Husritualer

Nu har vi träffat munkar igen. Goda vänner har skaffat ett hus. Detta skall invigas på det rätta buddhistiska sättet (hustrun är thai). Mycket folk, mat och dryck. Munkarna kom vid tiotiden, gick in och satte sig på särskilt avdelade platser. De var nio st. En lång bön eller välsignelsetalkör var huvudnumret. Därefter mat. Nu började det bli bråttom. Munkarna äter frukost och kan sedan äta före kl 12. Därefter bara flytande föda. Massor av mat bars fram (bild) och denna överlämnades rituellt till övermunken, även jag fick delta i detta. När munkarna var mätta fick församlingen mumsa i sig återstoden och det var inte litet! Föreställningen avslutades med att övermunken målade lyckotecken över husets ingång (bild). Några timmars kalas vidtog där vissa tog upp traditionen med svaga drinkar...
För övrigt närmar sig resa till Sverige. Idag avsked  med några vänner, imorgon likaså + hemlagat hos Ta. Kluvna känslor kring resan. Onsdag lunch i Gbg.
Varan - igen

Nu närmar sig tisdagen raskt, hu. Återstår att göra det bästa av de sista dagarna. Dessutom en del administartion med bilen och datorabonnemanget. Bilen: renew licenceplates. Motsvarar väl närmast besiktningen i Sverige, lindrigare dock. Här kollas att bilen verkligen finns, möjligen de vitalaste funktionerna. Bilen dessutom: försäkringar. Det är säkrast för falanger är närmast rättslösa i trafiken, dessutom kommer Ta att använda den när jag inte är här och hon får inte utsättas för obehagligheter.
Djurlivet: som vanligt men påfåglarna har försvunnit. Häromdagen hade en fisk avlidit och flöt uppochner som fiskar gör efter döden. Snart uppenbarade sig den större varanen. Den spanade länge på bytet (försvarslöst), luktade med sin långa tunga och högg plötsligt och djärvt in på måltiden. Nu förstår jag begreppet crocodile, den var stor...
Varmt, men jag tycker att det är skönt, idag + 40. Blir svårt att anpassa kroppen till svenska förhållanden.


Hemsk upptäckt

I dag upptäckte jag att det stod i almanackan för måndagen "sista hela dagen". Betydelsen av detta är att nu börjar nedräkningen. På tisdag kväll åker vi till Bangkok och jag åker till Sverige.
De senaste månaderna har varit extra härliga. Livet har gått in i en  vardagsfas med många positiva sidor. Häromdagen var vi i Cha Am och handlade. Den saluhallen är inte att leka med! Se bild. Här finns allt och även i många varianter.
Jag har nämnt att jag har fått delta i cermonier och riter utöver det vanliga. I måndags var vi på en slags minnesstund för en ung flicka som hade blivit mördad för ett år sedan. För att hedra henne hade familjen hyrt templet i Tas by några dagar. Här utfördes diverse buddhistiska ritualer, första dagarna mycket allvarligt, men mot slutet glatt och livsbejakande. Hela templet var som ett tivoli och en teatertrupp var inkallad. De spelade någon slags vild och burlesk revyteater i fantastiska kostymer. Jag fattade ingenting, men publiken verkade trivas (bild två).
Alltså, på onsdag lunch - Sverige. Visst skall det bli kul att träffa er!
Förtretligheter II

Dagen skulle vara sabay dvs lat. Vi steg upp sent och åt frukost på terassen utan brådska när Ta kom på att hon hade lovat sin unge son att åka till Hua Hin för att köpa nya fotbollsskor. Litet mer brådska än som ryms i begreppet sabay. Jag kom litet på efterkälken.
I denna värmen brukar vi starta bilen (för AC:n) i förväg. Då sticker man bara in armen och vrider om nyckeln. Ta som kände litet brådska gjorde detta idag. Jag hade lämnat bilen med växel i och utan handbroms. Den pigga Hondan vaknade direkt och skenade (normalt brukar det bara bli ett litet hopp sedan dör motorn). Ta sprang efter och fick stopp på färden samtidigt som ett träd gjorde samma sak.
Nu är vännerna mycket intresserade av anmälan till försäkringsbolaget. Den kräver en del fyndiga formuleringar...

Vantan pa Honda

Nu sitter jag pa hondaverkstaden och vantar pa nya bromsbelagg. Har ar det service!
Jag upplever mycket nu. Nyss var det Songkran, igar fick jag delta i en ceremoni kring en avliden grandmother. Buddhistiska ceremonier ar litet forbryllande for en falang som ar uppvuxen med den stranga lutheranismen. Har sitter man ute, forst pa begravningsplatsen sedan i anslutning till ett tempel. Mycket informell kladsel, minst sagt. Fyra munkar har huvudrollen och viss vordnad visas da och da. Emellanat pratas det glatt, man roker och dricker lask. Jag fick transportera de aldsta tanterna mellan olika platser och sedan hem.
Igarkvall ensam, Ta akte till Bangkok, mycket ensamt. Hon kommer tillbaka idag!
Har ar varmt, men jag vill anda stanna!

Songkran mm

OK! Oroligheterna är över. Ni som har oroat er har säkert fått värre nyheter än nödvändigt. Här är lugnt, om man bortser från Songkran (nyår och vattenfestival). Den dåliga nyheten med Songkran är att redan innan den började i måndags hade 95 personer dött i trfiken. Troligen kommer siffran att öka betydligt innan denna veckan är över. De flesta har ledigt.
Vi har firat eller "played"  Songkran i Tas hemby. Party från eftermiddag till kväll. Man sitter på en terrass vid gatan och har en vägspärr där alla passerande blir vitmålade, främst i ansiktet, och kraftfullt vattenbegjutna. Jag hade Tas lilla sonson (6 mån) i knäet. han hade sin egen festival och begreppet kasta vatten återfördes till sin ursprungliga betydelse. Byxorna torkade fort.
Drinkarna är inte starka. En skvätt "Whisky" i sodavattnet med mycket is. Räcker länge, men ger ingen effekt.
På vägarna utsätts man också för bemålning (se en av bilderna). I Sverige hade inte detta fungerat, vi hade blivit förbannade. Här görs allt med glädje, hög musik och tolerans. Alla verkar gilla Songkran, generationerna blandas, kul
Stor fest i Cha Am i måndags. Vi var där ( se den andra bilden). Buller och bång, fyrverkerier och lustigkurrar på thai (jag fattade ingenting).
I dag Petchburi för nytt kalas. I morgon relax. Tack!


Glad påsk


Nu är det påsk i den kristna delen av världen. Här i den buddhistiska delen väntar vi på Sonchran, nyårsfirandet. Den minnesgode erinrar sig säkert det kinesiska nyårsfirandet. Nu är det Thailands tur. Jag har hört skrönor om hur man firar här. Vatten är tydligen ett bärande inslag. Detta skall sprutas på så många som möjligt, gärna på motorcyklister i full fart. Några nattklubbar bjuder på skumparty, vi skall inte gå.
Ett litet påskfirande blir det här idag på påskafton, goda grannarna Björn och Chris bjuder på påsklunch. Blir trevligt tillsammans med några andra grannar här.
Har jag nämnt att livet är underbart här? Annars gör jag det nu. Jag är förvånad över att jag klarar (och tycker om) värmen. Varje dag har vi kring +35. Idag har kvicksilvret bara masat sig upp till +34 (extra tröja?).
Dock har det kommit några ordentliga regn-, storm- och åskskurar. Det mesta på natten, ett fantastiskt kraftfullt skådespel.
Tack och lov är min nya konstruktion på plats, ett tak över ingången (se bilden). Nu är skorna torra trots regn och vi kan ta oss ut och in torrskodda. Observera den för omständigheterna dimensionerade hängrännan!
Sa jag att livet är underbart?

Lata dagarEfter hemkomsten har jag levt ett lättjefullt liv. Ni känner igen: golf, massage, god mat men denna gång med kärleksförtecken tydligare än tidigare. Alltså underbart. Temperaturen har väl nu på kvällen gått ner till + 32, så det är en skön svalka. Ännu inget regn.
Några nya prisiakttagelser. Vi var på marknaden i Cha Am. En stor kycklingfilé för två, 40 baht, sex ägg 15 baht, grönsaker inkl knippa sparris 40 baht osv. Lever man på det viset blir det inte kostsamt. Nu har vi väl inte gjort det ännu, men kanske vi i framtiden har fler hemmakvällar...
Imorgon golf med goda vännerna Natalie, Lou och Bob. Kl 0904, det blir en varm runda med väldigt trivsamma spelare.
Dessutom Palm Hills bästa caddies! Kanon.
Nu dusch sedan till Ta för hemlagad middag, mums!
Bilden idag: Ta arbetar i trädgården (ni känner väl igen mangoträdet, träd behöver också uppmärksamhet).

Puppan bristerNär jag kom hem till Chokamol fick puppan brista "Puppan öppnade sig och fram kom en vacker svan", var det inte så enligt H C Andersen? Här fick bilen komma fram. Jag njuter som vanligt. För golfintresserade kan meddelas att jag igår uppnådde 83 slag, vilket innebär hcp-sänkning.
I går var Ta och jag tillsammans med en moster till Ta hos en munk för som Ta sa "good luck". Jag vet inte riktigt vad som skedde, men civilståndet är inte ändrat... Intressant med den ockulta sidan av buddhismen, vi brände ett särskilt ljus på kvällen, en gåva från munken. Troligen extra good luck. Vi får se.
Snart Sverige igen, den 29 april landar jag i Göteborg. ännu har jag inte förberett mig mentalt.

Hemma?

Många har varit inne på bloggen de närmaste dagarna. Bara skåpmat. Några nya har ju tillkommit. Välkomna!
Nu tillbaka till Thailand (hemma?)
Resumé:
Urtima resa till Sverige för att med familjen ta hand om bouppteckning, begravning + alla praktiska saker efter mammas död. Min syster, Karin, och Axel hade förberett det mesta och alla arrangemang löstes i bästa sämja, Tack! Även om vistelsen i Sverige omfattade både fina kontakter med släkt och vänner vid begravningen, goda kontakter med de närmaste och bra sammanträden med arbetsutskottet i whiskyklubben och gamla jobbet längtade jag hit...
Sverige var kallt och trist när jag landade den 18 mars. Landet jag lämnade hade + 30.
Nu sitter jag inne i huset med + 32. Ute är det litet kallare +30. Klockan är 1900.
Det är alltså varmt, men jag vill inte byta.
En vårdreflektion: Tas mamma hade ramlat i eftermiddags. Slagit hand och handled, trillat på ansiktet och skadat något i bröstkorgen. Till doktorn efter en timme, undersökning, behandling (inget brutet), medicin (7-8 olika). Jättegod doktor med god tid. Allt i ett: 400 baht ( det är väl nu nästan SEK 100).
Ingen bild idag. Imorgon puppans förvandling-
En sak till, varanen, eller "the crocodile" som Ta säger, kan klättra i träd. Ta såg när den klättrade upp igår och jag såg när den klättrade ner idag. Lurar den på småfåglar däruppe?

RSS 2.0