Bad och ny dammsugare

Inköp: en st dammsugare. Ta sopar golven varje dag, men tycker att det är svårt att nå in i de minsta skrymslena och hörnen. Sagt och gjort, dammsugare inköptes pronto. Siemens, röd.

Den stora händelsen är annars att vår stilla kväll avbröts med ett väldigt plums när Ta trillade i klongen.  Hon vattnade grönskan utanför terassen vid olyckstillfället. Nu vet vi hur djup klongen är. Man bottnar... Dusch och rengöring av skrubbsår på knäet. Vattnet är inte särskilt rent, vi vill inte ha någon infektion.

Idag faktiskt biff till lunch i samband med träning på Black Mountain.

Det kalla vädret håller i sig, idag + 30.

Dagens namn: Luca Brasi

Dagens citat: "Gul, gul, gul är vår undervattningsbåt". Undervattensbåt går ju precis lika bra in i raden.

Dagens bild: En vardagshjälte. Han offrade sitt liv i kampen mot moskiterna, såg inte fläktens dödsbringande blad.


1:a advent 2009

Ljuständarhögtiden firas inte alls i detta landet. Däremot kan jag anknyta till tidigare klagomål på ljusdisciplinen i trafiken. Ett effektivt sätt att göra sig osynlig som motorcyklist i kvällsmörkret är att fylla varukorgen framför strålkastaren. Mycket populärt, tillämpas av de flesta.

Stillsamt i övrigt. Vi har ätit middag i form av "barbecue". Jag glömde kameran, hade tänkt dokumentera denna restaurangidé. Återkommer.

Cool season, nu blir folk förkylda. Vi falanger tycker att det är högsommarväder.

Ingen bild idag alltså.

Jag saknar kontakt med min läsekrets. Ni behöver inte kommentera här. Mail går ju alldeles utmärkt.

Dagens namn: Karl Oskar Nilsson, Ljuder

Dagens citat: "The way things are going, they´re going to crucify me". The ballad of John and Yoko

Thaiturism

Några mil utanför Hua Hin ligger Wat huay mongkol. Ett jättestort tempel, dock utan munkar. Stora möjligheter att förbättra sina framtidsmöjligheter. Gåvor till Buddha och böner (med rätt innehåll) i samband med dessa ger förtröstan. Massor med folk, dock inga solrosor som lär vara en extra attraktion.
Dit åkte vi idag. Hoppas att allt funkar efter denna dagen.
Bilderna från vallfärden.

Dagens namn: Chris Barber

Dagens citat: " Den döde kom cyklande från vänster". Ur skaderapport.
Ett till innan jag glömmer det: "Denna veckan spelas nästa veckas program in, hemlig gäst är Erik Hamrén"

Ta i trappan upp till jättebuddhan. Obs Fastighetskontorets parasoll
Jättebuddhan på avstånd

En av helgedomarna, vi satsade några baht där


Trafiken

När vi åkte till marknaden i kväll tänkte jag berömma thailändarnas trafikkultur. Nämligen att de, till skillnad från 90 % av svenska bilister, ger tecken när de skall svänga eller byta fil. När vi skulle åka hem och det hade blivit mörkt fick jag revidera mitt omdöme. Vi hade parkerat vid ena sidan av motorvägen och måste alltså ta oss över den för att nå marknaden. I dagsljus ser man ju bilarna bra, men när vi skulle över vägen i mörkret visade det sig att några ogärna slet på glödlamporna och hellre körde med dem släckta. Mycket svårare att upptäcka och svårare att bedöma avstånd när de kör i 120 km/h.
Nu hemma i säkerhet. God middag och tidig säng.

Bilder idag: Aktualisering av vårt utomhusakvarium


Dagens namn: George Best

Dagens citat: "Det finns ingen anledning till panik". Den mest korkade uppmaningen. Panik undviks med förnuftet i själva panikögonblicket?

Matdags!

Här smälter man maten


Laundry?

Stillsam dag och kväll. Vädret fortfarande gynnsamt.

Värt att nämna idag: Ta och jag resonerade om begreppen "laundry" och "lonely". På thaienglish låter dessa två likadant. Det tog litet tid att få in r-et i tvätten. Ödmjukhet i approachen anbefalles, detta är svåra pedagogiska utmaningar.

Dagens namn: Enid Blyton

Dagens citat: "Varför är det ingen is till punschen?"

Goda och dåliga nyheter

Vi har kallt här, +28. I de goda nyheterna från Göteborg förstår jag att regn, blåst och låg temperatur hindrade julgransuppsättningen från att bli en kioskvältare. 30 personer, varav en dam med hund (i famnen) tyckte att det var bra med granen. Ett annat vittne tyckte att det var bättre förr, med helikopter.

De dåliga nyheterna: priset på saffran har gått upp. Vilka kompensationsåtgärder krävs? Jag förstår att det politiska läget är labilt...

Nu har vi haft en god middag, för säkerhets skull bara Ta och jag. För att inte hetsa upp tankeverksamheten i kommentarerna.

Fortfarande är jag förvånad över censuren. Pistoler och whiskyglas maskas över. Automatgevär och våldsamma slagsmål visas ohämmat.

Dagens namn: Bobby Charlton

Dagens citat: "A working class hero is something to be". Gäller detta fortfarande? John Lennon kunde i och för sig vara dagens namn varje dag...

Dagens bild: såhär känner jag mig fortfarande (och nu svettas jag inte längre)
Noteringar från Chokamol

Perfekta förhållanden. Nu har vi som svensk sommar. En lätt bris och +28. Golfen borde gå bättre, men jag slarvar... Förmodligen för att det är för bra just nu. Tack och lov anfäktas jag ju inte av Luther så mycket, så jag räknar inte med några bakslag som skall kompensera det goda. Min "grej" är ju att njuta av god mat, goda vänner, gott väder och allt det andra ni som har följt bloggen känner till. Till "grejen" hör att ibland gå på restaurang med goda vänner.

Hemmakväll med hemlagad middag. Bl a laap mo, en köttfärsrätt med lök och kryddor ( Axels favorit). Ta lagade den godaste jag hitills har ätit.

Varanerna visar sig då och då. Jag misstänker att de har ett bo snett över min klong. Bildbevis nedan.

Dagens namn: Haqvin Spegel

Dagens citat:"Åh, vilken underbar morrning!" Ur musicalen "Rödluvan och vargen". Mel: Oh, what a beautiful morning.

 


Enlikt?

För ordningens skull vill jag direkt säga att jag kan stava till enligt.
På kvällskvisten är tangentbordet dunkelt, och jag slarvar ibland med korrekturläsningen innan bloggen sänds.

Farlig mat

Gårdagens starkaste intryck glömde jag att redovisa.
Ta hade fått en varelse, mellanting mellan bälta och rocka. Den var tillagad, troligen kokt. Till middag, soppor och rökt fläsk med ris. Samt denna varelse. Ta petade i den och fick fram något som liknade krabbinnanmäte, smakade ungefär likadant. Jag smakade, sedan avstod jag. Ta gjorde en obestämd gest mot djurets mittre undersida och sade lakoniskt:"you eat this -die". Giftet inte att leka med. Detta är väl Thailands svar på Fugu.

Dagens namn: Neil Sedaka

Dagens citat: "Människoverk är styckeverk". Enlikt kriminalkommisarie Evert Bäckström, Predikaren 12:14

Dr Hook?

Morgon: transport av kamrat till tandläkaren (planerat besök). Jag fick litet tid för flanerande. Träffade min "dotter" Yum som har fått jobb på ett transportföretag. Enligt mamma Pim som "manager". Tja... Kul iallafall att träffa henne, hon löste ett transportproblem åt mig.

Hua Hin är fint, jag börjar känna och känna igen de stadiga profilerna där, dvs försäljare och taxichaufförer. Det är skönt att inte bli behandlad som turist. Ingen hoppar på mig och vill sälja varor eller tjänster, jag bestämmer själv.

Eftermiddagen: Ta och jag var på avslutningen av begravningsserien (jag glömde kameran). En kortare ceremoni än de andra dagarnas, men avslutningen var grandios med fyrverkeri och smällare.

Dagens namn. "Lill Strimma" Svedberg

Dagens citat. "If I say you have a beautiful body, would you hold it against me?" Denna fras har varit självklar för mig sedan Dr Hooks hit. Nu vacklar jag. Min självklarhet var att komplimangen kunde vändas mot sagesmannen dvs ...hålla det mot mig. En tidig Monty Pythonsketch där ett Engelsk - Ungerskt lexikon spelar en betydande roll
sätter myror i huvudet på mig. Där översätts, på den svenska textremsan, frasen "... hålla den mot mig"
Kan någon, Axel, Stephan eller annan begåvad person, reda ut begreppen?

Dagens bild (har jag visat den förut?): Buddha har välsignat huset och passar nu på att välsigna de närmaste vittnena.


Händelserik?

Nyss hemkommen från Templet (näst sista dagen i en begravningsserie). Mycket idag: Ta hade hyrt ut sin bil, leverans kl 0800. Därefter hem och i säng igen. Sen frukost, leverans av Ta till shop, hem, golfträning, lunch, vila, hämta Ta, frisören, bokstund, middag, Templet. Nu, Ta vid TV:n, jag i blogg.

Har nu läst ut "Aldrig fucka upp". Får bli dagens boktips. Kan det vara så jävligt i Stockholm?

Dagens namn: Roger Moore

Dagens citat. "Some dance to remember, some dance to forget". Hotel California.

Några citat har pga tidsbrist blivit litet töntiga. Jag skall försöka bättra mig.

Nya bilder har jag inte heller, får bli den långa anförarstången vid Loy Kratong


Äntligen!

Nu verkar det svala vädret ha kommit! I kväll kröp tempen ner under + 30. Vi var i Hua Hin, många har nu tagit på sig tröjor, jackor och halsdukar. För mig känns temperaturen nu som en perfekt svensk sommarkväll.

För oss en händelselös torsdag, men en otäck olycka på motorvägen har säkert etsat sig fast i mångas medvetande. Trafiken är inte att leka med...

Beträffande Pamela Andersons insats har jag funderat på om det kan ha något med små hundar att göra. Fast jag vet inte vad "enis" kan vara.

Dagens namn. Horst Buchholz

Dagens citat:"Augustin väntar aldrig på en flicka som är kär..." 

Håhåjaja

Ni får ursäkta, ibland blir det mycket. Jag försöker med Aftonbladets hjälp följa vad som händer i Sverige. Särskilt bra nyheter tycker jag inte presenteras. Följande gåtfulla rubrik har jag inte trängt bakom: "Pamela Anderson stoppar valpenis i lyxjeepar". Pamela Anderson? Var det inte hon  i "Baywatch" för 30 år sedan? Hur skall man tolka rubriken? Vill hon hindra något, eller åker hon omkring och fysiskt lägger in dessa organ i särskilt utvalda lyxbilar?
Är det inte Anna Anka så är det tydligen Pamela Anderson.

Dagens namn: Ulf "Hajen" Hannerz

Dagens citat: "Gentlemen, don´t fight in the warroom!". USA:s president (i filmen doctor Strangelove)


Födelsedag

Min syster Karin har födelsedag idag! Grattis från Asien.

Värmeböljan håller. Vi försökte mäta tempen på golfbanan, kom bara upp till mellan 33 och 38 grader. Vi trodde mer.

Stor middag ikväll igen. Ta klagar på att jag börjar bli fet. Jag kontrar med att hon lagar för god mat. Vi talar nu inte om grönsaker och fisk. I stället friterade grönsaker, d:o kycklingbitar med sötsur sås, kycklingsoppa med kokosmjölk. Lägg därtill frukost med korv, ägg och salamitoast. Får börja träna ordentligt... 

Dagens namn: Piglet

Dagens citat: "Hi, I´m an Appertyx. A wingless bird with hairy feathers". Ur serien "BC"

Bilden: Post festum. Träd mm som använts vid högtidligheter dras hem efter oxar (kanske inte syns på bild)


Söndag d 15 nov

Värmen börjar, tror jag, lägga sig. Stillsamt, jag vann på golfbanan. TV hos Lou och Natalie. Australian masters. Tiger Woods vann.

Hemmakväll, far vid pc:n, mor vid TV:n.

Dagens namn: Jussi Björling

Förklaring till dagens citat: Brodern till en god vän har varit i Frankrike för någon slags Memorial Day. Alltså, vi skall inte glömma alla eländigheter kring krigen i Europa. Också inte glömma att EU har en grundtanke: aldrig mer krig i Europa (fö mitt skäl till att rösta ja till EU). Hursomhelst besökte han en förfärlig mängd gravar från första världskriget där unga män lagts i förtid. Dagens citat kom upp naturligt, jag har inte tänkt strofen på 40 år:

"Den vackraste visan om kärleken
 kom aldrig på pränt
 Den begrovs i en massgrav
 i Flandern
 med en fattig parisstudent". Ferlin? Ruben Nilsson?

Bilden. mina trumslagarkamrater vid Loy Krathong (har lovat kopior)


Mårten

Detta är en sådan dag då jag gärna ville vara i Sverige (Skåne). I kväll äts gås i illustert sällskap, inte i Lund eller Genarp, utan i Bjärsjölagård. Eftersom jag kan menyn och i stort sett vet vilka gästerna är vet jag att detta blir en lysande fest.

I Thailand klagar vi nu på värmen. Den har varat för länge.

Dagen händelselös men bra. Hämta ny skylt till Tas "shop", den blev väldigt catchy! Handla i Hua Hin, tidig middag. Därefter damer med vin. Jag känner mig alltid utanför när väninnorna drar igång, men det är mysigt att vara med.

Just nu tittar jag på elefantpolo på TV. Snabba djur!

Sista ledtråden till Neil Armstronguttalandet: Mrs Gorski utbrast (och den unge Neil förstod inte riktigt). " Oral sex! You will have oral sex when the kid next door walks on the moon".
Enligt uppgift var inte detta Neil Armstrongs främsta drivkraft till bedriften till och på månen.

Dagens namn, förstås: Mårten

Dagens citat: Engelsk lady kommer till hotell i Frankrike strax efter kriget. Husan visar rummet, med toalett. Lady har aldrig sett en bidet och utbrister:" Oh, it´s to wash the baby in!"
Husan svarar lakoniskt: "Non, it´s to wash the baby out".
Denna är också dålig, men kom ihåg att det är varmt här. Jag lämnar inga ledtrådar.

Dagens bild. Från arkivet. Munkarna förbereder sig inför "singing" vid Loy Krathong i Templet i Bang Kwai 

Ledtråden

Jag glömde dagens ledtråd till månlyckönskningen.
Bollen rullade alltså in i trädgården och lade sig under makarna Gorskis öppna sovrumsfönster. Den unge Neil uppfattade att mr Gorski hade framställt ett önskemål som nu mrs Gorski hade synpunkter på.
Forts

SPF 50

Solen står högt på himmelen. Stark är den också. Här använder vi solskyddsfaktor 50 -fungerar. Särskilt meddelande till Classe: "om du använde solskyddsfaktor 49 förra året och blev litet röd, rekommenderar jag faktor 50" (internt skämt).

Bilen spelade spratt. När jag skulle hämta min golfkompis Hans gav den bara ifrån sig ett slags knäppande suck. Vi undersökte batteriet, torrt. Knuff igång. Till Julia vars man fyllde på 1, 5 l dest vatten, Efteråt fick jag höra att batteriet bör kollas en gång i veckan. Jag har inte tittat i det sedan jag köpte bilen. Tack och lov hade vi god tid, så vi hann till matchen. Efter spel och en kort förfriskning ställdes färden hemåt. En bit på väg brast något inom kopplingen. Stanna, ringa Julia och undvika förbannelser (kopplingen renoverades ju för tre veckor sedan!). Julia och man kom på sin jättemotorcykel. Konstaterades att det var en enkel mekanisk historia. Tio minuter på verkstaden så var saken klar. Ingen kostnad... 

Ta har envisats med att köra sin elektriska barnscooter. Efter dagens punktering har hon äntligen insett att försäljning är det bästa. Vårt mekaniska geni, Chalor, beskrev innerslangen (borde egentligen vara dagens citat): den är som en donut.

Dagens namn. Raymond Burr

Dagens citat: nygifta kvinnan till väninna " kan du tänka dig, när vi kom till pyramiderna vägrade den jävla kamelen att resa sig". Väninnan:" förfärligt, redan under bröllopsresan!" Passar väl inte direkt under citat och är inte särskilt rolig heller, förlåt.

Dagens bild. återblick på partyt. Inledningsvis. Fotografen hade refuserat denna bild som faktiskt inrymmer tre av de närmaste falangvännerna. Längst ner i vänstra hörnet sitter Bob. Stående, lättare att se, är Claus och Chris.

Nu kom jag på varför allt elände med bil och scooter hände denna dagen. Datum 13, veckodag, fredag. Vi är mer vidskepliga här, men detta var väl fullt bevis.

 


Magen

En av kroppens, för välbefinnandet, viktigaste delar är magen. Hittills under alla vistelser här har jag inte haft bekymmer med denna. Egentligen inte idag heller, men jag var tacksam att få låna toaletten på polisstationen i Cha Am. Nu hemma är väl läget under kontroll. Ingen middag.

Massage på stranden, underbart. I övrigt slö dag, besök på den jättestora nattmarknaden i Cha Am (blev ngt förkortat). Nu sängen.

Dagens namn: Clay Regazzoni

Dagens citat: "Ett fönster till köket har uppbrutits så att inkrypning har kunnat ske". Polisutredning på 70-talet och exempel på hur passivum kan användas.

Neil Armstrongs citat? Ledtråd 1: Härstammar från han barndom. Han och hans bror spelade fotboll och bollen for över till grannarnas (mr och mrs Gorski) trädgård.

Ingen bild idag

Tisdag den 10 november

Jag har stiftat bekantskap med ett ämne som kallas tofu. Används i olika maträtter, intressant och på något sätt gott.

Anna Anka. Ständigt denna Anka. Kommer Kalle att spela andrafiolen när "Anna Ankas jul" visas i TV 3? Jag är skakad.

Vad händer i Sverige? Jag läste om en 87-årig tant som hade förmåtts att trygga ålderdomen -till 105 års födelsedagen!

Dagens namn: Beppe Wolgers

Dagens citat: " Good luck, mr Gorski". Neil Armstrong vid landningen på månen. Det finns säkert någon i er omgivning som kan förklara denna frammumlade lyckönskan. Ev ledtrådar i kommande blogg

Bilden. Hunden "Why", som Ta säger. White, granne, äter resterna efter vår middag varje kväll. Vi skall köpa skål.


Kulturhistoria

En vanlig dag utan stora händelser. Immigration office accepterade att mitt visum gäller ett år utan att jag lämnar landet. Bra

Axel, oraklet när det gäller musik, meddelade att Frankie Lymons har erkänt: "I put the bomp". Så var den saken klar. Det verkar dock som några har glömt själva låten. Den går ut på att sångaren vill tacka den man som har satt in alla "bomp", "dit-de-dit" och "bogeti-bogeti-shu" i låten. "I´d like to thank the guy who wrote the song that made my baby fall in love with me. Who put the bomp...". Ljuden fungerar alltså...

Kvällen varm, damerna inomhus vid TV och AC. Herrarna på terassen med gin tonic.

Tidig säng. Imorgon golf och hemmakväll.

Dagens namn. Gösta Ekman

Dagens citat: " Det är för tidigt att utvärdera effekterna av franska revolutionen". Deng Xiao Ping

Bilden idag, fantasilös från en middag ute. Ta och jag var litet okontanta. Nu OKKort rapport

Det är varmt nu. Glöm cool season. Flytande golf i värme och fukt (det regnade hårt i natt).
Dagen i övrigt ägnas åt vila och H Mankells " Kinesen" - boktips. Ta är på marknaden och handlar, får se vad det blir. Alltid gott, hemlagat.

Dagens namn: Robert Mitchum

Dagens citat: " Who put the bomp in the bomp-shu-bomp-shu-bomp, who put the ram in the ram-

a-lama-ding-dong?" En som aldrig frågat förr


Dagens bild: Loy Krathong, Ta och hennes kusin förbereder gåvorna till Buddha ( ni ser munkarna längst bak i bilden)Ambassadbesök mm

Familjelivet kärvade några dagar, nu är allt ok igen!
Var igår på ambassaden för att få ett intyg för mitt visum. Snabb och god service. Dock inte tillräckligt för en medborgare som ondgjorde sig över väntan (ca 20 min). Satt med sin thailändska hustru, som tydligen talade svenska. På bred skånska förbannade han "djäuvvla tjänstemän", "jaug hautar denna föurbannade regeringen",
" titta däur springer dom inne, jobba istället". Vi andra svenskar inkl hans hustru skämdes. Jag var mycket nöjd, lämnade hemmet vid sjutiden, var i Bangkok omkring 10. Tog skytrain till ambassaden, uträttade mitt ärende och var hemma i Chokamol vid fyratiden.

Dagens namn: Palace (jag saknar er ibland)

Dagens citat: "Pantofflesluk det spänner buk - men kött och brö´ gör kinden rö´, och brännvinet ger märgen". Kostråd av Fritiof Nilsson -Piraten

Dagens bild: vår nya granne Sofia, sötLoy Krathong mm

Som sagt, mycket på några få dagar. Söndagen skulle alla insamlade pengar välsignas. Detta gjordes i en procession med musik och dans. Runt templet tre gånger. Därefter mat och dryck till alla, ingen behövde betala
 Första bilden visar en del av uttåget ur templet.
Själva Loy Krathong började med att munkarna samlade in mat (till sig själva?) på platsen framför Templet. Sedan en högtidlig samling i Templet. Vad jag förstår handlade en del om förfäder och de döda. Bild två visar matinsamlingen
Kvällen ägnades åt att sätta ut båtar som skulle medföra alla dåliga tankar och känslor. I och med detta skulle "good luck" komma. Bild tre visar våra båtar när de seglar iväg.

I övrigt verkar cool season ha kommit efter två dagars storm och ett jätteregnväder. Skönt


Dagens namn: Erik "Bullen" Berglund

Dagens citat: "Det är som det är". Användbar replik

 

 


Wedding? Forts VIII

På kvällen var det party (har jag redan skrivit det?). Whisky med mycket soda och is, fyra rätter, karaoke och kabaré. Gäster kom och gick, vi hade väl ung 100 sammanlagt. Inte sent, tach och lov. Slut vid 11-tiden. Godnatt!

I helgen har det rört sig mycket kring Templet. I lördags, party utanför Templet med dans, försäljning av div saker + mat. Detta i anledning av att insamlingen av pengar till en ny byggnad avslutades.  På söndagen överlämnades och välsignades pengarna i en särskild ritual Igår var Loy Krathong (återkommer till dessa begivenheter).

Övergången till kallt väder är uppenbar, nu regnar det och temp bara kring + 25. Hu!

dagens problem är att vattnet har tagit slut och vattenmannen har inte varit här. Vi måste åka och köpa vattnet i affären!


Dagens namn Country Joe and the fish

Dagens citat: "Man kan inte göra god mat av skit", Werner Vögeli

                    Litet burleskt i kabarén (jag till vä)
På festplatsen, före festen

Wedding? Forts VII

Det har varit mycket den senaste tiden. I lördags var det party i Templet, igår var det hopsamling av alla donationer till en ny tempelbyggnad under stort ceremoniel. Idag är Loy Krathong, den dag då man skjuter ut i vattnet alla onda tankar och känslor i en liten ljusförsedd båt. "Good luck come back" är idén
Allt detta kommer att behandlas i denna blogg.
Det blåser starkt nu, kan det vara förebådandet av cool season?

Dagens namn: John Pohlman

Dagens citat: "Solstrålarna är oerhört parallella", lektor Rune Johansson


Bild från kvällspartyt, weddingday, omgivna av vänner ,grannar. Ta var väldigt nöjd med blomsterprydnaden som visade sig portabel. Flyttades från hemmet till rest. Waree på en pick-up truck


Vi hade kabaré också

 


RSS 2.0