April 30, 2010

Inte mycket nytt. De röda verkar göra bort sig i folkets ögon. De intog ett stort sjukhus och hindrade all vård. I dag har tydligen premiärministern beslutat om "crack down" på röda skjortornas läger. Hot om inbördeskrig, kanske överdrivet.

Nu börjar situationen påverka vanligt folk, de ser hur demonstrationerna i Bangkok hittills bara försämrar för landet. En av världens rikaste män finansierar detta. Av demokratiska orsaker? En av Tas vänner gav svaret: it´s all about money. Javisst, kom inte med någon klassanalys (som jag inte ens vet vad det är). Nu orkar jag inte skriva mer om detta.

Dagens namn. Bo Setterlind

Dagens citat: "This parrot has gone to meet its maker". Glöm aldrig Monty Python!


Bilden. Kommer ni ihåg att jag högg ner större delen av mitt mangoträd? Nu har grannen anlitat samma arborist. Obs, hans klättrarskor!Väntan

Ja, vi väntar på att det skall hända något avgörande i Bangkok. Mina sagesmän skakar bara på resp huvuden. Det kan gå hur som helst. I dag höll det på att bli en sammandrabbning. Då kom det välsignade regnet... Vi väntar.

Här nu ikväll ett drizzling rain, underbart. Idag golf under åskmoln, gick ganska bra.

Många falanger har bekymmer pga askmolnet. Vi träffade en idag, han hade ändå haft tur, fick en flight efter 10 dagar.

Dagens namn: Nelson Mandela (så ensam)

dagens citat: "Tänk dig en strut karameller" ( vet någon vad en strut k, är?

Inte bra

Situationen i Bangkok verkar polariseras. Befolkningen i staden har tröttnat på att terroriseras av rödskjortorna. Nu motdemonstrationer. Kanske också hårdare tag från polis och militär. Hittills har man , på thaimanér, varit väldigt mild mot även de grövsta överträdelser. Just nu ser jag att de fredliga motdemonstrationerna har avlöpt väl, inga konfrontationer!

Min förhoppning är att situationen kan stabiliseras. Min resa är ju inte helaktuell, men tiden går fort, 31 maj kommer snart! Egentligen ingen hemlängtan, men jag har börjat tänka på några höjdpunkter.

Vi har värmebölja, igår + 40 C. Man kan leva med det också även om tempot dras ner en smula. Ett par timmar i AC-klimat (+24) ger tillbaka livsandar.

Idag nya hjul på Tas bil. Hemskt att se de gamla svålarna. Klimatet tär hårt på gummit. Överkomlig kostnad dock.

Stilla dagar, alltså. Imorgon bastugolf med goda vänner på Lake View, det går åt vätska!

Vår nya granne presenteras nedan på bild. Hon tillför mycket energi. Terry och Ian älskar henne redan.

Dagens namn: Pål i Backen, Krumme Nicke, Tjyvsta Jon och Valentin i Gnet, Skröppeltôrparn, Måns med Läppa -
och så han, vars namn jag inte vet.

Dagens citat: "Crying like a fire in the sun" (Bob Dylan). Jag förstår inte metaforen.Vardag i Chokamol

Vi har fått en ny granne. Våra vänner i huset bredvid har tagit hand om en föräldralös hundvalp, söt. Bild nästa gång.

Jag har blivit medlem i facebook. Ett svårbegripligt medium (?). Hoppas på guidning från medlemmar med högre kunskap. Jag tycker förstås att bloggen var bra som den var, krävde inga kompletteringar.

I övrigt stilla dagar i värmen. Vi hade ett stort åskväder med ösregn häromdagen. Ni verkar ha askväder, fast jag såg att flyget kan börja igen. Kommer ni ihåg berättelsen om den fem stammarna i norra Thailand som föreställer sig att de lever på ryggen av en jättestor drake. Det gäller att sköta sig så att inte draken blir förbannad...

Ikväll party i form av middag med underhållning. Avbrott mitt i. Arrangemangen krävde kraftfullare eltillförsel. Detta gick att ordna. Sedan fortsatte sången och dansen på scenen. På något sätt återupplivas bilden av Heimdalsfesterna i Växjö. Entusiastisk, men litet dåligt koordinerad och koreograferad dans, musiken sådär, men också entusiastisk.

Dagens namn. Ejnar (jag tror faktiskt att han stavade förnamnet så) Haglund. Han inspirerade bl a Hans Alfredson till "västen med gylfen". Gösta Knutsson berättade för Hasse om ett tillfälle då Ejnar i panik från toaletten ropade på Gösta: "Jag kan inte räta på ryggen". Han hade knäppt ihop v med g.

Dagens citat: "The untouched takeaway I brought home the other day has quite a lot to say"

Ja, denna bilden borde jag väl inte skickat med. Stem (Tas son) och jag på party.  

Party igen!

Ingen politik idag.

Eftermiddagen, party. En ung man på väg in i templet. Föräldrarna håller kalas. Kl 1300 var vi där, blev bjudna på mat och dryck (jag behöver inte längre beskriva drinkarna). Underhållning i vanlig ordning, karaoke. Bra. Vid tvåtiden började processionen till templet. Procession, kanske mer som ett karnevalståg. Levande musik, två trumpeter, två saxofoner, en trombon + slagverk. Orkestern var på topp, publiken också. Vi dansade sakta fram i värmen. Tack och lov fanns omtänksamma människor som bjöd på diverse drycker.

Det är svårt att förstå att detta landet med så goda och vänliga människor är på väg mot kaos...

Hem och vila. Ta lagade mat hos vänner till en tillställning imorgon, när jag kom för att hämta henne pågick ett födelsedagskalas hos grannen. Mera party, mat, dryck och dans. Nu trött...

Vi har haft besök av olika djur i huset, krabba, en fågel mm. Häromdagen hade en varan letat sig in i ett mörkt hörn. Jag var litet skärrad innan jag kunde mota ut den.

Dagens namn: Gösta Knutsson

Dagens citat:"ett glas för mycket är lagom"

Bildgåtan: Samma sak upprepades vid templet idag. Pojken som är på väg att bli munk kastar småpengar till åskådarna (för good luck). De mest uppfinningsrika ser naturligtvis till att skapa så stor träffyta som möjligt.

Bilden, inte särskilt bra. Jag tog den för att visa hur man förbereder sig för Songkran, telefonen i plastpåse!


Oändlig resa till floating market

Jag tror att det är meningslöst att beskriva det politiska läget här. Några har troligen ryggmärgsreflexer som oreflekterat ser röda skjortor= de goda, vänster. Jag försäkrar, så enkelt är det inte. En trovärdig källa uppger att om tre dagar får vi veta utgången. Kanske kusligt... Här märker vi inget av de oroligheterna som har pågått länge i Bangkok. Åka till Sverige är inte att tänka på nu när ni har aska som omöjliggör flygtrafiken.

Ett SMS förbryllade mig igår, "ostbågar". Idag kom svaret. "vad kallar mössen sina motorcyklar?" Omöjligt att översätta. "what do mice call their motorcycles? Cheese doodles."

Vi var på en oändlig resa till en floating market igår. Ta hade sagt att det var nära Ratchaburi, en timmes resa från oss. Efter två timmar var vi vilse i djungeln. Några mobilsamtal senare framme hos Tas son med familj. Ytterligare en timme senare kom vi till floating market. Då hade jag redan börjat oroa mig för hemfärden i kolmörkret. Själva marketen var som vanligt, fast större. Hemma, trött och spänd vid 23-tiden, ung sex timmar i bilen. Helst aldrig mer. Detta handlar om kommunikation (kanske också om kultur). Vi är ju vana vid att få ungefärlig avstånds- och platsangivelse.

Dagens namn: Lewi Pethrus

Dagens citat:" It´s better having him inside the tent pissing out, than having him outside pissing in". Amerikansk president om CIA-chef (Hoover).

En del av floating market Amphawat i "motljus". Kväll.

Oroligt

Oroligheterna i Bangkok kastar förstås en skugga över de annars mycket lössläppta dagarna i Songkran, thailändska nyåret. Dessa dagar får man finna sig i att bli öst med vatten och vitmålad (bilarna får sin färg också).

Spekulationerna och idéerna är många:
- generalerna är missnöjda med hanteringen av demonstrationerna/upploppen och planerar en kupp för att få tillbaka ordningen
- några akademiker befarar att krisen djupnar och att ett större och landsomfattande kaos utbryter. Inbördeskrig har nämnts
- Thailands affärer har störts, inte bara turistnäringen. Detta tar tid att återupprätta.

Beskyllningarna om vem som gjorde vad i lördags har inte slutat. De bilder jag har sett i TV idag visar upp en blodtörstig och hänsynslös pöbel. Det kan väl inte vara såhär det var tänkt från början?

Vi märker inget direkt, informationen kommer från TV och tidningar. Dock märks det att många här oroar sig över tillståndet i landet.

På eftermiddagen var vi i ett tempel där en ung man förberedde sig för sin vistelse där. För mig obegripliga ritualer utfördes. Imorgon stort party av samma anledning.

Värmeböljan fortsätter. Vi har fortfarande vatten. AC:n fungerar. Vi lever gott.

Vulkanutbrottet på Island verkar påverka norra Europa en hel del. Allvarligt när man måste avlysa flygtrafiken.

Dagens namn: Gandhi

Dagens citat: "Chevroret, the all American car". Text på en, kanske pirattillverkad, T-shirt.

Bildgåta från dagens tempelbesök. Varför vänder man paraplyerna uppåt?
Varm månadDet som mest upptar vår vardag är förstås händelserna i Bangkok. Nu 21 döda och ca 800 skadade.
Här i Hua Hin området är det lugnt. I Bangkok alltså mera våldsamt. Svårt att förstå de röda skjortorna som redan har fått löfte om allmänna val till hösten. "Krigets första offer är sanningen" lär någon tänkare ha sagt. Regeringen här hävdar bestämt att man inte har avlossat ett enda skarpt skott mot demonstranterna. Däremot har man hos de rödskjortade hittat och observerat automatvapen, hemmagjorda vapen och tårgas av en typ som inte används av armén i denna kampanjen . Ja, vad f-n skall man tro...

Någon bedömare definierade konflikten som en mellan två aristokratier. Den första aristokratin är kretsen kring kungen, Bangkok Bank och gamla förmögenheter. Den andra innehåller de nyrika varav vissa vill avskaffa monarkin.

Dessvärre börjar en del analytiker spekulera om det som har hänt och händer nu delar folket i två läger, där motsättningarna blir nästan omöjliga att läka. Turistindustrin beräknar att man hittills har förlorat 35 bilj baht pga senaste tidens händelser.

Annars som vanligt, varmt. Idag till templet två gånger. Först på eftermiddagen då man höll en enorm minnesceremoni efter en kvinna som dog för länge sedan. På kvällen party med spektakel och fyrverkeri + mat.

Dagens namn: Ole Bramserud

Dagens citat: "Ha en bra domedag!" Jag har funderat på om detta är vänligt menat eller inte. Någon som har en uppfattning?
 
Detta tempel byggdes upp enbart för dessa dagars ceremonier.

Läget

Med hänsyn till den dramatik som förmedlas till Sverige måste jag ge min bild av läget i Thailand:
- undantagstillstånd är utlyst i Bangkok och några norra provinser
- demonstranter körde in en lastbil i parlamentsbyggnaden och gjorde inte mer fysisk skada. De lämnade byggnaden ganska snart.
. några regeringsledamöter evakuerades från parlamentet med helikopter
. fortfarande besvärligt i Bangkok eftersom demonstranterna ockuperar vissa platser.

Det beskrivna borde ju leda en regering till "hårda tag". Demonstranterna är inte så många. Men uppenbarligen vill inte regeringen ta risken med en konfrontation.

Min thailändska omgivning är överens om att situationen är mycket allvarlig för Thailand. Även om man tycker att Thaksin inte är bra, kan man ändå tänka sig honom. Andra vill överhuvudtaget inte se Thaksin tillbaka. Ingen förstår hur valutan kan vara så stark.

Vi har just haft ett asiatiskt toppmöte här i Hua Hin. Säkerheten runt flygplatsen där vi bor har varit prioriterad men inte hindrande (ja, inne i stan var det väl några långa väntetider på delegationernas korteger).

Förstås är människorna här inte glada. Politiska oroligheter leder till dåliga affärer för stora och små.

Några hemskheter tagna från Aftonbladet:
"Candace har 26 000 påskharar". Grattis!
Allvarligare, min bank vill sponsra utbildning av "1000 nya kompisstödjare". Jag har ju alltid inbillat mig att kompisar stöder varandra utan utbildning. Nu förstår jag ju den hemska sanningen. I Sveriges skolor är situationen med mobbning, våld och annat elände sådan att detta är vuxensamhällets slag i luften ( man börjar i fel ände).

Nog med citat.

Dagens namn: Nils Gallilé

Pojken. RIP

Vår urhund, Pojken, är död. Han var inte särskilt mysig, luktade illa och såg ganska maläten ut. Men vi tyckte om honom. För mig har han funnits med från början. Vi firade t o m nyårsfton tillsammans när jag var sjuk förra året. Goda vänner tog nu hand om honom och gav honom mat och omvårdnad mot slutet. Samma dag de lämnade Chokamol och han hade blivit ensam lade han sig på deras veranda och dog.

En annan pojke är också död, Anders "Lillen" Eklund. Enligt uppgifter var han "fruktansvärt snäll". För mig låter det konstigt. Man kan vara fruktansvärt arg eller fruktansvärt farlig, men att koppla ihop begreppet fruktansvärt med snäll går utanför gränserna. Lillen var säkert en ovanligt snäll person och dessutom en sjujäkla boxare. Hans död hade tydligen inte med boxningen att göra.

Något om sjukvården, igen: Ta och jag var i Petchburi på det stora sjukhuset för att få en översyn av det inre av Tas mage. Jag har ingen egen erfarenhet av svensk sjukvårds effektivitet, men här handlade det om kvalificerad sortering.  Först vid ett antal diskar där sjuksköterskor ställde frågor, sedan hos en doktor som skickade till "gastro". Vid  gastro, ingen väntan, får tid för den avancerade undersökningen. Vi betalade ingenting (ännu). Allt tog under två timmar.
Igår var vi på Cha Ams hospital. Tas kusin blev stungen i foten av en skorpion för en månad sedan. Därefter har hon kvackat med olika symptomnedsättande medel. Nu var foten blå och benet mycket svullet. Jag ordinerade resa till akuten. Efter inskrivning där, en timmes väntan. Efter undersökning las hon in med superantibiotika. Idag bättre.
Eftersom jag inte kan jämföra exakt, får jag väl säga att vården här verkar fungera väldigt bra. Under vår stund på sjukan i Cha Am togs det omhand ett antal allvarligt sjuka på ett mycket kompetent sätt.
Några krumelurer är väl att doktorns hund gick fritt i väntrummet och nosade vänligt på oss. Samtidigt pågick utbyte av datorer på sjukuset. Dessa levererades med transportmoped genom väntrummet. Inga sura miner...

Politiska läget verkar lugnt. Även om vissa svenska media brer på tjockt om "oroligheter" har de senaste veckornas demonstrationer bemötts med respekt och värdighet. Allmänna val kommer att utlysas före utgången av detta året (om jag har förstått rätt).

Dagens namn: Bhumibol (kung)

Dagens citat: "Här jagar prinsessorna en höna". Speakerröst Leif "smokerings" Andersson till journalfilm där sessorna Desirée (Desire enl Andersson) och Christina jagar en höna.

Min gode, döde, vän


RSS 2.0