Arbetsdag

Ta har gått med i djurens vänner, fiskavdelningen. Bild nr 1 idag visar djurvännen i färd med att mata våra gälförsedda vänner. Observera säcken med fiskmat!
Annars började dagen med att Chalong, byggmästaren, kom för att följa med oss på en del inköpsbestyr. Golvplattor, badrumsdörr, kök och diverse elsaker (TV, spis, kylskåp mm) skulle inhandlas. Allt gick galant och till överkomliga priser. Nu väntar han bara på att jag skall åka så att arbetena kan komma igång. Det skall bli spännande att se resultatet i september.
Bild nr 2. Chalong i renoveringsobjektet.
Slapp dag

Lugn början. Ännu lugnare fortsättning. Ta mår inte riktigt bra så hon behöver vila. Därför till hennes hus och några riktigt vidriga inhemska filmproduktioner. Jag sov över det mesta. Tas telefon var trasig - Hua Hin för att lösa problemet. I stället för att kassera telefonen för att få sälja en ny bytte man ut en trasig komponent mot en hel. Kanon!
En härlig kvällsmat med sallad, torkad salt fisk, grönsaker och rissoppa avrundade dagen.
Nu vila och snart säng.
I dag blev budskapet mer än vanligt trivialt

Det är mycket nu...

Inledde dagen med byggmöte. Chalong, byggmästaren, åtar sig renoveringen medan jag är i Sverige. Ta byggledare. Vi är överens om hela projektet. Ta lyckades t om förhandla in exteriör ommålning i det ursprungliga priset.
Mitt på dagen tandläkaren för småjobb. Rootcanal i september. Skräddaren, fiskmat, banken mm + lunch innan vi fick åka hem till välbehövlig vila. God middag vid HuaHin stranden, jag åt anka med ingefära, mums. Dock litet konstigt att äta med kniv och gaffel . Innan dess besök på nattmarknaden vid Grand. Myggracket, gul, inhandlades, Axel. 
Dagens boktips (har jag tipsat om denna förut?): Bernhard Foys tredje rockad av Lars Gustafsson. Mycket fängslande skröna (-or?)
Bilden idag litet fantasilös. Jag vid Banyans signaturhål. Underbart med öppning mot havet. Minuten senare hade jag skickat bollen in i buskarna till höger (som är så långt ut att de inte ens syns på bilden).


Rapport

Igår ingen blogg, busy,busy. Morgonen golf, 86 slag, två birdies på backnine. Em vila. Därefter excercise. Kvällen party på terrassen med grannarna/vännerna Neng och Claus. Thaibuffé som damerna ordnade. Claus och jag gjorde slut på det som fanns i mina flaskor (slattdag). Härligt! Mår dessutom bra idag...
Denna dagen har varit litet osorterad. Vi började hos Ta. Hon hade en anställningsintervju. Säsongen börjar snart och hon behöver någon ny medarbetare. Därefter handla "umbrellas" dvs parasoller. Ett hopplöst företag. Till slut visade det sig att de inte var färdiga. Då hade vi åkt till Cha Am två gånger i detta ärende.
Nu är jag ensam en stund. Ta har köpt en cykel och tränar med den och en likaledes cykelburen kompis i Baan Kwai när solen inte bränner.
Dagens boktips: Flugfällan av Fredik Sjöberg. En betraktelse över samlandets psykologi. Underfundig och kul (tack Ragnar!).
Dagens bild: Lou och jag vid sista hålet på Banyan. Vi hade faktiskt kul...

Ombyggnadsplaner

När vi hade masat oss upp och gått motionsrundan kom Chalong, byggmästaren. Den bärande idén är att han gör alla stora och dammiga jobb medan jag är i Sverige. De stora insatserna handlar om nya plattor på golven i större delen av huset samt skapandet av ett slags vardagsrum i ett av sovrummen. Då behöver vi ta upp ett valv. Elsystemet påverkas också. Offert i veckan.
Efter dessa stora jobb vidtar finplaneringen: ny köksinredning, spis och kylskåp. Soffa, Tv mm behöver också skaffas.
Det skall bli kul i höst att ta itu med detta.
I övrigt en lugn dag. Vi besökte Tas sons lilla familj med det söta barnbarnet Diao. Han accepterar att sitta i mitt knä (denna gången utan vattenbegjutning). Därefter en utomordentlig måltid vid "market" alldeles invid motorvägen. Två olika sallader (starka), sparris med fläskkött i oystersauce, en korv som liknar isterband men smakar kanel och andra kryddor. Till detta risvälling. Gott!
Nu stillsam kväll. I morgon golf och på kvällen ev umgänge med grannar.
Dagens boktips: Vid nordliga leden. Förf, min vän Carl Löfving. Med ett härligt språk funderar han kvalficerat kring levnadsförhållandena och samhällsordningen i västra Götaland kring 1000-talet.
Bild idag: begreppet restaurangbåt får en ny innebörd (från floating market i Ratchaburi)


Inget särskilt

En dag utan stora händelser. Besök i Hua Hin hos skräddaren mm. Tittade också på material för renoveringen. Ta arbetade i sin trädgård medan jag vilade. Därefter middag hos Ta. Nu tillbaka i Chokamol för tidig säng.
En vanlig dag går mot sitt slut. Tack!
Bilder idag. Vårt utomhusakvariums innevånare har vuxit. Alf och Marita känner igen dem. Vi matar dem, men det kan inte bara vara den goda maten (senast kaninpelletter) som gör att de växer så ohämmat. Det har inte varit någon utfiskning sedan grannen hade byggjobbare som bodde i huset medan de renoverade. Deras mathållning bestod mest av fisk från klongen.
Vi har diskuterat att fiska, men vi känner nästan fiskarna som familjemedlemmar, och då går det ju inte...
Grodor och språk

I natt har grodorna varit ljudliga. Omöjligt att samtala i normal ton... Hänvisar i övrigt till tidigare blogg i samma ämne.
Språkförbistring:
Mannen (M) och kvinnan (Kv) efter en utmärkt middag lagad av Kv.
M - Do you know the word "excellent"?
Kv - ???
M - In Thai "tisut" ( yttersta komparationsformen)
Kv - Oh, you want a tissue?
Ridå
Till Lars P: ja, det är fantastiskt vilken porträttlikhet man uppnår här. Och snabbt...

Bilden idag är till för starka läsare. I kulturcentret förekom, vad jag tror, en moralberättelse om den spetälske som i ett antal sekvenser blev väl omhändertagen och mot slutet undfägnades rikligt. Han kunde dock inte hålla måttan. Resultatet  ser ni på bilden. Känsliga tittare varnas


Tisdag den 21 juli

Huga! Bara två veckor kvar. Åter till Sverige den 5 aug.
Golf mest hela dagen. Em bok på terrassen..
Kvällen middag med Ta och Deng. Bl a ducksalad, härligt
Nu presentation av gårdagens bildskatt:

Ta fraterniserar med okänd tänkare i vaxmuseet


Arrangerad bild vid typiskt thaihus (Siam cultural center)Ta träffade en grottman


Imorgon öser vi ytterligare ur den rikliga källan

Reseplaneraren (TiT)

Rachaburi  var dagens mål. Ta hade bestämt att vi skulle vara turister och se Siam Cultural Center med vaxmuseum + floating market. Visst, en och en halv timme till R-buri. Further, sa Ta. Vi skulle till Bang Phae. Där var kulturcentret (bildskatt senare). OK, trevligt, nu till floating market. Vi kom till en floating market, då kom vi att tänka på Tas betänkligheter mot ranka farkoster. En motorbåt en halvtimme skulle kosta  800 baht. Då ringde Ta en kompis som hade en annan floating market att erbjuda. Tillbaka till Bang Phae, hämta upp och vidare till denna market. Har ni varit med om att köra bil utan att veta målet? Det känns ändlöst. Så var det nu. När vi nästan var i Bangkok tog vi till vänster. Naturligtvis var det mesta stängt, men vi fick en god lunch.
Nu kommer en bild som inte alls relaterar till ämnet.

Närproducerat, men ibland flyttar vi nasse i pickupen


God smak?

En god dag går mot sitt slut. Visserligen kom vi i dispyt med en berusad motorcykelförare som tyckte att det var oförskämt av mig att blinka mot honom när han kom mot mig på fel sida av vägen. Ta lyckades få oss ur den upprörda situationen. Tack...
Apropå god smak: vi lyssnar mycket på den folkliga populärmusiken. "Alla"  älskar den. Jag funderar ibland på hur det skulle fungera i Sverige om man blandade följande ingredienser i lagom doser samtidigt
- motiv, kärlek
-saxarrangemang a la Billy Vaughan (hej Lars P!, kom ihåg "sail along silvery moon" och "morgen") med anstrykning av cirkusarrangemang i övrigt
-gärna dragspel
-gitarrer enligt Europe (kommer ni ihåg dem?)
-ganska gäll sång
-i botten någon slags rockbas
Kul är det i alla fall, alla dansar
Musik i övrigt: I kväll åt vi middag på en liten restaurang ute i "djungeln". Musikunderhållning, ja. Det var längesedan jag hörde "Puff the magic dragon". Dessutom "Blowing in the wind" med, tror jag, Joan Baez. Everly Brothers slutade väl för 40 år sedan? De lever här...
Golf idag. 81 slag 40 + 41, jag är nöjd.
Imorgon Ratchaburi med vaxmuseum och båtfärd, liten familjemeeting med Tas äldste son, Tun, och hans fru, kanske lilla Diao kommer med.
Nu är kameran laddad, här kommer bilden från fiskeläget i Baan Kwai


Enkla nöjen

Promenad i duggregent efter frukost.
Hua Hin för nödvändiga inköp. God lunch.
Eftermiddag med Bob på drivingrange, därefter vila.
Kvällen barbecue med Stig och Annelie (goda vänner)
Nu terrassen med Ta, strax sängen.
Hade tänkt visa bild, men kamerabatteriet förrådde mig "low battery".
Återkommer imorgon

Välsignelse

Ta steg upp tidigt för att ordna några Buddhasaker i sin by. Jag fick sovmorgon...
Efter frukost tog vi oss till Tas tempel för att få välsignelse (good luck). Det känns som att det fungerade. Vi lämnade pengar, blommor och ett jätteljus till Buddhas ära
Inför kvällens middag med Deng blev det besök i fiskhamnen i Baan Kwai. Hämtade två kilo direkt från dagens fångst. (dagens bild)
Eftermiddagen sabay (vila). Jag fick massage medan Ta testade sin karaokemaskin. Njutbart om man tycker om sångerskan...
Middagen lysande: ostron med vitlök och starka såser, nyfångad och -kokt fisk samt vitlökskyckling. Måltidsdryck? Damerna Fanta, jag fick gin och tonic
Nästa gång: god smak?

Inga mellanhänder!


Osorterade intryck

Vi var på ett apotek. Räkningen listades ut på en kulram "better than computer" sa den kunnige svensken listigt, "Yes, and faster" sa apotekeren.
Thailändska barn bråkar och gråter sällan. Ingen hårdhet eller hotfullhet hos föräldrar och andra vårdare...?'
Trafiken, som sagt, tät med mycket godmodig. Här förekommer inte de obscena tecken och övrig roadrage som vi är vana vid i vårt land.
En fråga som jag inte vill ha svar på: varför fryser inte Fantan här när vattnet gör det i samma miljö
Dagens bildgåta: finn fem fel i bilden utan att använda ordet hund


Bonus idag: gårdagens stämningsbild

Walking the duck

Vi har arbetat i Tas trädgård idag. Faktiskt, inga gardengirls eller annan hjälp. När vi körde till Cholamol såg vi en man som vallade gäss (därav rubriken, litet mer rock´nroll än gåsapåg).
Kvällen nightmarket med padthai (god nudelrätt med mycket böngroddar, tror jag att det är)
En fråga jag inte vill ha svar på. varför fryser inte Fantan när vatten fryser i i frysen?
Bilden: stämning mot Charles och Joeys hus i natten (från vår terass)
Den bilden visade sig hopplös att få fram, försöker imorgon

Ödlors framfart mmIdag i Hua Hin: en tant skjuter sin försäljningskärra mot trafiken, i ytterfil, mitt i staden, i rusningstid. Ingen reagerar särskilt, ingen tutar eller gestikulerar. Vi tillämpar "vävning" in i den lediga innerfilen.
Undrar ni varför vi vet att geckoödlorna åt upp tvålen? Vi kanske hade kastat den? Etiketten "Imperial leather" låg i tvålkoppen och hade tydligen inte fallit i smaken...
Ikväll har jag iakttagit ödlorna, "gingko" på Thai. De är snabba och lyckas ofta få i sig en insekt som vilar sig på väggen..
Bilden: Gingko on the prowl
Jag tog en bild närmare, med de små kreaturen är ju närmast genomskinliga, så bilden blev meningslös

En regnig dag

Idag regnade det på morgonen. Regnet (duggtyp) har fortsatt hela dagen och det har tagit ner temperaturen till +30 C. Skönt! Ta åkte med sin mamma till sjukhuset i Cha Am, så jag blev ensam här. Först jogging på stranden sedan frukost och därefter bok på terrassen ( fortfarande "Vi de drunknade"). Bob kom på besök och precis när Ta äntligen kom fick vi besök av goda vännerna Annelie och Stig.
Hua Hin för veckohandling (öl och tonicwater mm).
Igår trodde jag att vi fick genomgående fisk, idag berättade Ta att en rätt var "frog". Hon hade mumsat i sig det mesta, medan jag satt och spottade ut ben. Jag kom osökt att tänka på piratenhistorian om bankstyrelsen som var bjuden på eftersits och trodde sig bli bjudna på kalla flundror. När de fick veta att det var stekt gröt erinrade de sig hur de hade suttit och benat och spottat (detta var mycket sent på natten efter en bättre middag).
Idag ingen bild, och boktipset skulle väl vara Arne Dahls böcker om A-gruppen.

En vanlig dag

Kroppen vänjer sig fort. Trots +39 grader 18 hål på förmiddagen och middag på em med goda vänner. Kvällsmat, vitlöksfisk, i Hua Hin, mumsigt. Däremellan sabay - vila.
En hygieniakttagelse: geckoödlorna hade ätit upp tvålen. Tyvärr höll de sig inte på samma ställe när den hade gått genom deras små kroppar. Städa efter dessa i övrigt nyttiga djur nödvändigt

Dagens boktips: "Vi de drunknade" av Carsten Jensen.

Mitt telnr i Thailand, det är bättre att ni ringer det numret för då betalar ni. På mitt svenska nr kommer notan för samtalet till mig: +66868074920.

Bilderna idag: i klongen växer näckrosor, jag vet inte vad de heter på thai. I alla fall är det kloka varelser. Under den varma och påträngande ljusa dagen håller de stängt. På natten med svalka och lättare levnadsförhållanden öppnar de sig!Första dagen + ankomstdagen

Nu vaken efter orolig natt.
Några konstateranden:
Varmt, idag kl 1100: +39 grader C
Huset står kvar, viss städning behövdes + avfrostning av kylskåp som jag hade glömt stänga av.
Bilen startade direkt, tack!
Grannarna finns kvar, har redan träffat Neng Noy, Claus och Bob

Vi kom iväg från flygplatsen tidigt. Kom till Chokamol vid 11-tiden. Åkte till Hua Hin och åt lunch och shoppade det nödvändigaste. Åter hem för litet vila därefter till Tas by för att hälsa på släkt och vänner. Tidig säng med ojämn sömn.
I morgon golf med vännerna Lou och Natalie, kul.
Dagens boktips: "Shantaram", jag har glömt författarnamnet, men i bokhandeln vet man.
Bilder idag
1. "Jag" avfrostar kylskåpet och tar hand om efterföljande översvämning ( som ni ser är det Deng och Ta som är aktiva)
2. Chalong, byggmästaren, kom på besök på morgonen. Här matar han fiskar i klongen
Nu börjar det !

Safely home! Resan har gått bra. Vi har hunnit med vissa saker i jetlag-dimman ( obs ej särskrivning).
I morgon skall jag försöka komma igång på riktigt. Nu ut på middag, vi måste hålla oss vakna...

RSS 2.0