat, så att man "betalar tillbaka" när vederbörande har sina kalas.

Iakttagelse: nästan aldrig något fylleri. Alltid tidig hemgång (ikväll var vi hemma 2130)

Dagens namn (tyvärr): Severiano Ballesteros

Dagens citat: " Not meant as a substitute for human companionship". Text på halstablettask.

Dagens bild: håret växer bra, men jag är inte helt nöjd med färgen.


"Trampa inte på oma"

Här har man ungefär samma uttryck som den gode kommentatorn delar med sig av:
"Trampante på kobro o tigra" (på thai förstås). Vi lyder.

RSS 2.0