En händelserik vecka, forts

Denna torsdag skulle husbygget på landet ges välgångsönskningar (good luck). Ta och hennes bröder skall bygga ett hus åt föräldrarna på landområdet som dessa odlar och bebor. Tomten är nu beredd. Nu skulle den ges goda egenskaper för framtida boende.

Ett offerbord gjordes iordning (vi åt upp maten sedan). Marken bestänktes med välsignat vatten och i ett hål i grunden lades blomblad och småpengar för prosperity. Därefter restes första pelaren under rop och välgångsönskningar. Pelaren var prydd med pengar, guld och smycken. Säkert verksamt för framtiden.

Klockan 1600 var det pang, pang i Baan Kwai. Begravning, alltså. Ceremonierna har jag beskrivit tidigare. Jag blir lika tagen varje gång av kontrasten mellan  traditionell högtidlighet och lössläppthet.

Mellan husceremonin och pang, pang såg vi ishockey. Sverige förlorade mot Slovakien (Slovenien?) därmed är turneringen slut för Tre Kronor. Aftonbladet lät något snille uttala sig om svenske coachen: "Låt han fortsätta". Kanske skall man låta honom avsluta sitt kontrakt. Från mitt perspektiv är det väl ingen stor sak. För övrigt har det ju gått väldigt bra för de svenska olympierna. Ännu är väl inte spelen slut. En engelsk version av de Coubertins ord kan väl inte trösta ishockeyspelarna:" The most important in the Olympic Games is not the winning but to participate", Kom ihåg att den grundläggande tanken med spelen var att främja världsfreden. Med tanke på att de första moderna spelen hölls i Aten 1896 får man väl säga att det gick sådär med fredsbiten.

Dagens namn: Lillstrimma Svedberg

Dagens citat (tröstande): Se ovan

Här grävs ner diverse viktiga saker för framtiden


Här förbereder father offerbordet


Här höjs första pelaren. Observera prydnaderna som skall garantera lycka i bostaden (vi tog ner Tas guldkedja efteråt)


Sådärja! Obs mother i grönt. Risfält i bakgrundenBangkok och folksamlingar

Tas bror, Songboon, tog idag emot sitt universitetsdiplom ur kronprinsens hand. En stor dag för honom och familjen. Vi reste tidigt och kom till platsen vid 1030-tiden. Vi fick veta att broderns framträdande (ca 10 sek) beräknades till 14-tiden. Vi var inte ensamma på platsen. Ungefär 30 000 personer hade tagit sig igenom en metalldetektor. Här går en sån sak bra, någon trängde sig väl litet dumt, men vi tog oss in utan missöden. Jag kom att tänka på bilden av helvetet, där tyskarna står för underhållningen och engelsmännen för maten. Jag har en kandidat till den organisatoriska uppgiften.

Ambassaden har varnat svenskar för folksamlingar, särskilt i Bangkok. Jag begrundade detta. Min slutsats blev att här var väl avkomlingar av alla sorter och det dummaste någon kunde göra var att störa denna folkfest. Det visade sig också att allt var lugnt. Vi var ändå i de innersta av regeringskvarteren.

Väntan i solskenet gick väldigt bra. Där fanns medhavd mat och trevliga släktingar så tiden gick fort. Tack och lov hade vi köpt ett stort paraply och hade därmed skugga. Solkrämen var det visst någon som hade glömt. Nu röd i ansiktet.

När Boon väl kom ut vidtog ett oändligt fotograferande. Han var väldigt glad och lättad, hade varit på plats sedan kl 0700 för repetitioner. Utan mat. Hemma igen vid 19-tiden.

Den självklara reflexionen är förstås hur väl detta vänliga folk samsas på en liten yta. Alla respekterar varandra, barnen kinkar inte och man kan vänta med ett stoiskt lugn. Jag måste erkänna att jag med ryggmärgen kände mig stressad när jag fick veta att vi skulle vänta länge. Emellertid, stressen gick genast över när jag såg övrigas accepterande av läget.

Nu hemma. Boon ville att vi skulle stanna hos honom och familjen för avslutningsdrinkar. Vi valde hemmet och tidig säng...

Igår hade jag tekniska problem och fick rekonstruera det inlägget. Då föll namn och citat bort. Då återanvänder vi dem:

Dagens namn: Mario Lanza

Dagens citat:"Jag skall ha minst en fjärdedel". Känd boxare efter att ha blivit erbjuden en tredjedel av nettointäkterna från den kommande matchen.

Bilden säger något om folktäthetenMore of the same


Vänd på datorn!


Vi firade litet i alla fall. Här tvedricker jag, MaiTai och Singha (obs bilden är arrangerad!)

Mycket nu

Senaste dagarna har varit intensiva i kalashänseende. I söndags fick jag kl 1830 veta att vi skulle vara på ett party i Cha Am l 1900. Ta hade "glömt" den inbjudan. Hursomhelst, litet avog följde jag med. Det blev jättekul. 400 pers. Maten är närmast rituellt bestämd: först kallskuret med korvar och små goda knyten mm, sedan nudelsoppa, fisk, stekt ris, fisksoppa och (min favorit) en kokt fläskstek, mör. Måltiden avslutas med frukt. Här visades en innovation, några drack öl. Annars är den sedvanliga drycken mycket utspädd "whisky". Denna gången hade man kostat på en riktigt fin kabaré. Hade jag, som enda falang, sluppit uppmärksamhet i form av intervju och andra pinsamheter hade det varit perfekt.

Måndagen nytt weddingparty, denna gång var jag förberedd. Vi började kl 0700, då Ta hade lovat att hjälpa till med förberedelserna. Jag blev satt i en berså med några andra farbröder. 0800 startade kaoset med att brudgummen med 80 släktingar kom till brudens hem. Kl 1000 kom munkarna. Därefter vila till kl 1300 då började själva kalaset. Litet enklare än dagen innan, men kul (samma måltidskoncept). Karaoke är stort...

I morgon (onsdag), Bangkok. Tas bror har studerat och får sitt diplom ur kronprinsens hand. Detta är stort för släkten, förstås. Vi åker kl 0700, resten är förborgat för mig. Som vanligt, happening...

Ta har varit europeisk de senaste kvällarna. Igår fick jag utmärkt spagetti med köttfärssås. Ikväll fish and chips, godaste jag har ätit!

Kabarén på söndagskvällen
Ta fick en ceremoniell roll på morgonen


Här kommer resten av släkten

Politiska läget

Den 26 feb skall frågan om konfiskationen av Taksins tillgångar i Thailand tas upp i högsta domstolen. Hans parti har aviserat demonstrationer den dagen. Flera regeringar bl a den svenska tar detta på stort allvar och uppmanar sina medborgare i Thailand att vara försiktiga, rentav hålla sig inomhus då. Detta känns som en farlig situation. Tidigare har jag inte känt någon oro för tillvaron här i Hua Hin-området vid de oroligheter som har varit. Nu, kanske... Revolutioner och demonstrationer brukar ju dock tack och lov vara fredliga tillställningar.

Korruptionen i Ryssland har astronomiska dimensioner förstår jag. Man har ju vetat länge att IKEA har haft problem med energitillförseln. Nu visar det sig att inte ens helyllerejäla IKEA har klarat sig undan det sjuka systemet. Varför sticka näsan i eländet. Vad säger Peter Z?

Jag vet att det snöar rejält i Göteborg. Här har vi barmark. Ni får pulsa till bokrean...

Ständigt denna Anka! Nu har hon lyckats ge varumärket konstgjord andning genom någon uppgift om att hon skulle delta i ett TV-program "Let´s dance" med fett honorar. Uppgiftslämnare: Paul Anka, tack!

Dagens namn: Johnny Moss

Dagens citat:"You are the luckiest man alive!" "No sir, you are!". Förklaring: Johnny Moss var främst pokerspelare men blev inbjuden att spela en golfmatch om $ 250 000, väldigt mycket pengar på 60-talet. Johnny backades upp av lokala gangsters som garanterade prissumman. Matchen gick dåligt för Johnny och hans sponsorer bestämde sig för att mörda motståndaren hellre än att betala ut pengarna. Spelet vände dock och Johnny vann till slut. Motståndaren gratulerade men förstod inte Johnnys replik.

Dagens bild: Exteriör tagen av amatör (gårdagens tempel)


Buddha och affärer

Vi har återigen varit på ett av dessa enorma "parties" anordnade av ett tempel. Den bärande tanken är att de pengar vi offrar/spenderar skall gå tillbaka till templet för ombyggnader, omkostnader mm. Detta fungerar!
Visserligen är området utanför själva templet ianspråktaget av profana handelsmän men i och närmast templet bedrivs andlig verksamhet. Ta är noga med ritualerna och jag tror att vi har gjort alla de rätta sakerna + att vi har välsignats med heligt vatten.

Vi passade på att handla mat, kläder, solglasögon mm när vi ändå var på denna stora marknadsplats.

Själva resan genom den kolmörka natten, där jag inte hade en aning om vart vi skulle, var litet påfrestande. Hemresan (rätt väg) gick mycket smidigare.

Vinterolympiaden är inget huvudnummer för thailändare. Jag som fortfarande är svensk följer halvhjärtat spelen. Såhär långt ser det ju bra ut!

Dagens namn: Gösta Knutsson

Dagens citat: "Feeling good was good enough for me" (Good enough for me and Bobby McGee).

Nu bilder

Detta reagerade jag på första gången: Dessa offergåvor säljs. Därefter lämnar vi dem till Buddha (munkarna), som lämnar tillbaka dem för ny försäljning. Nu inser jag det geniala. Munkarna kan inte ta emot pengar, men gåvor... Lagerhållning minimal. Till slut används gåvorna (det är förbandslådor ock hållbara livsmedel)
Här är det full fart kring ritualerna inne i templet. Det verkar som om alla thailändare kan och vill utöva sin religion. Jfr svenska kyrkan


Vi åt förstås, här beredningsköket. God mat!

Kort rapport

Sverige väntar mer snö. Halkskydd på!

Ett tidigare inslag innehöll fler stavfel än jag i hastigheten upptäckte. Jag blev nogsamt upplyst om detta...

Dagen har varit god, jag vann 1 500 baht i ädel tävlan med ett 40-tal kamrater på Black Mountain ( berätta inte för SGF, jag vill fortfarande vara amatör). Hann precis hem för att åka till begravning av gammal urmoder, fin ceremoni. I morgon, pang, pang. Det som föregår kremeringen.

Dagens namn: Kjell Swanberg

Dagens citat:" Finns varken lag eller evangelium. Nuförtiden". Esping apropå att han anser att svin matas med blyhagel innan de levereras. Lagstiftaren borde se till att svinen laxerades före leverans.


Motstånd heter det

Se rubrik, jag vill inte förfalla i slapphet

Bo Holmberg

Min gamle departementschef är död. De flesta vet ungefär min politiska inställning. Den hindrade inte mig att uppskatta Bosse (som det var ok att kalla honom). Utöver den outsägliga sorglighet som draabbade honom fick han känna på de hårda vindarna i centralpolitiken. Jag behöver inte nämna namn, men ett förstockat motstånatd från finansdepartementet underlättar inte uppdraget att förnya den offentlige sektorn. RIP.

Några dagar har jag tillbringat hos Ta på stranden. Någon liten hjälp har jag väl kunnat vara, mest har jag blivit solbränd ( något vi försöker undvika).

Dagens citat en punch line ni kan fundera på. En man klagar på lomhörd ande: "Who the hell asks for a 12 inch pianist?"

Dagens namn: Ove Segerbäck

Här kommer grannarna in med dagens fångst


Kinesiskt nyår

Det kinesiska nyåret firades denna dag i vår del av Asien. Vad jag kan förstå går firandet ut på att äta och dricka hela dagen och sedan festa på kvällen. Ta hade förberett sin shop, dukade upp ett bord med godsaker (nästan alla verksamheter gör det). Hon hade också inhandlat guldpapper och smällare. Ingen fick röra maten förrän rökelsepinnarna hade brunnit ut. Då fick vi äta och dricka. Kyckling, fläsk och diverse inhemska specialiteter. Herrarna drack den thailändska, prisbelönta (Madrid 1982 och -83), Sangsom, rom. Damerna höll sig mestadels till vatten.

Efter maten, pang, pang och uppeldning av guldark.

Allt för good luck, särskilt för platsen där verksamheten finns.

Vi sparade litet av maten till mother och father som fick besök efter alla ceremonierna.

För första gången tillbringade jag en hel dag på stranden. Även om man håller sig i skuggan tar solen...

I morgon Valentines day, dyrt...

Jag är väl medveten om att detta är ett publikt medium och att det inte går att värja sig mot de kommentarer som kommer in. De flesta kommentarer mottages tacksamt. Många är både spirituella, kloka och kunniga.

Dagens namn, för rättvisans skull: Povl Dissing och Benny Andersen

Dagens citat i kongruens: "Livet är inte det värsta man har..." (rätta mig gärna)

Här har grannarna startat sitt pang, pang. Något större än vårt.
Här ordnar Ta måltidenHär offras i mindre skala varje dag.


Här förbereds pang,pang och uppeldning av guldet

Crème brulée

Så var det reda kring de danska nationalsångerna! Tack gode Elof!

Turisten klagar inte: Kan endast rapportera om en upptäckt. Vi har hittat en jättebra restaurang i närheten. God mat, brulepuddingen kommer i tre olika skepnader (vad säger  Göran o Himpe) med ett perfekt täcke. Vårrullarna var de godaste jag har ätit, tunn, tunn deg. Själva rullarna tunna med ett härligt innehåll. Mums.

Dagens namn: Gylmar

Dagens citat, autentiska (tack Karin!): "Patienten arbetar som elektriker. Inga kända proppar i släkten" och "Sköts i hemmet av maken som är militär". Syftningarna i en del patientjournaler är inte glasklara.

Åter bild av den slösaande naturen:


Särskilt tack

Kommentarerna har gett oss ny kunskap. Nu har vi fått inblick i snapssortimentet på hotell Horn, särskilda ritualer vid "hälg" samt fått dödssynderna angivna i rätt ordning. Dessutom - tack Elof!- ett viktigt påpekande, Benny Andersen hänger symbiotiskt ihop med Paul Dissing.
En av mina bästa vänner sjunger gärna Svantes lovsång till den vanliga dagen med ostemad och allt. Men, jag kan den första nationalsången "Det är ett yndigt land...", vilken är nr två. Något av Kim Larsen?

Slitsam dag, skoputsning + excercise på stranden. Nu sen måltid. Ta lagar underbar thaimat, mums! Ikväll blev det ostron med stekt vitlök, chilipasta och sötsur sås (jag överdoserade chilipastan, i övrigt ljuvligt) samt laap mo, en slags pyttipanna med fläskkött och spring onion som huvudingredienser, fö Axels favorit. Dessert: papaya och chompo, ett slags äpple.

Jag har tyckt att begreppet "personal shopper" är essensen av ett konsumtionssamhälle going berserk. Nu såg jag "personal unshopper", behövs det t o m en betald broms mot konsumtion? Man tar sig för pannan.

Hur känns det i Linköping? LHC fick stryk av Rögle, oväntat (eller som det heter på sportsidorna "skräll").

Dagens namn måste i rättvisans namn bli: Benny Andersen

Dagens citat: " Om lidt är kaffen klar" (hej Himpe!)

Bild idag. naturen är slösande rik. Se denna kokospalm hos grannen:
Alla tak rasar inte

Jag blev väldigt orolig och ville varna er alla. "Alla tak rasar" AB 6 feb.

Risken är inte 100% visade det Man hade en diskussion om konstruktioner.

Scent of a woman

Jag trodde inte att det fortfarande fanns sverigefundamentalister, nu vet jag bättre.

Detta är inget rättspolitiskt forum ,mera ett vykort, dock några kommentarer:

1. Egendomsbrott ges kraftig påföljd i ett land där man inte har råd med försäkring och varulagret finns på gatan. De nu dömda ungdomarna ( enligt vad jag vet, kriminella i Sverige) kanske inte hade tagit reda på reglerna i det land de besökte. Har man blivit släppt med vård inom socialtjänsten tror man nog i fyllan att allt är tillåtet och att man kan åka hem imorgon med en varning. Hade Sverige tydligare påföljdssystem hade tjuvarna vetat att stöld kan leda till hemska följder på de ställen där fortfarande den enskilda egendomen har betydelse.

2. Resa till USA är nog ofarlig. Varken enfald eller omdömeslöshet döms hårt utan samband med andra brott (jfr fam Bush, levande)

Litet tur idag. Jag tittar nästan aldrig på TV. Ta var sen och Coelho var tung, så jag slötittade. Filmen "En kvinnas doft", en av mina favoriter. Tangon och Ferrarin höjdpunkter men också nu att bara lyssna på dialogen (ingen svensk textremsa, reformidé!).

I övrigt golfmoratorium, alldeles för trött på att missa. Observandum, jag får telefonpåringningar - de flesta har ringt fel. Jag är inte Hasse Tellemar! Uppenbart, där de uppringande inte brydde sig om att vinna "jag är glad att ha kommit fram".

Dagens namn: Paul Dissing

Dagens citat (från filmen): " I´ve been around and I´ve met many crossroads. Every time I knew what´s the right way. I did never take it. Do you know why? It was too hard...

Kan någon beskriva sina val ärligare?


Ombudsman

Jag är inte helt värdelös. Ta har hyrt ut ett hus till ett europeiskt par som inte är alls bevandrat i de thailändska sederna. Förmodligen är jag inte bäst på detta, men jag har lyckats lotsa det  genom motorcykel- och bilköp, kontakter med Immigration office mm. Nästa vecka Tesa Baan i Cha Am. Där sker adressverifieringen som gör att man kan börja göra enklare affärer utan särskilda intyg (som vi hittills har ordnat).

För egen del har jag nu fått tillåtelse att stanna ytterligare 90 dagar.

Vädret kommenterar jag av pietetsskäl inte.

Grumpy igen: Tänk att det kan bli fel även när man gör "rätt". Reportage i AB: "klockan var 20 över nio". Naturligtvis "rätt", över tio med siffror, under tio med bokstäver. Vad med hela uttryck?

Dagens namn: Tom Watson (favorit i repris?)

Dagens citat: "Märk, hur vår skugga, märk Mowitz mon frère, sig kring ett mörker sig sluter". Lugubert!

Dagens bild: Här firas olika nyår ända fram till april. Vi tar därför inte ner girlanderna ännu.Frågor och Västergötland

Ibland undrar man:

1. SVT-profilen tillagar marsvin. Jag orkade inte läsa mer, vad kan meningen vara?

2. Hollywoodstjärna skyldig 42 mille. Jag trodde det var 42 milj dollar (han var skyldig poolskötarföretaget 42 000 kr). Är det fortfarande min grumpy sida som tror att mille betyder miljon?

Sveriges radio var på reportageresa i Västergötland på 50-talet. Letade original. Hittade ett:

SVT: Ja farbror Karlsson, det var hårda tider i början på seklet?

Farbror K: Ja det var ju åkrara, mjölkninga, mocka och allt i lagåra. Sen var det ju matlagninga, disken och tvätta...

SVT: Så frun var inte så stark?

Farbror K: Jo, de va de ho va!

RSS 2.0