Lämnar landet

I morgon, måndag, lämnar jag landet. I Sverige på tisdag. Känns litet ledsamt. men skall samtidigt bli fint att åter träffa familj och vänner.

Väskorna är packade och senare i kväll åker vi till ett "party" (jag måste sätta citationstecken pga tillställningarnas karaktär).

I fredags var vi i Bangkok. Ta och jag samt några vänner såg showen Siam Niramit (gå in på nätet). Storslagen historiebeskrivning. Vattendrag, elefanter, getter och höns på scenen (+150 aktörer). Utegångsförbudet är hävt.

Dagens namn: Dennis Hopper

Dagens citat: "Små hönor skall inte värpa stora ägg -då blir de slarviga i ändan. (Piraten)

Här är mitt fina ressällskap utanför teatern


Födelsedag och rotfyllning

Tas födelsedag igår firades under 1 tim 45 min med rootcanal work.

I övrigt var det en fin dag. På kvällen kalas i Tas hus med vänner och familj. Jubilaren hade lagat maten som var god men i starkaste laget för mig. Karaeoke och dans fullbordade kvällen. Nattgäster (några ville inte gå hem). Idag inte riktigt lika uppåt + återbesök hos tandläkaren.
Ikväll tidig säng, först barbecue i Hua Hin.

Svaret på bildgåtan: Palmen är borta, min utsikt har förändrats.

Dagens namn: Bobo Slacke

Dagens citat (apropå gårdagens kalas). " Det kommer ingen, och maten kommer inte att räcka". Pessimistisk förutsägelse inför öppet hus.

Måltid på det gröna (vi är inte så formella här)Här överlämnas presenternaFyrverkeri måste man ju ha! (hoppsan, det blev visst dubbelt)

Finn ett fel i bilden

Man kan naturligtvis inte säga att livet här har återgått till det normala. Men, de senaste månadernas otäckheter är över. Nu väntar rättsligt efterspel för flera deltagare i "demonstrationerna".

Jag har lekt med tanken att politiska aktivister intog Stockholm i ett område: Centralstationen-NK-Stadsbiblioteket-Bantorget-Centralstationen. Skräckscenario för stockholmspolisen och regeringen. Skulle man låta demonstranterna  1) bygga upp en stor scen, 2) bygga barrikader och palissader 3) tillåta granateld och andra våldsamheter inifrån lägret. Detta i över två månader?
Jag ger inget svar, för jag har inget...

Kommentar till kommentarerna blir endast detta. "halva folket tar till våld". Thailand har över 70 000 000 invånare. I Bangkok var demonstranterna som flest 10 000, vid uppbrottet 3 000. I Chiang Mai (250 000 inv, regionen 1,5 milj) demonstrerade som flest 5 000. Jag tror fortfarande på att Thailand kan hålla ihop. Mitt tidigare inlägg med ett tänkt tal (som var litet satiriskt tänkt) blev nästan ordagrant hållet av premiärminister Abhisit (jag stavade namnet fel tidigare). Utelämnande en del avslöjanden, men i allt väsentligt följande min agenda. Glöm inte att Thailand har börjat en resa mot större öppnhet och "demokrati". Man kan hoppas att det nya statsskicket inte stelnar som hos många europeiska stater i snarare "byrå-" än "demo-" krati.

I detta sammanhanget vill jag peka på ett intressant avsnitt i Günther Grass "Flundran". En tänkt Vaco Da Gama återvänder till Calcutta i nutid. Eländet och kaoset beskrivs. Hans slutsats är dock att insättande av social ingenjörskonst i detta myller skulle döda allt liv och all charm. Kan vi jämföra med Rosengård, Hjällbo mfl...

Vi festar vidare. Igår nytt kalas. Vi fick hedersplatser, dvs nära scenen. Det betyder också nära högtalarna. Efter en timme med medioker mat, drinkar (ni vet) och musikunderhållning åkte vi lomhörda hem...

I morgon har Ta födelsedag. Stort kalas.

Dagens namn: Anna Book

Dagens citat: "Jag vill dansa i freon"

Finn ett fel i denna bild (jämfört med tidigare) 


Tänk på ett tal

Tänk om premiärminister Abisiht höll följande tal:

Med tillfredsställelse kan jag säga att Bangkok igen är en fredlig och ofarlig stad att leva i. Jag beklagar att omstörtande element har fått härja fritt i stadens centrala delar alldeles för länge. Regeringen och rådet för intern säkerhet har varje dag sedan den 26 mars försökt hitta en upplösning av demonstrationerna som inte skulle innebära skadade eller döda. Sorgligt nog har alla försök att fredligt lösa situationen mötts med orimliga motkrav. Vi kan t ex inte förstå att ett nyval 14 nov ligger så långt bort i tiden att man inte skulle kunna acceptera det datumet.

Nu måste jag beröra det som jag förstår är bakgrunden till de våldsamma demonstrationerna: Högsta domstolen fastställde i slutet av mars konfiskationen av en del av en av Thailands rikaste mäns, Thaksin Shinawatra, förmögenhet i Thailand. Orsak: ekonomisk oegentlighet. För mig framstår det som överraskande att de fattiga i vårt land uppreser sig av denna orsak. Nu vet jag att Thaksin har finansierat kampanjen i Bangkok mycket generöst. Detta plus att våldsamheter som dessa alltid drar till sig kriminella och "terrorister" med en egen agenda har försvårat processen. Rekryteringen av barn (pojkar) har varit sorglig att bevittna.

Det främsta kravet demonstranterna har haft har varit att jag skulle avgå eftersom jag är utsedd av parlamentet. Man har som bakgrund lagt att det senaste valet, som delvis ogiltigförklarades, inte skulle gälla. Jag har svårt att förstå de utländska media som hävdar att parlamentets utseende av premiärminister skulle vara särdeles odemokratiskt. Ett land som vi har de bästa förhållanden med, Sverige, har inskrivet i sin författning (RF 6kap) att regeringschefen utses av parlamentet. Nu förstår jag att det hos oss ligger djupare än vem som har utsett mig. Vårt land är uppdelat. De flesta har låg inkomst och utbildning. Några har en betydligt bättre utgångspunkt. Jag är utsedd att vara landets premiärminister och som sådan leda hela landet. De behov inom framför allt utbildningsområdet måste tillgodoses snarast. Även den utbredda korruptionen ( också inom mitt eget parti) måste bekämpas kraftfullt. Min uppfattning är att demokrati inte uppstår plötsligt, den måste paras med förståelse för realiteter. Jag vill inte stå i vägen för ett mer demokratiskt och jämställt Thailand, men våldets väg är inte den rätta. Jag och min regering kommer att ta upp diskussioner med seriösa företrädare för "rödskjortorna" så snart det är möjligt. Min önskan är att Thailand, internt, och för våra internationella vänner åter framstår som det land där man kan leva i fred och vänskap.

Några undrar säkert varför vår "crack-down" inte kom tidigare. Jag kan ange några skäl
- Jag har inte alltid haft fullt mandat. Det finns ledande personer som inte syns som jag måste ta hänsyn till.
- Rödskjortornas ledning har varit splittrad, deras ledning från ibland Afrika ibland Balkan har gjort det svårt för dem att ens skapa förtroende som motparter
- Omsorgen om liv och egendom. Självklart hade vi kunnat gå in dag 1, men det är ju  inte "the thai way". Däremot måste vi rikta självkritik. Hur kunde vi låta detta börja och pågå, dessutom byggas upp. Jag vet att i en del länder i Europa demonstrationsfriheten är en rättighet, men att den också är kringgärdad av skyldigheter. Här har vi tillåtit demonstranter att tygellöst ockupera centrala delar av vår huvudstad. Jag tar på mig ansvaret för att upplösningen dröjde. Dock vill jag nu avslöja att vi hela tiden förhandlade med motparten om en fredlig lösning ( det som ibland kallas tyst diplomati).

När de fredliga demonstranterna nu har lämnat Bangkok har vi fått bevittna vad de som inte hade en politisk agenda har åstadkommit. Jag förstår om bangkokborna vill ha hämnd, eller i alla fall ersättning för förstörd egendom. Då kan vi igen rikta blickarna mot den ursprunglige finansiären.

Med risk för att upprepa mig: Jag kommer att kraftfullt arbeta för ett öppnare och mer demokratiskt Thailand där medborgare och besökare känner sig välkomna och hemma!

 

 


Läget den 19 maj 2010

Denna dagen (och gårdagen) har varit händelserika och våldsamma.
Regeringen har tagit tillbaka kontrollen av de tidigare ockuperade områdena i Bangkok. De flesta av rödskjortornas ledare har gett upp. Eländet avlöstes av terror. De herrelösa röd- och svartskjortorna löpte amok i staden. Enligt uppgift någorlunda organiserade: några gick före och krossade fönster till affärsbyggnader övriga kom efter och kastade in brandbomber. Det verkar som om många av aktivisterna är unga pojkar som utnyttjar situationen för även andra brottsliga syften än grov skadegörelse.
Bortåt 30 stora byggnader brinner. Ett affärskomplex kallat Central World brinner och konstruktionen befinner sig i dåligt skick, risk finns för kollaps som World Trade Center.
Bangkok Post evakuerade sin redaktion när en mobb närmade sig. Kanal 3 (TV) har fått stänga av samma orsak (ev brinner deras hus).
Undantagstillstånd gäller och utegångsförbud har proklamerats.
De statliga TV- och radiostationerna har underställts regeringen denna natten. Tas såpopera avbryts då och då av inslag med premiärministern eller någon annan dignitär som uttalar sig om läget.
Även i några provinser har man haft våldsamheter.
Nu är frågan, hur blir fortsättningen i detta älskade land. Det som har gjorts idag innebär ju inte "fred". De självklara recepten som ges är: dialog, bättre utbildning, eliminera korruptionen (på båda sidor), demokratiska val utan fusk och röstköp. Det sorgliga är, att regeringen faktiskt har inbjudit till dialog och erbjudit allmänna val 14 nov. Detta har mötts av hårdnackad önskan om "allt genast".
Här är lugnt. Märkligt när Bangkok är två timmar härifrån...
Nu orkar jag inte mer. Inga namn eller citat idag. Bildfritt.

Party igen!

Vi, i eftersjukdom, åkte till party i Baan Kwai. Traditionellt upplagt. God mat. Underhållning, först kända sånger med en uppskattad  kille ( karaeoke). Sedan, scenshow med roliga inslag som tom jag kunde uppskatta. Vi hade kul och åt och drack. Efter showen lämnar man scenen fri för anhöriga som vill göra avtryck. Jag trodde det var Sveriges representant i IOK, Gunilla ... Hon sjöng hyfsat på Thai, så det var väl inte hon!. Därefter more of the same. Vi åkte hem.

Jag glömde kameran

Dagens namn: Hermann Nogler

Dagens citat: " De ä bar´ å åk´"

Jag har tagit körkort

Tidigt på morgonen åkte vi till körkortskontoret en bit norr om Cha Am. Mycket folk, men som för det mesta god och avspänd stämning. När det var min tur visade det sig att Ta hade glömt mitt läkarintyg. Nå, inga problem vi fortsatte proceduren medan hon fick åka och hämta det felande dokumentet (jag fick erkänna för inspektören att jag nog hade en del skuld till missödet...).Proven var två: 1) urskilja färger (rött, grönt och gult) - alla klara. 2) Reaktionstest. Några klarade inte direkt och fick vänta  tills vi andra var klara, sedan höll de på tills alla var klara. För thailändare vidtog nu kunskapstest mm. Falanger slapp, jag hade visat mitt svenska körkort, det var väl bevis nog.

Jag tänkte på min gode vän Erik som har hållit på oändligt länge med sin körkortsutbildning - ta en resa hit och ta körkort! Jag vet förstås inte hur högt ett thailändskt körkort smäller i Sverige.

Annars, våra resp hostor avtar sakta. jag spelade golf i onsdags fullproppad med mediciner som Ta hade skaffat. Spelet gick uruselt, men jag hade en underbar eftermiddag (undrar vad det var för slags medicin, väldigt avslappnande). Hade ett bra slag och vann 500 baht + showbiljetter till Siam Niramit, tydligen något mycket spektakulärt. Vi har tänkt åka in till Bangkok för att se detta med goda vänner, men läget är väl inte det bästa just nu.

I Bangkok kanske sista striden har börjat. Jag orkar inte kommentera händelserna. De flesta är innerligt trötta på situationen. Undantagstillståndet har utökats (inte hit). Regeringen anklagas för handfallenhet. Osv, osv.

Dagens namn: Belsebub

Dagens citat: "Den advokat som företräder sig själv har fått en idiot till klient" gammalt djungelordspråk.

Bild idag, självklar


Förkylning???

Förkylning blir ett förvirrande begrepp vid + 39 (det är ju kroppstemperaturen!). Hur som helst har, först Ta, sedan jag slitit med luftrörinfektioner som inte går av för hackor. Vi har hostat ikapp nu tre nätter men börjar pigga på oss.
Ta har som tidsfördriv metat i klongen. Hon fick faktiskt några fiskar, lagom till en fisksoppa åt henne. Jag är inte så förtjust i att äta våra vänner. De smakade visst gott...

Askmoln i Europa igen, jag börjar inte oroa mig än.

Har läst "Skattkammarön" för första gången, pinsamt. En klassiker!

Dagens namn: Long-John Silver

Dagens citat:"Bilen har losstagbart tanklock". Jag har så smått börjat titta på bilannonser. Denna finess får väl anses höra till standardutrustningen, annars komme man inte långt. Nu tror jag att meningen var "låsbart"


Bilden: vår lilla granne besöker oss ofta, vi leker, men jag misstänker att det är två saker hon vill. 1. Godbitar från våra måltider. 2. Tas tofflor som ser ut som Katten "Tom" i Tom & Jerry. Får hon tag i en toffel blir det dödligt allvar, då måste en räddningspatrull genast utrustas. Ni ser fö en av de nämnda fotbeklädnaderna till höger i bild. På bilden är valpen helt koncentrerad på den korv Ta ev kan dela med sig av.

8´maj

Det är som det är.

Vi närmar oss + 40 (i skuggan).

Ta har luftvägsinfektion (på retur).

Försöker leva normalt, kan inte ta en kall dusch...

Dagens damn: Papa doc

Dagens citat: "Diskutera inte med dumskallar. De drar ner dig till sin nivå. Sedan vinner de , på erfarenhet."


Damsällskap på Sonkran, herrarna kastade vatten...
 

 

 


Lugnare nu

Fortfarande varma dagar. Nu på kvällen ett härligt åskregn som tog ner temperaturen.

Nu ser det ut som om premiärministern har lyckats avvärja det som vi oroade oss för. Rödskjortorna drar sig ur Bangkok. Bra! Inga fler kommentarer.

Enligt AB kommer ett nytt askmoln till Europa. Nature strikes back II?

Nu börjar resan till Sverige närma sig, det känns litet konstigt. Jag kan inte fatta att åtta månader går så fort...

Dagens namn. Pastor Jackson i Stillwater

Dagens citat:" Om Gud vill och grejerna håller" M Wallenberg

Bilden: Food for Buddha. Vid Sonkran samlas man i sin hemort och uppvaktar templet med massor av mat. Vad jag förstår delar munkarna med sig till fattiga människor. Här verkar ju vara tusentals tallrikar.


RSS 2.0