Lokal flora

Först, tillbaka till grumpy: "Barnvakten ringde och undrade vart nappen fanns". Kan någon begripa varför man gör orden krångligare än nödvändigt?

Nu är Robinson slut för er. Jag känner mig priviligierad som inte har kunnat följa den serien.

Let`s dance pågår. Där verkar ju varje avsnitt frambringa i alla fall ett par av dödssynderna. Vrede är påtaglig, men också girighet och lust förekommer . Högmod är ibland ett annat ord för fåfänga. Jag följer programmet på Aftonbladets hemsida.

Som  god jurist kommenterar jag inte hemskheten med den häktade polischefen. Dock vet jag att det finns människor som är skickliga på att dupera sin omgivning med politiskt korrekta uppfattningar.

Jag blev nyfiken på en blogg:" Tobias Grymt Rolig Person". Besviken. Tillskriver man sig denna egenskap måste nog fötterna någon gång lämna marken.

Från denna delen av världen finns inte mycket att rapportera. Fullmåne, jag har tidigare berättat att min oskuld beträffande "fullmoon parties" nu är helt raderad. Fullmoon kallas några piller som gör människan mer dansant mm.

En blasfemisk tanke med anledning av ert vinterväder: Vore det inte bättre att samhället accepterade extrema väder. I vissa lägen får t ex SMHI befogenhet att stänga Sverige. Den som går ut (eller värre, utnyttjar fordon) gör det på egen risk, inga försäkringar gäller.

Vårt väder är inte extremt, men varmt.

Dagens namn: Quentin Tarantino

Dagens citat: "Så går en dag ifrån vår tid och kommer aldrig åter"

Bilder idag. växter mm i omgivningen

Vår vackraste blomma, Lelawadee
Vacker buske vid poolenLelawadee blommar ofta på grenar utan blad


Mangon börjar mogna

Cable Hogue

Häromdagen när vi var på väg från klubbhuset till P-platsen såg jag en minibuss som herrelöst rullade framåt. Rådigt tog jag spänntag mot fronten för att stoppa framfarten (ni minns väl den hemska scenen i "Balladen om Cable Hogue" när Cable behandlade den första bilen han hade sett  som en häst  ). Alltnog, jag stod där och spjärnade och kände mig hjältemodig, kunde inte förstå varför folk fnissade runt om. Då upptäcker jag chauffören bakom bussen, han hade velat flytta den men ville inte slösa bränsle. Alltså, han knuffade och jag spjärnade emot...

Piratens utmaning behöver tydligen en ny genomgång:
Utmaning: Kasta en golfboll över idegranen, du får tio minuter och tre provkast.
Vadet: fyrtio pund
Uppgiften: Enkel, Piraten bedömde det som att pengarna var hans.
Problemet: Det fanns ingen golfboll i närheten

Dagens namn: Pernell Roberts. Adam var den siste levande från "Bonanza".

Dagens citat: "Here I stand all alone, in my rented tuxedo". Så mycket sorg, så mycket längtan i den enkla raden

Citatdags

Först en rest av grumpy: Hur tänker en skribent som skriver "upp till bredden full". Förstår eller tänker man över huvud taget? Någonting blir ju inte fullt i sidled...

Nu till citaten. Den lilla boken "Flickan med bibelspråken" ger oändliga citatmöjligheter, läs själva. Jag utelämnar det centrala, som jag själv först inte förstod, i min oskuld.

" Han var självlärd och som många autodidakter hade han en orubblig tilltro till det tryckta ordet. Detta skänkte hans kunskapsstoff en fasthet och honom själv ett jagförtroende som gjorde honom till en klippa i lärda fejder."

Svar på sträng fråga till polisen Adrian:"Så sant mig Gud hjälpe, herr rådman, har jag inte smakt brännevin sen frokost."

Tävling. Kasta en golfboll över idegranen. Tre kastförsök på tio minuter. "Trädet var mycket högt men jag var säker på att orka kastet och antog utmaningen. Bara för att finna att jag hade gått i en mycket enkel fälla: Ingen hade en golfboll, det fanns inte en golfboll på flera mils omkrets!"

Mina vänner vet när iroin kommer in, Jag träffade alltså Robert Wells. Ingen tanke på Rhapsody...

Dagens namn: Bernard Foy

Bild: krokodilen dök upp framför ögonen på mig


Grumpy

Jag läser ju några tidningar på nätet. Varför krånglar man till det enkla? "35 personer blev sittandes i skidlift...". "Stå inte själv mot elbolagen". Vad är det för fel på sittande och ensam? Vem ansvarar för eländet? För mig skymmer de språkliga förfärligheterna innehållet i artikeln.

När vi åt middag på vår kvarterskrog vid havet pågick en bröllopsfest. Då kom vi på att vi idag firar tremånadersjubileum - en bit kvar till guldbröllop, men ändå...

Häromdagen såg jag Robert Wells, tack.

Svaret på gårdagens fråga är: kaptenen tar sig fram med Fram, bagaren tar sig fram med bak (humor).

Dagens namn: Buddy Holly

Dagens citat (ej aktuellt här, skorna är av):"Varje gång du tar av dig skorna, medge att det känns skönt"

Vetenskapens värld

Ibland går mina tankar till den kalla norden. Denna gång extremt nordligt.
Visste ni att Fridtjof Nansen lyckades finansiera ett fantasifullt projekt 1893. Det byggde på tanken att en båt som frös fast i isen vid Nysibiriska öarna av isens krafter skulle transporteras till nordpolen. Den utomordentligt uthålliga båten "Fram" användes för ändamålet. Den frös fast enligt planerna. I ett och ett halvt år rörde båten sig österut, inte så mycket norrrut. Nansen lämnade då båten för att till fots ta sig till målet. Promenaden på isvidderna gick inte i rätt riktning den heller. Efter ett år och några månader gav man upp tanken på att nå nordpolen. Efter tre år kom Fram loss ur isen. Ungefär samtidigt kom Nansen och hans råstarke ispartner Hjalmar Johansen tillbaka till Vardö, varifrån man hade utgått.

Fram användes till ytterligare en polarexpedition, Amundsen till sydpolen 1910. Bra båt, byggd för extrema isförhållanden, värdelös på sjön.

Kommer ni ihåg den gamla historien om skillnaden mellan kaptenen på Fram och en bagare?
Facit i nästa inlägg.

Julafton förra året skulle "Nacka" Skoglund fyllt 80 år. Se också dagens citat.

Trött på golf efter tre speldagar i följd. Nu vila.

Dagens namn. Georg Rydeberg

Dagens citat:"Det Maradona och Zlatan kan göra med en boll kunde Nacka göra med en apelsin". Tillskrivet Tom Aland (bror till Lizzie?). Tack Bengt S!

Bilden: I kontrast mot huvudämnet. Grönska vid River Kwai


Marknad i Hua Hin

Fritiof Nilsson Piraten beskriver i en novell att han som ung fick uppdraget att söka innebörden av ordet "hönsakadorra". Han lyckades inte, men jag har en fin bild på en sådan handelskvinna.

I övrigt har det varit golf idag och likadant blir det imorgon.

Vädret är blåsigt och svalt (äntligen).

Dagens namn: Kunta Kinte

Dagens citat: "När du äter ekorre skall du svälja svansen också". Spydig kommentar till Picko Troberg (på den tiden).


Gårdagens bilder

Nu fungerar tekniken. Bilderna från igår kommer fram

Hua Hin lördag morgonSåhär handlar man honung! Litet för torra kakor enligt Ta

 

Nu! Solförmörkelsen. Tagen genom tre solglasögon (och tyvärr i allra sista ögonblicket).
Ser ni skärvan i högra hörnet?

 Dagens namn, förstås, Axel. Grattis på födelsedagen!


Solförmörkelse, Buddhaday mm

Tidig uppstigning. Buddhaday. Då åker man till Hua Hin för att ge munkarna gåvor (och själv få en bön över sig).
Mycket liv och rörelse. Alla är uppe i samma ärende.

Solförmörkelse mellan 15 och 17. Jag har med egna ögon för första gången sett månen framför solen -häftigt!

Egentligen hade jag tänkt ägna denna betraktelsen åt en underbar egenskap jag har upptäckt hos de flesta thailändare: ett milt och gott överseende med "konstiga" människor. På festen i förra veckan uppträdde ett antal lokala förmågor på karaeokescenen. Alla blev mottagna med jubel, inte alltid för sånginsatsen. Vid stora evenemang uppträder några litet för berusade -ingen gjorde några tecken av att fördöma detta. Dagen efter blir inte särsklt svår för dessa. Det är ok att uppträda apart så länge man sköter relationerna (och det gör alla som jag har sett hittills). Mest påfallande är inställningen till "byfånen". Han är en man som tidigare har ägt land och varit välbärgad. Han ser bra ut, men uppträder alltid på fester (han nosar sig till dem) kanonfull. Då autistisk, med märkliga gester och ansiktsuttryck. Alla hanterar honom med respekt och låter honom delta på sina villkor. Jag tyckte i början att han var pain in the ass, men börjar förstå att han ingår i helheten.

Golfen ligger nere sedan några dagar, skönt. I nästa vecka klubbmästerskap.

Dagens namn: Floyd Patterson

Dagens citat: "I´ve been to almost as many airports as by baggage"

Bildfunktionen är inte på ikväll. När den fungerar blir det tre bilder. Hua Hin i morgonrusning, honungskakor och solförmörkelse.


Service mm

Bilen till Honda för service.
Poolen under väntan.
Sallad till lunch.
Middag vid liten sjö.
Drinkar hos granne.
Stilla avslutning hemma.

En dag har gått till ända -tack för den.

Dagens namn: Zeb MacCahan

Dagens citat: "En liten kula med bara Dalarna på?" Mas som tyckte att jordgloben var litet för dyr.

Bild: Vår lilla restaurang i kvällsbelysning


Hemmakväll

När vi körde till Kang Krachean i morse kantades de sista femtio kilometerna av poliser och skolbarn med flaggor. En kort stund kände vi oss hedrade tills några poliser beordrade oss att skynda på. Man väntade en kunglig kortege.

På kvällen satt vi i köket medan Ta pysslade med middagsförberedelserna. Jag kom då att tänka på ett av  inslagen i Fyra nyanser av brunt. Mannen som brände sig i djurkrematoriet har levt i ett iskallt äktenskap, där en fadderpojke i Brasilien ägnas största omsorgen medan den egna sonen marginaliseras :"jag kan inte gå på kvartssamtal, jag skall ju rama in...", man har just fått bilder på fadderbarnet.  Mannen har fått en ny syn på livet och familjen sitter nu och tillverkar inbjudningskort till sin kräftskiva. Han tittar upp och säger "vet ni vad vi har det nu? - Mysigt!".

Vi hade det mysigt bara med goda förtecken.

Skön kväll på terassen, svalt.

Dagens namn: Georg "Åby" Eriksson

Dagens citat: " I krig är det första offret sanningen"

Bild idag. Ta köper en slags fiskfärs på marknaden. Färsen blandas med olika kryddor i morteln, här behövs ingen mixer. Tillredningen sker bäst i sittande ställning


Party mm

Denna veckan har varit präglad av sammankomster. Först mothers nyårskalas, sedan begravningskvällar varje kväll, utom fredag.

Fredagskvällen var vi på ett stort kalas, delvis sponsrat av en radiostation.

Meny:
- Fiskbullar, starka med sojasås
- Stekt kyckling med sallad
- Nudelsoppa med kött och svamp
- Stekt ris med grönsaker + en stark soppa
- Rambutan i sin burk

Dryck: Fanta (grön), Pepsi, whisky med sodavatten, alt Pepsi. Is.

Huvudingredienserna i själva festen var artistuppträdanden, karaoke med amatörer och tävlingar. Jag var skeptisk från början, men detta blev kul!

Det var påfallande hur lättvindigt de flesta klarade att bli intervjuade vid mikrofonen eller presentera sig på scenen. Vem som helst kan gå upp på scenen inför 400 åskådare och sjunga/mörda en populär låt. Jag funderar över om det handlar om thailändarnas rituella hälsningsceremoni och -fraser som hinner ta bort ev rampfeber.
Tom jag fick mitt moment in the sun och stapplade fram något om mitt namn, gott nytt år och att jag älskar Thailand.
Jag glömde dansen! Festan var alltså utomhus, dansen fick trådas på bara marken. Jag är ingen stor dansör, men väluppfostrad. Blev uppbjuden och kunde faktiskt ha kul på "dansgolvet".
En annan bra sak med dessa kalas är att de börjar mellan 18 och 19, slutar vid 23. Perfekt.

Begravning har ju ett allvarets prägel över sig -tycker vi. Här är det visserligen ett avsked, men det sker avspänt.
Idag var det pang -pang, som Ta säger. Mycket välfunnet för kremeringen av den döde föregås av kraftiga smällar (för att skrämma bort onda andar?). Pang - pang föregås av en fin ceremoni där den närmaste familjen tar farväl av den döde. Musik och en dansös förekom. Applåder ok.

Dagens namn: Idi Amin

Dagens citat: "I sta´n är dom så artiga. Dom kallade mig bonnjävel fast jag bara är dräng!"

Tyvärr glömde jag kameran både till partyt och pang - pang. Bilden får bli yours truly med kamrater på mothers nyårskalas.


Nyårskalas och begravning

Igår hade Tas föräldrar sitt traditionella nyårskalas. Mitt ute på landet har de sin boning och bärgning. Nu hade man bullat upp väldigt. Jäkligt gott, inte vansinnigt starkt. Männen sitter för sig och lagar till svaga groggar av enkel whisky, is och sodavatten. Inga individuella tallrikar, alla plockar en tugga här och en tugga där. Mot slutet av kvällen brukar whiskyn vara slut och faten tomma.
Kommunikation via gester och leenden. Jag kan ju några fraser "jag tycker mycket om thailändsk mat" tex. Detta räcker långt. En kväll i glatt thaisällskap går väldigt bra. Min vän Roy som är gift med en mycket trevlig thailändska har tillbringat tio dygn hos hennes familj vid gränsen till Laos. Hans kommentar: "they live very basic" var ett understatement. Efter att ha försökt sova på golvet tog han in på hotell den tredje dagen. Man kan förstå att kommunikationen som fungerar en kväll blir torftig efter två, för att inte tala om tio. Dessutom har han bestämt att aldrig köra bil den sträckan igen.

Så var det dags igen, en nära släkting till Ta har dött. Ritualen som vanligt. Fyra kvällar kl 2000 Buddhaceremoni. Den femte dage kl 1600, pang-pang dvs själva kremeringen som inleds med smällare och fyrverkeri, ibland öronbedövande.

Cool season  = + 33

Dagens namn: Sarah Leander

Dagens citat: "It ain´t that I´m wiser, I´ve only stood longer with my back to the wall".

Bild 1. Mina bordskamrater tidigt på kvällen
Bild 2. Nu är jag inne i familjen, deltar med namns nämnande i utsmyckning/begravningskrans


Djur och fotboll

Ordföranden i kvinnojourernas riksförbund menade att män är djur. Jaja, kanske inte enligt den ursprungliga skapelseberättelsen som noga skiljer människan och djuren.
Kanske människan hade läst Vilhelm Mobergs utvandrarepos. I boken "Nybyggarna" ger Ulrika (fd i Västergöhl) sin tolkning av skapelseberättelsen som blir dagens citat:

"Först skapade Gud mannen och det gjorde Han eftermiddagen samma dag som Han hade skapat vilddjuren, vart och ett efter sin art. Han var nybörjare på människor, Han hade ännu ingen övning; När Han satte igång med manfolken, så hade Han bara gjort djur. Så blev manssläktet sådant det en gång för alla var. Men långt efteråt skapade Gud kvinnan. Då hade Vår Herre vanan inne; Då visste Han hur en människa skulle vara beskaffad".

Fö har jag tittat på fotboll från Europa. P-league, skotska ligan, Serie A och La Liga + Bundesliga. Oftast bra fotboll, ibland uruselt väder. Det som gläder mig mest är att jag inte någonstans såg de barnsliga och löjliga gester för att beveka domaren till ett inkast eller en frispark. Inte heller protester mot domslut. Har något hänt genom regeländring eller har fotbollsspelare äntligen begripit att domaren har den dömande makten och vi åskådare blir bara förbannade när spelet fördröjs och förlöjligas av omogna tilltag?

I tropikerna fortfarande cool season, dvs + 33. Kvällarna sköna.

Denna kväll svenskt smörgåsbord. Gott. OP Andersson smälter maten.

Dagens namn: Essy Persson och S Å Braf

Igår kväll var jag ensam. Köpte entrecôte av M Jean Pierre, vår nye slaktare. Kött importerat från Frankrike, Charolais.

Dagens bild, biff, hunden White fick en del, detta var en stor, mör, bit (stekpanna av normalstorlek)


RSS 2.0