Vatten,vatten,vatten

Nu är läget allvarligt. Översvämningarna i norr och ner till Bangkok verkar inte ge med sig. Tvärtom blir det troligen så att till weekenden kommer en ökning. Då är det högt tidvatten i Siambukten samtidigt som det kommer mer vatten från bergen. Ännu är inte hela Bangkok översvämmat, men det kan bli riktig kris om vattnet stiger mer. Den direkta katastrofen: 370 döda, många tillverkningsindustrier (tex Honda) utslagna och risskörden förstörd. Så här långt räknar man med en nedgång i BNP på ca 10% och minskning av turismen med 15%.
På grund av läget i Bangkok har regeringen utlyst långhelg från torsdag till tisdag. De Bangkokbor som kan uppmanas att lämna staden.
Vi ser redan att vår lilla by har blivit mer befolkad än någonsin genom flykten från Bangkok. Jag talade med min granne som har kommit ner med sin familj. Hans företag är översvämmat med ca 1,5 m vatten. Bostadens nedervåning översvämmad, men de hann bära upp allt väsentligt på andra våningen. Hans bekymmer, utöver affärsverksamheten, är plundrare som från båtar tar sig in i de översvämmade och övergivna husen.
Kriminaliteten kommer alltså att öka när människorna blir desperat fattiga. Tillgången på en del varor kommer att bli sparsam eftersom mycket distribueras från Bangkokområdet. Vatten, matolja och ris hamstras.
Det känns konstigt att leva mitt i detta kaos utan att behöva oroa sig särskilt mycket.

Dagens namn: Kortedalla

Dagens citat (har vi haft det förut?):"You are not stuck in traffic - you are traffic"

Vatten, vatten

Nu har Thailand väldiga problem med översvämningar.
Vattnet har nått Bangkok. Överallt försöker folk rädda sina ägodelar från det stigande vattnet. Risskörden förstörd, fabriker översvämmade, turister tveksamma = stora ekonomiska bekymmer.
Här har vi inga direkta svårigheter, men det är uppenbart att många har ställ sina bilar här. I Bangkok rapporteras det att bilar har parkerats i tredubbla led på höglänta delar av motorvägarna.
Vi hade mindre problem när avloppet från köket inte tog sig dit det skulle. Grannens brunn, där avloppet anslöt, var helt täppt. Kunde inte rensas. En dags arbete för rörmannen, han la en helt ny ledning. Tack!

Dagens citat:" Jag har läst en bok. Om lejonet Simba": Sven Tumba

Dagens namn: Pålekvist, Glittertass -någon?

"Vi" jobbar med avloppet


Inga fler "affärer"!

Kommer ni ihåg att man på 70- eller 80-talet hånade Försäkringskassan för förtydligandet "halv sjukpenning är hälften av hel sjukpenning". Kanske tips att använda igen.
Här är otäckt. Stora delar av landet, nu också Bangkok, är översvämmade. Risfält, fabriker, bostäder. Allt står under vatten. Dock inte vår lilla del av landet. Krismedvetandet hade nått Ta, så idag köpte vi 15 kg ris i förväntan att priset går upp i fotspåren av missväxt. När jag släpade våra påsar på väg till bilen förstod jag av kommentarer på gatan att krismedvetandet inte är så stort. "Buying rice because of the floodings, not here in Hua Hin". Optimister som har svårt att se helheten.

Dagens citat (från Publicservice i P1) Håkan Juholt: " Nu har Kulbo äntligen fått sin rätta innebörd: tjäna kulor på sitt boende" (helst aldrig mer denne man)

Dagens namn: Falkuggla, Pålekvist

Bildfritt idag


Ni har svenska politiker

Håkan Juholt överskuggar allt. kanske inte på det sätt han hade önskat när han valdes.
Jag är gräsänkling ikväll. Ta och hennes staff är bjudna på middag av en customer. Då tittar jag i frysen, hittar en biff, pommes och någon god sås. Kanske ett glas vin  + golf på TV. Också ett sätt att hantera kvällen. Dagen har varit slitsam. Laga framdäcket på cykeln, visa bilen för försäkringsbolaget och överlämna svampsoppa till mothers sister (svamparna växer våldsamt nu).
Vi hälsade på våra grannar. Valparna börjar bli stora. Tas pappa är spekulant på en (se bilder)
Dagens citat (har vi redan haft detta?): "America is the only nation in history which miracously has gone from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization".
Dagens namn (Juholt, not): Hösthagen, Markeltun

Hund och katt, de trivs tillsammans


Söt


Svaret på bildgåtan för längesedanHur står det till?

Jag läste ett debbattinlägg. Trodde att alla var överens om att heltidsarbete var toppen för alla. Klippte ut detta:

"Notera den kvinnodominerade statistiken kring bettskenor, sömnmedel, psykofarmaka, självskador, rökning och alkoholism."

Den deltidsarbetande mannen idealiseras.
Hej, hej

Bedrägeri eller bara mygel?

Håkan Juholts försök att från Riksdagen tillskansa sig extra bidrag till hyran har fått alldeles för liten uppmärksamhet.
Det handlar inte om 3-4 000 kr/mån, det handlar om folkbokföring och betydande belopp.

Några begrepp, som jag tolkar dem
Folkbokföring
sadress: den adress där du bor med din familj.
Familj
: där du bor med make/maka och/eller hemmavarande barn
Make/maka: Med make/maka jämställs sambo

OK, så långt.
Håkan Juholts officiella CV: Bor i Oskarshamn med två barn.
Av offentliga uppgifter framgår att Håkan Juholt började sammanbo med sin kulbo, Åsa, någon gång 2007.
Jaha, hur länge är man barn? När vi lyssnade på "Sommar" uppgav Juholt att hans första "barn" föddes 2000. Vad jag förstår har båda "barnen" varit myndiga länge.

Min uppfattning är att när familjebegreppet förändrades för honom mellan 2007 och, säg, 2009 skulle Håkan Juholt dragit sina fiskala slutsatser av detta.

För att göra en lång historia kort:

1. Häkan Juholt skulle från någonstans 2007 inte vara berättigad till vare sig bidrag till bostad eller traktamente från Riksdagen.

2. Om inte p 1 kan komma ifråga gäller samma slutsats från den dag då det yngsta "barnet" blev myndigt.

3.Det kanske finns byråkratiska mellanformer, men i vart fall från mars i år, då Håkan Juholt får en ny huvudarbetsgivare, Socialdemokratiska Arbetarepartiet¤, är han totalt bunden till Västertorp och sambon. Skall i då inte ha ett öre från Riksdagen.

¤Ps. Socialdemokraterna har beslutat att ordföranden skall ha samma lön som statsministern. (s) betalar alltså ca 85 000 kr/mån till Håkan Juholt. Arbetsplatsen ligger på Sveavägen i Stockhom DS


Tranströmer, förlåt

Tomas Tranströmer får nobelpriset i litteratur. Gratulerar! Jag har inte läst en rad av denna pristagare, kanske bättre än folkkära hycklaren Astrid Lindgren...

Hemsk händelse på flemingsbergshäktet. I ett annat land hade man kanske slagit gärningsmannen någon annanstans än på armen. Batongen skall väl sitta i en rem runt handleden? Usch så hemskt...

En granne visade mig en artikel i ett internationellt "magazine". En svensk hade lyckats (nästan) med atomklyvning hemma i köket. Sabatier? Varför vet vi inget om detta?

Hemsk händelse 2. Stor tankbil exploderar på E 6:an. En förare dör. Vägen smälter. Okunnig journalist tror att vägverket skall "fräta" bort vägens skadade delar. Någon har säkert sagt "fräsa". No comments.

Annan korkad journalistik: Efter Sven Tumbas bortgång hedrades han med rubriken (i Expressen) "Sven ´Tumba`Johansson är död. Vi som vet att Tumba fick sitt efternamn ändrat för mer än fyrtio år sedan ryser.

Det blev grumpy idag: Här kommer mer.

Förra bloggen blev väldigt instrumentell (jfr uppsatsförsöket "så åkte vi till Lessebo pappersbruk. Där drack jag en läsk. Sedan minns jag inte mera").
Alltså glömde jag att färglägga bilden från baröppningen med dansen "Macareña". Armrörelser och hopp som jag trodde var förpassade till dansens historiebok, men kul. Jag har aldrig kunnat det där.
Den 60-årsfirande John (och närstående) blev duschad i vin av nytillkommen gäst som hade för höga klackar. Glömde att berätta detta.

Dagens namn: Steve Jobs

Dagens citat: "Jag åker dit pucken är på väg. Inte där den har varit". Steve Jobs

Gammal fin bild från Barcelona. Obs, ej adressändring
Wonderful to have ones own square in beautiful Barcelona. Soon Thailand, no square so far...

Har ni väntat?

Jag blev förvånad när jag tittade på statistiken. Igår hade 45 pers varit inne på min blogg. Vanligt är 10 -15, då är jag nöjd.
Jag har hållit bloggtystnad pga för många kalas.

torsdag: baröppning hos en god dansk vän som har öppnat en bar i Hua Hin. Maten,(europeisk och thai) lysande. Nästan tårögd över köttbullar, pannbiff och potatismos. Dessutom många andra mumsiga rätter. Vi fick dock betala drinkarna. Avslutade kvällen med grönlandskaffe (slå upp det, inte mycket kaffe).

fredag: Kalas hos grannen Noy. Först golf med hennes svenska kompisar. Mycket trevliga människor, jag litet seg efter baröppning. Kalaset blev fint, Noy har bott i USA och Europa, så maten var crossover, OK. Jag är nu utnämnd till Chokamols Elvis Presley (Ellwis Pressly, enligt lokalt uttal). Tvingades upp till karaeoken, var tvungen att försvara Sverige, eftersom den andre svensken fegade ur. Vi kom dock hem i anständig tid.

lördag: Gode vännen John Collinson fyllde 60 år. Vi trodde att det var lätt att hitta till stället med den karta han hade bifogat. Halvvägs till Burma började Ta knorra om att hon inte hade tankat. Till slut kom vi fram, en timme sena. Tack och lov att detta är Thailand. Tiden är det inte så noga med... Också här mest europeisk mat, pajer, rostbiff, stek och gott bröd. Vi fick vin också. Hem i god tid.

Dagens citat: "Radioprofilen dolde ansiktet"

Dagens namn (från PRV): Hösthagen, Markeltun

Kalas hos John, gissa vem som är skotte och vem som är engelsman. Bild, privat


RSS 2.0