Rätt

Jag vet hur "kom" stavas

Telepati?

Har jag skrivit om mina vänner och grannar, Terry och Ian? Far och son. De lämnade Thailand pga Terrys sjukdom, lungcancer. Han skulle behandlas i England. De var tvungna, av administrativa skäl, att lämna hunden, Nipper, kvar. Hon skulle tas omhand av en granne tills de kunde flytta henne till England. Nipper kom till mig då och då, fick någon liten matbit varje gång men vi umgicks inte särskilt mycket. En dag häromveckan komm Nipper och var helt förändrad. Hon sprang runt inne hos mig, gnällde och ville ha mycket uppmärksamhet. Detta pågick länge. Samma kväll ringde Ian och berättade att Terry hade dött...
 
Igår lyssnade jag på sommarprogrammet i P1. Där berättades om Lawrence Anthony. En man i Sydafrika som hade lervt tillsammans med en hjord elefanter länge. Han lämnade hjorden när den var säker (hade hotats av avskjutning). Efter ett antal år avled L A. Sommarvärden berättade att han hade sett ett inslag på CNN "en ofattbar händelse i naturen". En hjord elefanter hade förflyttat sig från sin naturliga betesmark, vandrat i flera dagar tills den kom farm till Lawrence Anthonys hus. han var ju död då, men elefanterna gick runt huset i flera dagar. Återvände sedan till sin hemadress. Det påstås att elefanter kan kommunicera med andra elefanter över en hel kontinent. Kanske hade Lawrence Anthony uppnått någon form av ickeverbal kommunikation på stort avstånd.
 
Kanske hade Terry och Nipper det också?
 
Dagens GP: "Skövdes äldsta hus ligger i Skövde". Viktigt vetande...
 
Dagens horribilis (AB): "packar bilen, får ett historiskt utbrott". Skall nog vara "hysteriskt". Inslaget har legat kvar nästan en vecka. Ibland förstår man klagomålen från universiteten om alumnernas bristande kunskaper i språk och matematik.
 
Till Sverige 16 augusti. Det skall bli fint!

Blandat

Författaren Evelyn Waugh hade fem barn. Någon gång efter 2:a världskriget beslutade labourregeringen att alla barn skulle få ett kosttillskott, en banan. Waugh hämtade ut bananerna och åt alla själv, med vispgrädde. Barnen var åskådare... (avd hänsynslöshet)
 
Yannick Tregaro kommenterade dopingavslöjandena: "Grymt att dom åker fast". Jag tycker att det var rätt och rimligt att fuskare på elitnivå avslöjas, det finns ingen grymhet i det. Sedan tror jag att jag förstår, "grymt" används mot bättre vetande som ett positivt förstärkningsord. Helst skall det väl kombineras med ett annat positivt ord " grymt bra film etc. Ensamt blir det svårförståeligt.
 
 
Jag var på Immigration häromdagen. Mitt ärende klarades ut kvickt och jag fick gratispublikationen Hua Hin Today. Mycket annonser, men också en del redaktionellt material. Bl a en artikel om dagarnas färger. Här i Thailand har sedan lång tid varje veckodag, av astrologiska och andra skäl, en egen färg. Måndagen är gul (kungens födelsedag) , då bär man gul skjorta om man skall visa vördnad. Onsdagen är grön. torsdag orange osv. Artikelförfattaren berättade om bakgrund till veckans färger: söndagens röda färg, och till måndagens gula men inte övriga veckans. Illustrationen (eftersom tidningen inte kommer i färg) var i gråskala. Spännande.
 
Man vet att man är i utförsbacken som golfare när medspelarna säger. "det syns att du har varit en bra golfare"
 
Naturlig carwash

Tortyr

På något outgrundligt sätt listar vår gardenlady, Nong, ut när jag behöver extra sovmorgon. Det kan vara efter ansträngande balut eller som nu, efter en sen natt med Scottish Openfinal. Osvikligt börjar hon då dagen med att under tortyrliknande former köra sin bullriga gräsklippare nära sovrummet just den extra stund som jag behöver för vila. Jag tror inte att hon är i maskopi med Ta, snarast är det något övernaturligt...
 
Det blev alltså en sen natt i goda vänners lag. Tråkigt att Henrik Stenson inte kunde hålla sin ledning. Mickelson var väldigt bra.
 
Stilla dagar i övrigt. De våldsamma regnen med åska verkar ha upphört, varmt.
 
Trivial besvikelse igår: jag körde till min tyske charkuterist för att fylla på förråden med prinskorv, leverpastej mm. Han hade stängt!
 
James Lees-Milnes (f 1908) far tillhörde den klass som kallades "the squirearchy". Han var stöttepelare i sin bygd men blev mer och mer övertygad om att den bolsjevikiska revolutionen skulle nå England. Därför köpte han en promenadkäpp med värja åt sin fru.
Dagens citat: " När fienden tog tag i käppen - något de utan tvivel skulle göra- skulle hon stå där med handtaget och en blottlagd, rostig och extremt trubbig värja. Efter att ha gjort ner fienden med en listig stöt och vridning måste hon till varje pris ta tillbaka själva käppen så att hon åter kunde dölja verktyget i dess skida och på så sätt förhindra att någon fick veta hur dådet hade gått till. Om en annan fiende såg hur hon hade gjort kunde det bli svårt för henne att upprepa föreställningen." (Avd excentriker).
 
Lilly med ny lekkamrat. Tyvärr verkar kamraterna mest intresserade av Lillys matskål. Inte så mycket lek.
 

Slit och släp

Idag trädgårdsarbete. Regnet får bougainvillean att skjuta långa tjuvskott (desutom högst upp), har jag ju berättat tidigare. Då tas nyparkungen fram och tuktar trädet, nu så högt att en stol krävs för att jag skall nå de högsta grenarna. Nu nöjd med arbetet.
Fredagen gick i balutens tecken. Vi spelade i hemmet hos en dansk medlem. Han har ett stort hus på Palm Hills och som vanligt var allt inkluderat. Mat, svensk/danskinspirerad, enkel. Köttbullar, korv, kokta grönsaker och potatismos (även lingon Tyttebär?). Även tomatskivor med Mozzarella och basilika samt en ostbricka. Dryck efter tycke och smak (öl, GT, vin mm). Jag vann inte, men hade en del tur. Efter spelet tyckte ingen att vi hade uppnått normal berusningsgrad, vi hade ju trots allt druckit tappert hela eftermiddagen. När det sedan uppdagades att värden och en av spelarna hade delat på en liter portvin fick vi revidera. Lördagen var fullt bevis...
Nu döda vita män:
Alec Guinness var en slagfärdig man. Han skrev en ursäkt på sin ålders höst:
Vi lever i ursäkternas tid.Ursäkter, sanna eller falska, förväntas av ättlingarna till imperiebyggare, slavägare, de som förföljt kättare och av människor som i våra ögon helt enkelt hade alldeles fel. Så, nu med åttiofemårsdagen i sikte, Vill jag hänga med i modet och be om ursäkt. Det verkar som att jag måste be om ursäkt för att jag är man, vit och europé.
 
Här är bilden med Lilly och hennes nya lekkamrat
 
Krokodil på jakt (andra sidan kanalen
 
Nyparkungen och nyparens lön, Beerlao, av många ansett som Asiens bästa öl. Vattnet är rent i Laos.
 
 

Grumpy mm

GP
Jag har klagat på GP förut. Med reservation för att jag läser den och andra tidningar på nätet: jag trodde att tidningar hade fotografer och bildredigerare för viktiga uppgifter. När man ser "bildbylines" i GP verkar bilderna tagna av amatörer och redigeringen är obefintlig. Beskurna huvuden där de stackars objekten dessutom verkar ha haft en dålig hårdag... Bristen på redaktionellt material är stor. När man äntligen lyckas klämma ur sig en egenproducerad artikel (om biodling i Lunden) avslutas den med " man måste uppge vart den ligger".

 
Jeffrey Bernard
Åter till JB. Han levde ju ett fullständigt hänsynslöst liv mot sin kropp. Sedan länge hade han haft diabetes och
inflammerad bukspottskörtel. Nu tillstötte njursvikt som krävde dialys, Jeffrey avskydde detta och till slut gav han upp. Han var satt på strikt diet, bla inget kalium. Läkarna hade sagt att han kunde leva en månad utan dialys. Detta ville han inte och bunkrade bananer (= kalium). Titeln på hans dödsruna skulle vara "Banana Split" Vitsigt. Han dog verkligen efter tio dagars banandiet men fick inte den uppmärksamhet han hade hoppats på. Prinsessan Diana förolyckades fyra dagar före hans död, Moder Teresa en dag efter...
Han blev 65 år.
 
Johan Sahlström
Jag har tidigare nämnt Alvesta som en järnvägsknut. Sålunda transportintensivt. Här drev Johan Sahlström, sedermera med sina söner, en åkerirörelse. Transportmedlet var hästskjuts. Pappa och bröderna Sahlström genomkorsade bygden med olika försändelser långt in på sextiotalet. I min generation var alla barn övertygade om att det var Johan Sahlström som hade infört potatisen... Han hade ju de fysiska möjligheterna.
 
Varmt, med litet regn. Golf ok. Armen svag. Här hade jag tänkt visa en bild på Lilly och hennes nya lekkamrat, men tekniken djävlas. Återkommer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0