Trädgårdsmästare, not. Bytesaffärer mm

Jag har länge varit bekymrad för mitt bougainvilleaträd som inte vill blomma. Det ser bara visset och tråkigt ut. De senaste fyra veckorna har jag varje kväll vattnat trädet ordentligt, utan synbar verkan. Jag mötte vår gardengirl igår och klagade på bristande blomning då sa hon "tonmai mai chop nam". Alltså trädet tycker inte om vatten, man skall låta det vara så kommer blommorna i sinom tid. Tack!

Uppdrag granskning tog denna veckan upp en bytesaffär där Göteborg Energi hade bytt till sig strategisk mark i hamnen mot bergrum för oljeförvaring. Den sedvanliga upprördheten baserades på att bergrummen skulle vara värda mycket mer än bytesvalutan. Alla som har gjort bytesaffärer vet att ibland är man beredd att släppa till mer i byte än vad som motsvarar värdet av det inbytta. Det kan finnas många skäl till detta, här var det fråga om att få tillgång till strategisk mark för ett prestigeprojekt för ett hållbart samhälle (stoppa in pinnar i ena änden och få ut biogas i andra). Ingen av de intervjuade var i närheten av svaret att bytet var affärsmässigt motiverat, då måste man tyvärr undra...

Självbild? Vi spelade golf med en trevlig ryss, Gennadij. Han berättade att han var 65 år och att han bodde här halva året, ok. När vi kom mot slutet slog han litet snett och stod och petade i vänsterkanten. Då kom jag på mig själv med att tänka: "skall inte gubbjäveln slå snart?". Jag fyller 65 i mars, skäms!

Har jag skrivit om tyskarnas titelsjuka? Jag nämner bara att man kan bestämma om "Tagesdu", dvs att man är du med varandra under en viss dag när man tex utövar någon sport tillsammans. Väldigt praktiskt! Obs, ironi.

Till slut, tps: "Minnenas television" avsnittet Linneryd, ljuvligt reportage från 1962, titta på det!. "Kaliber" i P 1, Göran Johansson intervjuas om göteborgsandan.

Dagens citat (från Hjalmar Brantings tid, dock inte avseende H B): " Han förkroppsligade den svenska arbetarklassen. Han förandligade den inte"

Dagens namn: Estelle


Mitt vissna träd

Myrinvasion, Balut mm

Häromdagen upptäckte jag någon slags sågspån under en av fönsterluckorna. Jag sopade bort det, men nästa dag var där en likadan liten hög. Den sopades bort och jag undersökte fönstrets omgivningar: Där fanns inget misstänkt. För säkerhets skull sprutade jag insektsmedel på luckan. Vips, så krälade tusentals getingliknande yrfän ut. Jag tror att det var någon slags stora flygmyror som hade bosatt sig i mitt hus (se bild).

I lördags spelade vi Balut, ett danskt tärningsspel som av elaka människor kallas Sprit-Yatzy. Öknamnet är inte helt oförtjänt. Dock spelas spelet mycket seriöst framför allt i början...

I onsdags spelade jag en golftävling på Black Mountain. Lagtävling, mitt lag var inte så framgångsrikt, men jag vann en flott bag. Nu blir det byte ( se bild).

Dagens citat (från Bombi Bitt och jag av F Nilsson). I beskrivningen av Nills Gallilé sägs bl a: "I folkets berättelser var han utrustad med de traditionella rövardygderna: han plundrade inte den utfattige och förförde aldrig gamla käringar".

Dagens namn: Carl Tagesson, nybliven pappa. Champagne!

Bilder
Ett myrsamhälles upplösning och fallByte


Drabbad av översvämningarna

Häromdagen blev jag påmind om översvämningarna i bl a Bangkok. Uppenbarligen har min postterminal varit översvämmad. I en plastpåse från Thailand Post kom ett brev innehållande Jusektidningens decembernummer, dock som en enhet av papp, och skrynklig. Kanske är det så att någon eller några har skrivit brev eller julkort inför jul- och nyårshelgen. Jag räknar med att dessa har drunknat i vattenmassorna, tråkigt i så fall.
Förra veckan hade vi många dagars bortfall av internetconnection. Jäklar vad beroende man är av denna! Jag överlevde med Povel Ramels Mångsidor (tack, goda givare) och Bombi Bitt och jag samt sedvanlig golf.

Idag Valentine´s Day. Finns förväntningar på uppvaktning, men de flesta män glömmer...

Träffade en gammal vän från eksjötiden, konstigt att tiden går så fort och samtidigt tydligen har stått stilla - 35 år är ingenting.

Underligt uttalande: "Få vinnarsemlan direkt i mobilen". Tekniksprång? Kladdigt?

Dagens namn (tack Povel Ramel): Pål i Backen, Krumme Nicke, Tjyvsta Jon och Valentin i Gnet, Skröppeltorparn, Måns med Läppa -och så han vars namn jag inte vet

En översvämningsdrabbad produkt, fint budskap


Här bakar jag tunna fläskpannkakor, mumsigt

Diverse från Siam

Matlagningsbekymmer: Häromdagen inspirerades jag av en god väns restaurangutbud, biff a´la Lindström. Jag hade just fått en burk inlagda rödbetor och hade lök, så det var bara resten som skulle skaffas. Igår köpte jag köttfärs och ägg, allt var förberett. Efter golf och dusch satte jag igång. Hackade lök som fick brynas på min nya spis. Under tiden hackade jag rödbetorna. Köttfärsen i bunke för blanding med äggen. Där tog det stopp, äggen var väldigt, eller omöjliga, att knäcka. Jag hade köpt färdigkokta ägg! Cykeltur till lilla restaurangen i vårt område, köpte några ägg och nu är smeten färdig.

För att skydda mina fiskar har jag köpt en pistol. En kraftfull airgun. Hotet, en sk ålakråka, har inte visat sig sedan inköpet. Kanske vi skall vara vidskepliga i alla fall...

Allvarligare saker. För några dagar sedan dödades fyra unga svenskar från Varberg i en frontalkollision med en lastbil. I samband med detta lämnades uppgiften att 9 000 personer dör i trafiken varje år i Thailand. Jag har kommenterat detta tidigare, men det är lika hemskt varje gång.

Häromdagen hade vår gardengirl klippt häcken, på ett sätt som verkade slarvigt. När jag träffade henne visade hon mig att några av de riktigt stora bina hade bosatt sig i en del av häcken. Det var förenat med livsfara att närma sig dessa giftiga flygfän. Vi måste tillämpa kemisk krigföring, framgångsrikt...

Avslutningsvis: vet ni att kondomer endast säljs i storlekarna X, XL och XXL. Psykologi, någon? (Tack Jan P för värdefull information).

Dagens namn: Eilert Pilarm (lyssna på youtube)

Dagens citat (långt med hela storyn): U2 och Bono spelade i Glasgow. En bit in i konserten gick Bono fram på scenkanten och bad publiken att vara alldeles tyst. Efter ett tag började han klappa händerna, litet oregelbundet men stadigt. han höll på någon minut, sedan gick han fram till mikrofonen och sa: "Every time I clap my hands, a child in Africa dies". Alldeles tyst, därefter ropar en uppgiven glaswegian:" Then stop your clapping you evil bastard!". Detta senaste var alltså dagens citat.

Här är krokodilen på väg åt mitt håll


Här puttrar Lindström till slut


Färdiga, mums


RSS 2.0