Otäckt

De hemska händelserna i Norge har nått hit. De flesta har försökt sätta ord på sina känslor. Respektabelt, men, tror jag, omöjligt. Hur kan man beskriva känslan av genuin ondska? Elakhet är begriplig, men varifrån kommer ondskan. Måste vi bli gammaltestamentliga?

Vi har hemska händelser här (jag hör helikoptrarna oupphörligen). I torsdags skulle en helikopter undsätta rangers och turister i nationalparken Kaenkrachang strax nordväst om oss. Den störtade i dåligt väder. Då skickades en Black Hawk till undsättning. Den störtade också. Man försökte ta sig genom djungeln med  människokraft = 2 km per dag för att rädda ev överlevande.
Igår en ny helikopterinsats - Bellhelikoptern störtade. Jag har alltså sett dessa helikoptrar starta men inte komma tillbaka. Det thailändska uttrycket "mai bpen rai" (=never mind) blir svårt att ta in. Någonstans läste jag att det finns 16 olika leenden i Thailand. En del förstås uttrycker glädje, men andra uttrycker ilska, sorg och förbittrng. Vi får nu förstå den leenden som har en genuint sorgsen bakgrund.

Vi har varit på "body check" i Petchburi idag. Ta oroar sig för förändringar hos sin 50-åriga kropp. Jag har sagt att hon skall dricka mer vatten. För 7 200 baht fick vi bekräftelse på att hon är kärnfrisk för sin ålder, men skall dricka mer vatten.

Dagens namn: Amy Winehouse, så begåvad och så olycklig

Dagens citat (under rubriken fegstrunt, T Danielsson): "Det var väl en jättebra film!" "Tyckte du?". "Nää".

Dagens bild (jag såg inte riktigt vad den föreställde). Förlorarna, men goda...


Stilla dagar

Inte mycket att rapportera till min hängivna läsarskara.
Den ena dagen är den andra lik. Mycket golf har det blivit. Dock inte särskilt bra...
Vädret är nog varmare än i Sverige. Tom thailändarna klagar över värmen. Den där globala uppvärmningen finns tydligen här också.

Jag satt vid datorn i eftermiddags när jag hörde ett väldigt buller utanför köksdörren. Jag identifierade det som en händelse med vårt sopkärl och utgick från att det var nägon av hundarna som hade vält det i jakt på något ätbart. När jag gick ut för att reda upp eländet skrämde jag en av de medelstora "krokodilerna". Han kastade sig i vattnet, där låg redan sophinken mm. Räddningsaktionen blev dramatisk men jag lyckades fiska upp det mesta. Krokodilen visade upp sin listiga taktik. Han låg i andra delen av kanalen, när han såg mig dök han och sparkade upp slam från botten. I detta slammoln försvann han.

Dagens namn: Darren Clarke

Dagens citat:" Anledningen til att kriminaliteten är så låg i Tyskland är att den är förbjuden" (har jag haft den förut?)

Dåligt ljus, men han var intresserad...
Reflexioner

Vårt södra grannland, Malaysia, är inte demokratiskt. Demonstranter som kräver demokrati slås ner: fullt bevis. Tråkigt..

Barnfattigdom: är Socialtjänstlagen avskaffad? Om jag minns rätt har den som vistas i Sverige "rätt till en skälig levnadsnivå". Ansvar, kommunerna. Om någon säger att 26 000 barn inte kan läsa på svarta tavlan pga att de inte ser den kan man inte skylla på regeringen. Kommunerna borde i stället skämmas (också när det gäller de barn som trots god syn inte kan läsa).

En intressant rörelse som jag inte hade hört talas om tidigare: Tequila-partyrörelsen. Jag föredrar tequila framför tea. Rörelsen har ialla fall samlat 20 milj röster från latinos i USA i opposition mot tea-partyrörelsen.

Imorgon brunch (gratis efter hole-in-one). Därefter styrelsemöte i vår golfsociety. Heldag. Kanske bilder nästa gång.

Dagens namn: Ingrid Bergman (läs hennes memoarer "Mitt liv")

Dagens citat (och mest korkade genom tiderna):"Madde hyllas för sin nya hårfärg". Frisören kandidat för kemipriset?
Valresultat mm

I söndags kväll var det klart: ny regering med stor majoritet. Thaksin Shinawatras syster Yinglucks parti fick mer än hälften av mandaten i parlamentet. Nu bildar hon regering med några andra partier. Med västerländska ögon verkar detta stabilt, men detta är Thailand. Ingenting är självklart, militärkupper är inte ovanliga. Dock hoppas man denna gången att valresultatet respekteras. Av någon anledning har helikopteraktiviteten på vår granne, flygbasen, ökat. Kanske en tillfällighet...

Apropå västerländsk blåögdhet. Jag hade noterat att det krävs en akademisk examen för att ta plats i thailändska parlamentet. Tyckte att detta var en oerhörd begränsning av demokratin och tog upp saken med min granne, Vajara. Han förstod inte min inställning och sa: "You buy one".

Grannen på andra sidan, Palm Beach, utvecklas. Man bygger ett nytt stort hus. Dock undrar jag: gjuter man ett stort block först och holkar sedan ur det därmed bildande rumsindelningen? Anledningen till frågan är att det har bilats i oändlighet. Har Axel ett svar?

Dagens namn: Peter Falk (visst var Columbo fin?)

Dagens citat: "Vi skall kämpa till siste amerikan" NATO-strategi

Jag har inga nya bilder, denna från vår midsommar

Valdag

Söndag, val till parlamentet. Situationen är väl inte så kul. Etablissemanget (kungahuset, de höga militärerna och plutokratin) vill ingen ändring. Andra partier vill kanske ändring...

Politiskt är detta inte enkelt för en utomstående:
- kungen älskas av nästan alla, men egentligen vet man inte varför, jo han har varit klok vid några tidigare kriser.
Rikare än Bill Gates.
- kungen är sjuk, kronprinsen inte omtyckt, vad händer när kungen dör? (egentligen ingen fråga i valet)
- mina vänner säger att korruputionen inte kommer att förändras med ny majoritet
- egentligen mest intressant, trots allt är människorna mer upplysta idag. Man kan inte manipulera hur som helst. Båda sidor jobbar med det, men nu blir det mera svårt. Tidigare har talats om röstköp. Nu talas om hot från etablisemanget (rösta inte som förra gången...). Möjligen betalning från andra sidan.
- stalltipset är att Thaksins syster Yingluck vinner (om allt går sjysst till). Sen får vi se om det blir kupp eller andra tråkigheter.

Vi lämnar politiken. Regn varje dag, men kortvarigt.

Kuriosa: jag googlade på min pappa "Axel Gard" f 1908. Nittonårig skrev han ledare i Hertha (Fredrika Bremerförbundet?). Med ett språk och ett innehåll som var gripande. När jag var 19 tänkte jag på helt andra saker ( och ytligt). Se själva.

Dessa goda vänner skall rösta idag


Inte dessa...

RSS 2.0