Två notiser

En god vän till oss krockade idag med en höna. Hönan kom från vänster mot motorcykeln. Ekipaget välte och vår vän fick några skrubbsår. När jag frågade hur det gick för hönan svarade hon:"the man took it for cooking". Förmodligen död.

En helt annan sak: Thailaändsk TV tillämpar ogenerad censur. I de oändliga såpoperorna maskeras all antydan till alkohol. Flaskor höljs in i en suddig kvadrat, likaså glas med förmodat alkoholiskt innehåll. Våld kräver dock ingen maskering. Blodet flyter efter knivöverfall och automatvapeneld, helt ok.

Bild idag. nyförvärvad växt, har inte hunnit få kruka. Innesluten i "plassaticks"


Bilistens klagan + varannytt

Bilen på verkstad i fyra dagar. Nu åter som ny. Förlängd reparationstid pga någon ventil i kylsystemet. Nämner inget om priset...

En god vän till mig berättade att han körde över en medelstor varan med sin motorcykel häromdagen. Han kunde inte väja och tänkte "jag krossar djuret". Han körde på ödlan, 1,5 m, och trodde att den var död. Men nej, den krälade vidare. "It was like hitting a roadbump" sa han. Hårda djur...

En annan god vän, thai, ståtade idag med en tröja som uppgav de fyra elementen: Pire, earth, air, wate. Man är inte så noga med stavningen.

Enligt Aftonbladet utnämnde Robert Aschberg hr Anka till "snusk-Paul" efter att hustru Anka hade berättat om parets relativt oskyldiga samliv. Vad har hänt med Aschberg?

Nu har begreppet "nearly chicken" klarats ut. Idag såg jag hur en av ekorrarna tog sig in i fiskmatspåsen. När jag efter att ha konsulterat min ordbok förklarade saken för Ta, sa hon:"That was the spicy dish you had last week".
Jag som trodde att det var skogsfågel när jag hittade ett blyhagel i maten.

Förbryllad

Denna Anna Anka finns överallt. I Aftonbladet uppges hon vara gift med Paul "My way" Anka. Kan detta vara en pseudonym för Frank Sinatra? Var kommer Paul "Diana" Anka in i bilden. Mysteriet tätnar...
I övrigt en dag i Thailand, dålig golf (men kul) och ett riktigt ösregn.
Bilderna på vår regniga omgivning blev inte så informativa som jag hade hoppats. Gör ett nytt försök:


Korta notiser

Lämnade bilen på verkstaden. Begreppet "expensive" är förstås lokalt. Jag var positivt överraskad. Ta blir alltid arg när jag jämför med svenska priser. Javisst, jag förstår nu att jag betalar ungefär en thailändsk månadslön för bilreparationen. Jag skall inte jämföra på detta sättet fler gånger.

Vi blev med TV i eftermiddags. Ta tittar just nu på någon thailändsk såpopera. Obegriplig när man inte förstår språket. Själva handlingen verkar inte så komplicerad.

Bild från gavel med ny satellitdish. Tagen litet sent på kvällen.


Anka igen + bilrep

Ursäkta, en ny figur dök upp. Jag vet inte vem Jay-Z är heller. Anna Anka var tydligen på kalas hos honom. Vad händer i Sverige?

På verkstaden: detta blir "expensive". Man blir inte lika lös i magen när de säger detta här som i Sverige. Nu handlar det om renovering av koppling och ny topplockspackning. Fem dagar... Skönt att Ta har bil!

Inga bilder. Hittills inga boktips. Jag har inte läst en rad sedan jag kom hit. Ett tips för den som skall läsa något riktigt underhållande, humoristiskt och välskrivet är: Bock i örtagård av Fritiof Nilsson, Piraten. Har förmodligen tipsat om den tidigare.

Regnig dag

Regnet öste, och då menar jag öste, ner i eftermiddags. Jag hann precis in efter golfen och hade sedan vilostund tills Ta kom hem. I kväll blev det barbecue, mums!

Klädedräkten här förbryllar. De flesta bär t-shirts. Texten varierar, men det är Tommy Hilfiger, Paul Smith, Che Guevara, Montmartre,Paris mm. Märkligt att bära kläder med namn man rimligen inte kan ha en aning om ( folk här vet inte vem Winston Chuchill var). Historieundervisningen inriktas på det inhemska

Jag har funderat på en sak. När jag läser Aftonbladets webbedition domineras denna av - Anna Anka. Vem faan är denna person som verkar gå in på de flesta områden i samhällslivet. Kalle har ju redan Kajsa, skall inte detta räcka?

Äntligen blir vi med TV. Har nu beställt. Installation på lördag, Ta är glad, även om vi har klarat oss utan ganska länge.

Bilder idag från ett regnigt Chokamol

 


Golf, nattmarknad och ett oljud

Mitt nya golfsällskap (-klubb) hade slagtävling idag. Jag var fyra slag efter segraren. Vädret slår till ibland. Mitt i spelet kom ett slagregn som i Sverige hade omöjliggjort spel. Här är det bara att se glad ut och fortsätta. Kul i alla fall.
Efter spelet besiktigade vi nykomlingen Sofia, baby. Hon är fantastiskt söt, liknar inte sin pappa längre.

Därefter nattmarknaden i Ch Am. Sanslöst stor kommers. Allt säljs:  hundvalpar, begagnade kläder, skivor, mat mm. Alla är där, trängsel men god stämning.

På hemvägen uppstod ett skärande missljud i bilen. Jag var orolig ända tills jag förstod att det var en syrsa som hade tagit sig in någonstans.

Bilder idag:

Fåglar i sjön vid Kang Krachan


Rafting utanför restaurangen i Kang Krachan (okänd besättning)


Diao mm

Nu hade jag lovat att ägna mig åt den söte Diao. Först måste jag dock säga något om denna dagen. Vi var i Bangkok. Reste med minibussarna som går från Hua Hin ofta och fort (+ billigt). Ta hade något viktigt medicinskt och dessutom tittade vi på staden, stor. Hemresan med marschfart 130 km/h gick på under två timmar. Påminde litet om resor i Vietnam, Peter Z. Dock inga chickenraces med lastbilar, vi har ju motorväg hela sträckan. När vi hade lämnat bussen och körde egen bil mötte vi en ko. Tack vare min kattsynthet och reaktionsförmåga lever den än. Bilen bakom var på väg att släcka dess liv.
Nu Diao. Denna söta gosse som är son till Ton, Tas äldste son. Han, Diao alltså, kommer ibland på besök, kärt. Nu bilder:

Farmor är glad

Diao i blomlådan


Ingen TV

Denna söndagen skulle TV installeras. När Khun Top kom för att göra detta krävdes det fast internetanslutning. Det har inte vi, han fick åka hem... Nu blir det någon konventionell lösning i veckan.
Bifogar enligt löfte ytterligare utflyktsbilder. imorgon några snapshots från Diaos besök hos oss.

Den stolte båtföraren
Sjömän?


Håll i hatten!


Gubbe på bro

Överraskningar i happeningen

Igår bestämde vi (såvitt jag förstår) att vi skulle åka till Kang Krachan på lördagseftermiddagen. Där håller man nu den stora årliga marknaden. Innan dess skulle vi kl 1000 träffa TVmannen. På morgonen visade det sig att vi skulle åka till marknaden direkt efter mötet om TVn. OK, inte mej emot. Väl i Kang Krachan var marknaden stängd - bara igång på kvällen. Då tänkte jag "snopet, en lång resa (1 tim) förgäves". Men, nej, damerna låter sig inte nedslås av en sådan liten motgång. Kosan styrdes nu mot den jättestora konstgjorda sjön strax utanför K K. Imponerande.
Där träffade vi grannar till Ta från Baan Kwai. Umgicks och tog först en båttur på sjön, priset var först 500 baht/pers. Ta förhandlade, och då blev priset 500 baht för fem vuxna och två barn -helt ok! En fin båttur. Vi kom tillbaka för att bevittna att våra vänners bil blev påkörd på parkeringen. Inga stora ord, allt reddes ut i vänlighetens tecken. T o m verkade vännerna litet nöjda, de hade redan en skada på det påkörda stället.

Nästa överraskning kom när Ta skulle visa oss till en mycket speciell restaurang vid en större flod. Vägen blev mindre och mindre, backarna brantare och brantare (dessutom sönderregnade) innan vi förstod att vi hade kört fel. Tillbaka till huvudvägen - och vi hittade stället. Enkelt, vi skulle tagit till höger istället för till vänster från början.

Restaurangen låg  mycket riktigt vid en strid flod, folk badade, de flesta hade flytväst och var i övrigt fullt påklädda (precis som vanligt i Thailand). God mat och bad. Därefter hem. Lille Diao hälsade på med föräldrar. Farmor mycket stolt (bilder i morgon). Extra farfar tycker också om den lille krabaten.

Här kommer delar av bildskatten. Den kommer att portioneras ut den kommande veckan.

Vacker omgivning


Här blev det fel, jag lyckas inte alltid med tekniken. En gammal bild, ursäkta


Här är vi alla ombord


Snapshots från en hängbroTa badar (hon har inte ramlat i). Hon är en jävel på klädsim.

Anekdotiskt

Störst idag! Claus och Neng har fått en dotter. Vi skall besöka dem ikväll.

Vi har listat ut varför de fulle och på höger sida körande mcföraren ville skjuta oss. Jag kunde inte begripa varför han blev så arg för en liten uppmärksammande blink. Nu förstår vi - halvljuset har stått jättehögt och bländat alla. Den dödligt arge trodde naturligtvis att jag blinkade och sedan lät honom få helljuset i planeten... Nu ordnat, vi lever säkrare vid mörkerkörning.

Ibland blir det tokigt med expats (som vi kallas när vi inte är falang). Lou som har flyttat hit från USA med thailändsk hustru har svårt att anpassa sig. Han tycker inte om thaimat, osv.
Vi kom till fjortonde hålet på Palm Hills, där är en liten sjö till höger. För det mesta luktar det ruttet därifrån. Natalie (hustrun) och caddies fryner på resp näsor och säger "men" (betyder luktar illa).
Då säger Lou:
"Why do you say that when half of the food you´re cooking smell the same"
Jag håller inte med.
Vi jobbar med engelska uttalet. Svårast är ord som slutar på "t" eller "s". Lou , igen har en teori om att inga thaiord slutar så, nästan alla slutar på vokaler.  Hau, mau och Clau låter det, när det skall vara house, mouse och Claus. Tyvärr överdrivs slutbokstaven, så det blir Hausesess osv. Som sagt, vi jobbar på detta och det ser bra ut.

Bild från Tas strand - idyll, inga turister ännu

Buddha och regn

Vi har varit i Temple idag. Nu handlar det om good luck för framtiden. Jag vet inte riktigt vilka ceremonier som väntar. Detta är en happening! Själva tempelmiljön är mycket avslappnad och munkarna trevliga att umgås med så jag går gärna dit. Denna gång var det Tas speciella Temple.
Vi har våra kontroverser. Ofta handlar det om trafiken. Jag tycker att Ta ger slarviga instruktioner och hon tycker att jag kör dåligt (oerhört frustrerande för en svensk man).
På eftermiddagen kom det hittills värsta åsk- och regnvädret. Vi upptäckte då att det dyra taket ,som nyligen hade monterats, läckte. Detta var inte Chalong (han var arg för att jag inte frågade honom först) men denna andre  "byggmästare" skall få rätta till detta avgörande misstag.
Kvällen har ägnats åt engelskastudier. Vi har köpt en bilderbok, mycket pedagogisk. För det mesta försöker jag hjälpa till med uttalet, men ibland arbetar Ta för sig själv. Mitt hjärta smälte när jag hörde henne ljuda "icicle". Förmodligen är istapp det minst användbara ordet här...

Under det blå taket i hörnet regnar det in vid hårt väder


Närbild på själva stället

Ormbiten II

Jag har tidigare berättat om vår vän som är mychet intresserad av ormar. Just han hade en upplevelse : han var bjuden till goda vänner häromkvällen. Kom till trafikljusen i Hua Hin när han fick en känsla av att inte vara ensam i bilen. När han såg sig omkring upptäckte han en orm i passagerarsätet. Han reagerade inte som vi. Istället ringde han till vännerna och beställde handskar. När han kom fram väntade vännerna på parkeringen, med handskar. Ormen fångades och bor nu hos vår vän, som försöker mata den. Han vet inte riktigt vad den tycker om.
En annan reptil, varanen har visat sig. Den är verkligen stor...
Ta lagade middag idag. Bjöd på något hon kallade "nearly chicken". Den rätten var så stark, så att jag egentligen inte kan säga något om den. Det fanns kycklig i sötsur sås med grönsaker också.
Bild idag, solnedgång från Tas veranda


Har jag blivit politisk? + krock på motorvägen

Gårdagen förflöt så stilla att jag inte hade några uppslag till blogg.
Trivialiteter, besöka sjukhuset, handla mm. Jag hade tänkt mig en betraktelse över en styggelse här i Thailand: plass´aticks, dvs plastpåsar. Egentligen inte så mycket att skriva om, men en egendomlighet. Allt förpackas i plassaticks även om det redan finns omslag, t ex papperspåse. Plassaticks används i och för sig i hemmet till oljka saker. Nu hämtar Ta fisk i någon plassatick härifrån, vi har många! Ingen stor sak...
Emellertid, när allt var som händelselösast krockade vi på motorvägen - med en höna. Jag är van vid att de flesta djur som har kommit ut på vägen här smidigt väjer (ibland i sista sekunden). Hönan har ju ett annat beteende, det glömde jag. Hönan är vimsig, den springer fram och tillbaka. Den hinner inte långt när en bil närmar sig i hundra. Den är dessutom hård och skadar fordonet. Inga personskador. Ta var arg och tyckte att det var mitt fel, jag körde för fort...
Nåväl, vi kom hem och vilade på soffan. Kl 1625 sa Ta:"Vi skall vara på party kl fem, så vi måste duscha nu".
Tack för framförhållningen. Jag tyckte hon sa "Taksin" och då sa jag "I don´t like Taksin". Då sa hon "no,no". Ni förstår själva förbistringen.
Det visade sig vara ett möte med middag för democrat party (gula skjortor). Mycket tryggare. De röda skjortorna gör en massa obehagliga och fula demonstrationer. Jag gillar inte det.
Själva partyt blev kul, med musikunderhållning från Cha Ams kommunala musikskola + ett rockband från Bangkok. Alltid ett jävulskt larm med en oerhörd bas i botten. Fantastisk catering. Vi var 900 personer. Fyra rätter serverades kvickt och smidigt. Först en sallad med någon grönsaksbakelse, mums, sedan soppstuvning, huvudsakligen vegetarisk, också god. Därefter fisk i limesås, alltid vansinnigt gott. Sist köttbullar med god sås. Till detta kan den uppmärksamme läsaren räkna ut vad vi (herrar) drack. Just det, ursvaga groggar på billig whisky och sodavatten. Jag tror Ta spädde ut min extra, smaken var mild.
Väl hemma var det dags för ett nytt sjukhusbesök. En granne hade ramlat och slagit sitt huvud blodigt. Besök på emergency. Där var också efficiency. En halvtimme efter  det vänliga mottagandet kom han ut sydd och omplåstrad och checked up.

Exponenter fö plassaticks


Partikamrater vid mötet


En framståend besökare


Musikskolan underhåller

sjukbesök

Inga bilder idag. Vi lider fortfarande av sviter från min ursprungliga förkylning.
Värre är det för Tas mamma och bror. Båda är inlagda på sjukhus för olika symptom som kan sättas i samband med den pågående influenzan.
Jag har tidigare beskrivit min beundran för det thailändska sjukvårdssystemet. Efter besöket hos brodern som ligger på Petchburis moderna sjukhus var mitt intryck ograverat. Han låg på enskilt rum med AC. Däremot ingen service i övrigt. Den får familjen sköta. Den som tar hand om honom på rummet är alltså en familjemedlem.
Något förändrad blev min syn när vi besökte mamma på Cha Ams närsjukhus. Tio bäddar, ett sammelsurium av diagnoser, dessutom samma system, minst en anhörig per patient . I övrigt rent och propert, vänlig personal och vad jag kan förstå god vård. Dessutom gratis för gamla människor.
Med "ta hand" menar jag allt: hygien, ordna mat, sällskap, övervakning mm.

Premiärgolf och exteriörerEgentligen ville vi inte stiga upp tidigt idag, men golftiden var spikad. Vackert väder, sol, varmt. Hittills annars molnigt och inte så varmt. Dock, golf och jag vann över två vänner. Höll mig nära hcp.
Lugn dag. Ta har fått min förkylning, så vi slappade på eftermiddagen och åkte in till Hua Hin för sen supper. Nu hoppas jag på en drink, sedan säng.
Bilder idag:
Överst: Vårt nyförvärv en springvattensfontän (jfr ordet "frågequiz"). Föremål för synpunkter. De vänligaste: trevlig, ovanlig, inte thaistyle. När jag föreslog "kitsch" sade skönanden Charles: det är bra för det förstår ingen. Vi tycker i alla fall om apparaten, den är unik på Chokamol. Den lyser också.
Närmast under: Vår nya ytterdörr - stilig!
Underst: Var fontänen kitsch, vad är då detta? Orkidémotiv på stenplatta. Faktiskt mycket dekorativ, här var en dörr tidigare.


999, tur eller otur?

I Thailand tror man på många saker. En är att när siffrorna i almanackan sammanfaller (9/9 -09) är det särskilt gynnsamt att hantera viktiga saker. Äktenskap och större affärer t ex. Thailand är ju inte kristet, men är inte 999 odjurets tal i Gamla testamentet? Kan någon reda ut detta?

Min pappa hade en historia: en odalman hade vunnit en större process. Detta skulle firas i Köpenhamn tillsammans med ombudet, "sakföraren" från staden. När mannen kom hem till byn igen frågade gubbarna "bjudde han på något?" Nä, men han var en jävel på att beställa...
Denna historia kom osökt till mig vid två tillfällen idag. Gång ett när Ta och jag skulle kompletteringshandla till köket. Gång två när vi skulle äta middag med Chalong och hans staff. Vi var tvungna att åka och hämta kameran och då låta honom ta hand om just beställningen. Det blev en härlig måltid med de flesta av menyns rätter.Jag fick tillfälle att tacka de duktiga byggarna. Vid måltiderna här: Ingen brådska och all maten går åt, nästan.

I morgon exteriörbilder, bl a på vårt springvatten, måste ses. Kommentarer från omgivningen här senare.

Kvällen hemma med hemlagat, kyckling med vitlök, en sallad med grönsaker och räkor samt en risottoliknande rätt med diverse godsaker. Och vi som var mätta sedan middagen!

Utan sammanhang: jag skall aldrig någonsin mer köpa billigt toalettpapper.
 
Bild 1. Den saknade bilden från master bedroom
Bild 2. De två erfarna byggarna, var med för tre år sedan. Kärt återseende!
Bild 3. Yngre jobbare, men duktiga. Den dystre är en av de siamesiska trillingarna (se blogg från förra året)
Bild 4. Chalong själv och hans förtjusande fru.
Bild 5. Ta fick gott betyg. Hon ledde arbetet självständigt och generöst (se ovan). Hon ordnade måltider och softdrinks, det uppskattades.


Uppenbarelse, förkylning och hemmakväll


En uppenbarelse kom till mig. en god vän, Lars P, har ett gåtfullt uttryck - en gång, aldrig. Detta säger han utan att förklara ursprunget. Nu har jag räknat ut det. Kommer ni ihåg mannen som sa. en gång var jag i Skövde (på Operan, på ishockey, i Spanien...) två gånger -första och sista gången. Så är det förstås, han som hade fått historien om bakfoten berättade den väl ungefär som vår sagesman, då blir det ju kul. Finns det någon annan förklaring?
Denna natten gick i hostans tecken, dagen likaså. Thaimedicin förjagar det mesta så nu är jag ok. Dagen började med förnyelse av internetförbindelsen (kan någon förstå varför datorn är inställd på "arbeta offline", man kan ju bli vansinnig innan man begriper hur man skall ta sig ur det och in på internet). I övrigt fungerar tekniken. Handla på marknaden för kvällens middag, massage i hemmet och relativ stillhet. Ta lagade premiärmiddag, mums. Därefter litet excercise. Nu lugnt, skall bli skönt att sova besvärsfri.
Bilder idag: en interiör från den rosa explosionen och en bild från bakre terassen, som den ser ut nu (i omvänd ordning, av tekniska skäl).

Immigration mm

Idag viktig anmälan till Immigration: jag har anlänt. Relativt enkel hantering bortsett från att jag ombads ta ett antal kopior på pass och vistelsebevis. Detta visade sig onödigt eftersom immigration i Bangkok redan hade klarat den formaliteten, 18 baht kostade det. Diverse business i Cha Am, sedan middag i Baan Gai (Tas hus). Nu hemma igen. Jag lider av sedvanlig flyg- och ACsnuva. Inte allvarligt.
När jag skulle bifoga bild var batteriet lågt. Försöker ladda det före sänggåendet som blir tidigt ikväll.
Om det blir bild visar den nya vardagsrummet. Fler bilder kommer, bl a på vår fontän och sovrummet, en explosion i rosa komponerad av den självsvåldiga byggledarinnan.Tillbaka!

 

Äntligen Thailand!
Allt underbart, från hämtning på flygplatsen till resten av fredagen. Middag med ostron, kycklingsoppa och friterade räkor med nötter (kung foo). Allt med starka såser och vitlök. Nu till huset. Det blev bättre än jag hade tänkt, tack Ta! Nästan ingenting blev som jag hade sagt, det blev bättre! Bl a hade Ta beordrat förstoring av köket (good idea), men jag kunde inte föreställa mig hur idén såg ut. Väl nere såg jag genialiteten; flera flugor i en smäll. Jag återkommer till detta.
Apropå kök, jag erinrar mig den något konservative chefen jag hade en gång på åttiotalet som yttrade."Jag går aldrig in i Anne-Charlottes kök".
Bilder idag: 1.perspektiv samma som föregående med Chalong stående framför gamla köket. 2. Ta i sitt kök


RSS 2.0