Äntligen hemma!

Efter strapatser i Vietnam var det gott att komma hem. Resans olika inslag var ju skojiga, men slutet blev kanske litet segt. Nu kom vi till slut till Bangkok för avrundning. Jag fick göra mina ambassadärenden (alla formaliteter nu ok, även kring bilen) och Peter gick till skräddaren. På kvällen slog vi på stort och tog skytrain + båt till Mandarin Orient -ett av stadens förnämsta hotell med tillhörande restaurang. Grillbuffé inkl allt! Underbart i den ljumma natten vid floden. För vår skull ordnade man ett jättefyrverkeri från en pråm mitt i vattnet.
I Chokamol går vardagen vidare. Vi har varmt väder och njuter. En ögonblicksbild: Ta behövde besöka sjukhuset i Petchaburi för ett medicinskt bekymmer. Hon anmälde sig vid incheckning, vänta tio minuter. Då kom sköterskan och tog olika värden. Direkt på detta till doktorn i ung en kvart. Kom ut därifrån, vi väntade i tio minuter, betalade 500 baht och fick medicinen. Alltså allt detta inom 45 minuter för 120 SEK inkl medicin. Hur är det i Sverige?
Bilden: fyrverkeri i Bangkok


Ha ha Hanoi, 6

Som sanna turister var vi ju tvungna att bese Ho Chi Minhs mausoleum. Stor marmorbyggnad med en god genomströmningslogistik.OK, det bästa med hanoi:

Ha ha Hanoi 5


I Vietnam hade vi planerat att åka ut till en spektakulär och ostörd arkipelag. Vi hade väl våra aningar när vi åkte dit i minibuss via souvenirförsäljning. Aningarna besannades... 2000 sådana här båtar trängdes för att komma ut i det orörda. Hemresan en nära döden upplevelse. Chicken race ingår tydligen i förarutbildningen här.
Hua Hin rustar för det stora ASEAN-mötet. Trafikkaos, poliskontroller och andra olägenheter just nu, kanske skulle vi lämna staden. Fortfarande varmt. Njutningen kvarstår.

Ha ha Hanoi, 4Operan var ju vacker... Ingen föreställning och vi fick inte komma in.
Lägesrapport från Chokamol: varmt och blåsigt. Lunch idag, räkor med ananas och stekt ägg. Nu avkoppling med Hans och sedermera Ta på altanen. Vi lider inte. Nya vänner Lou och Natalie från USA förgyller ytterligare.

Ha ha hanoi, 3Mer trafik, outhärdlig. Sigge, var är du?

Ha ha hanoi, 3Mer trafik, outhärdlig. Sigge, var är du?

Ha ha Hanoi, 2Här får ni en liten aning om trafiksituationen

Ha ha Hanoi, 2Här får ni en liten aning om trafiksituationen

Ha ha Hanoi, 1Såhär lurade man turister på pengar. Posering med frukt

HanoiFörst ett klarläggande: jag kan stava till vederbörande och jag kan reglerna för hur det korta k-ljudet skrivs i svenskan. Ibland  kan det komma störande inslag vid bloggandet som påverkar kvaliteten.
Nu till Hanoi. Bilden visar utsikten från vårt hotellfönster. Det är inte dimma det är den ständigt närvarande smogen, som framförallt rök ut ur motorcyklarna (oljeblandad bensin). I Thailand kör man motorcyklar med fyrtaktsmotorer, avsevärd skillnad! Vi sökte oss tillbaka till hotellet med rinnande ögon och halsont varje dag.
Hanoi var en besvikelse. Vi hade förvarnats om att vädret var kallt och regnigt just nu. Det hade väl varit uthärdligt om inte resten var ganska förfärlig. Återkommer om det...
Här i Thailand har vi fått varmare väder. I dag +36 grader C. Vi har varit turister samt legat på stranden där det är härligt med sval vind från havet.
Peter: din skjorta har kommit tillrätta, du kan komma och hämta den nu!

Så här gick det till...Hundratals examinerades på kort tid. Namnet ropades upp och verbörand (som redan stod beredd) gjorde en bugning gick fram och fick betyget, bakcade tre steg och gjorde en ny bugning, gick ner från scenen. Hela individceremonin tog ca 5 sek. Effektivt. I dag var det varmt.

ExamenIdag var det examen! Jag trodde någon slags gymnasienivå, men det var ju universitetet i Petchburi vi kom till. Yum, min dotter (jag kallas uncle) var en av se många som fick sitt examensbevis idag. På fredag officiellt med mottagande av diplom från någon i den kungliga familjen. Här tar man ceremonierna på allvar.
Bilden visar en stolt mamma Pim och nyexad dotter Yum. Grattis! En fin dag som inkluderade besök på gamla palatset, jättestort på en höjd ovanför P-buri.
Snart middag med Ta. Jag har det bra.
Om Ann-Charlotte läser detta: jag blev jätteglad när jag såg att den lilla dottern hade kommit, njut!

Goodbye SingaporeNu lämnar vi Singapore. Next stop Hanoi!
Här i Thailand har nu den gode vännen Hans dykt upp. Vädret är fint och vi gör inga ansträngande saker.
I morgon skall vi åka till Petchburi och delta i examensceremonin för en en god väns dotter. Jag tror att det handlar om slängkappor och platta hattar + Buddha. Jag tar med kameran och dokumenterar.

To ex?"To ex" var bara förnamnet i Raffles long bar. Här försöker Peter njuta av fällans största succe, Singapore sling.

Här kommer bilden


Singapore

Efter alla busstrapatser bestämde vi oss för en 2 timmars taxiresa från Melakka till Singapore. Mysigt med en trevlig chaufför som berättade litet om trakterna. Vi hade läst på och när vi kom till Singapore förstod vi Att frasen "to ex, man" var väldigt gångbar. Språket som talas är en obegriplig förvanskning av det engelska, kallas singlish. "To ex, man" betyder förstås: "alldeles för dyrt, herrn". Detta fick vi klart för oss på turistfälla nr 1, Raffles Hotel, som är dagens bild.
Skickas separat

Listerine

Jag utgick från att Listerine var en känd produkt. Tydligen inte för alla.
Listerine är ett starkt munvatten...

BåtresaDet blev några goda dagar i Melakka. En sådan gjorde vi utflykt till en omskriven ö som jag har glömt namnet på.
 ( ok, för vi åker inte dit fler gånger). I kön till båten såg jag det hittills mest genomtänkta survival-kitet. Kvinnan i mitten hade den jättestora lampan under ena armen och en levande höna under den andra (något skymd). Djungel-Jim i bakgrunden som alibi för bilden.
Singapore nästa!
En glad nyhet: mina grannar Neng och Claus skall få barn. Stort party efter beskedet. Fortsatte till sent sent hos mig. Denna dagen något mer stillsam. Min väninna Ta och jag åkte till Hua Hin för litet shopping. När jag tyckte att listan var genomgången frågade jag om det var något mer som behövdes. "Listerine" sa Ta lakoniskt. Hon hade inte sagt något om min andedräkt, detta var subtilt.

Mangoträdet i ny skrud

Minns ni mitt mangoträd?
Jag var väldigt sträng mot det före jul. Någon gång trodde jag att det inte skulle överleva skalperingen. Ett dött träd på tomten betyder stor olycka i dessa vidskepliga trakter.
När jag kom hem efter semester upptäckte jag utväxter i form av nya blad och kvistar. Lycka! Nu planterar jag en fin häck framför och allt är bra igen!
Funderar på att ta ner nyårshälsningen nu-


BalanseringFörra inlägget kanske andades litet negativa känslor. För balansens skull visar jag dessa glada barn som den rutinerade farfadern Peter fick upp på golvet. Det var en kul afton.

NasseEfter en timmes väntat och otaliga påstötningar kom föremålet!
Denna bild kanske främst tilltalar Hans B som brukar fotografera maträtter.
När den väl kom var grisen himmelsk (worth waiting for?). När vi äntligen var mätta och glada kom inte den beställda taxin, besvikelse och mörk promenad i duggregn. Till slut tillbaka i Chinatown. Tolvslaget togs om hand förvånande lågmält. Litet besvikna gick vi till hotellet.

Här firade vi nyårsaftonenDenna våningen rymde ung 1000 kineser och två svenskar. Undervåningen endast kineser. Här firades nyårsaftonen enligt månkalendern. Glad stämning, men det kom ingen mat till oss... Vi hade beställt spädgris (helstekt) och hade hela dagen föreställt oss detta skrovmål. Alla andra fick in sina rätter genast, vi väntade. Till slut - se nästa inlägg-

Ett annat sätt att resa påNågot för Göteborgs Taxi att fundera på. Fortfarande i
Melakka. Snart nyårsafton

Ritualer


Här eldar en kines upp pengar till andarna. Det är väl inga riktiga pengar, men viktigt att andarna också får del av välståndet. Vi är fortfarande i Melakka och firar. Mysig stad med hemsk trafik.

Nära dödenupplevelse och goda nyheterNär vi hade kommit tillrätta i KL var det dags för avfärd till Melakka. Vi hade kort om tid och skyndade oss till busstationen. Plattform 18. Väl där var det kaos, ingen visste var bussen skulle stå. En gubbe som satt på golvet visade att han hade en likadan biljett som vi, men iövrigt verkade han vilja ha betalt för ytterligare upplysningar. Det fick bero.
Busstationen låg under markytan med tak. Omkring 100 bussar gick på tomgång där. Tiden gick och "luften" tätnade. Nu gick det inte längre. Vi sa: fem minuter till sedan tar vi taxi. Precis när fristen hade gått ut och vi tog upp väskorna för att gå började folkmassan röra sig. man hade upptäckt vår buss vid en annan plattform! OK, taxi skrinlades och vi kom ombord (tillsammans med bl a gubben). Vacker bussresa över Cameron Highlands. Efter litet krångel hittade vi ett hyfsat hotell och gick ut på stan. Nu var det kinesiska nyårsfirandet i full gång, så vi satsade på Chinatown. Där mötte vi denna figur, som jag uppfattade hade övernaturliga krafter av gudomlig natur. I alla fall utlovade han mig lycka och kärlek åtminstone under det kommande året. Visserligen regnade det, men det gjorde ingenting när framtiden är så ljus!

Kontraster i Kuala LumpurDen här bilden är jag stolt över. Gammalt och nytt möts.
Här gick vi vilse i storstaden... Emellertid var det lummigt och vackert, så det var ok. Efter ett tag bestämde vi oss för att ta en taxi till turistinformationen. Vi hade läst att den låg utanför city. Anropade en taxi och gav våra instruktioner. Chauffören tittade konstigt på oss. och pekade utan ett ord bakom våra ryggar. Där låg informationsstationen...

Sa Jag stora byggnader?
Petronas (Malaysisas oljebolag) har byggt detta.Vi fick inte tid, Dock bara mellanrummet.
Ruskig resa från KL. Dödliga gaser i terminalen. En sekund innan vi beställde taxin kom vi på bussen, tack!

Utsikt från hotellrumTur hade vi. Ukastade från busssen mitt i KL. Mittemot hållplatsen kanon hotell. Utrsikten fin. Höga hus. Huset i mitten är välPetronas building, högsta i världen. Vi försökte komma upp på fm. ok 1630... Till mellanrummen, inte högst upp

Här fick vi anka


Peter glad. god kontakt med alla... 
i  Chinatown, KL Vad jag förstod fick vi goda förutsättningar för det nya året. Love and happiness. Självklart, jag tycker att jag har det redan. Hela resan följde chinese new year. Kul men ibland begränsande. "Allt"  var stängt. Åtminstone för oss... Ankan vi fick var jättegod.

Vår strand
Härligt med en egen strand. Ost Anders krävde en produtktplacering. Klart! Goda dagar utan svensk ost
Nu KL!

Fina adresser
Gissa vilken vi bodde på? Nöjda på stranden!

Bostad i BatuFerringiHär bodde vi. 25 meter från havet. Ok! Vid den blå stolen var mitt rum. Vi trivdes, badade, åt god mat och njöt..

Kolonialrum i Georgetown
Skulle var charmigt och gammaldags kolonialstuk. Detta var mitt rum, med tillhörande läckande toalett och vissen dusch. Vi gillade ändå denna trötta fd elegans.. Nu vidare tii Batu Ferringi..

Hotel CathayTrötta kom vi till vårt hotell. Glada att ha någonstans att bo. Obs frisyr efetr 22 tim...

GeorgetownFiskeby? En miljonstad med potential för sydostasien. Vi hittade ett hotell. Trötta. Tekniken gör att jag inte kan ge en löpande beskrivning. Varje bild får ett eget inslag. Nästa bild...

Första anhaltenHua Hin - Butterworth. 22 tim. Förstående sovtågskonduktör. Whisky och chips. Tyvärr även till frukost. Georgetown större än förväntat. Återkommer...

Snart reseberättelse

Jag kom hem i dag och såg att många hade tittat in på min blogg. Inspirerad av detta går jag nu och lägger mig. I morgon börjar reseberättelsen...

RSS 2.0